Uusia hoitomuotoja kehitteillä: implanteilla ja pistoksilla eroon päivittäisestä lääkityksestä

08.10.2019

Uusia hoitomuotoja kehitteillä: implanteilla ja pistoksilla eroon päivittäisestä lääkityksestä

Hivin hoito on muutaman vuosikymmenen aikana mullistunut. Aiemmin kuolemaan johtanut sairaus on muuttunut krooniseksi tilaksi, joka on hoidettavissa lääkkeillä niin hyvin, että ihminen voi elää tasapainoista ja täyteläistä elämää samalla, ellei jopa keskivertoa pidemmällä, elinajan odotteella. Hiv on sairaus muiden joukossa, jolla hoitamattomana toki on edelleen vakavat seuraukset, mutta ne voidaan välttää parhaimmillaan yhdellä lääketabletilla päivässä. Lisäksi lääkitys estää hivin tarttumisen seksissä ilman kondomia. Sitoutuminen lääkehoitoon on siis tärkeää sekä terveyden säilyttämisen että tarttuvuuden estämisen kannalta.

Hivin hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä on myös kehitelty hiviä ennaltaehkäisevä lääkeyhdistelmä, prep (pre-exposure prophylaxis). Prep on todettu tehokkaaksi hivin ennaltaehkäisykeinoksi miesten välisessä seksissä. Prep-lääkitys on ollut Suomessa saatavilla kesän ajan, ja se on saanut näkyvyyttä myös mediassa esim. MTV:n Viiden jälkeen-ohjelmassa, joka julkaistiin 27.9. https://www.mtv.fi/sarja/viiden-jalkeen-33001061000/prep-laakitys-on-uusi-tapa-ehkaista-hiv-tartuntoja-sukupuolitautilaakari-laake-on-turvallinen-mutta-se-tehoaa-vain-jos-sita-kayttaa-1149693

Hivin hoidossa vaaditaan kuitenkin sitoutumista päivittäiseen hoitoon, ja sama koskee prep-lääkitystä, mikäli toivoo pitkäaikaisemman suojan hiviä vastaan. Lääkkeidenottoa voi toisinaan olla vaikea muistaa, eikä tabletteja välttämättä jaksaisi aina kuljettaa mukana. Tällä hetkellä kehitetään kuitenkin uusia lääkkeitä ja metodeja hivin hoitoon sekä ennaltaehkäisyyn. Näyttää siltä, että tulevaisuudessa hiviä voidaan hoitaa pistoksien ja implanttien avulla niin, että päivittäisen lääkityksen voi unohtaa. Implantteja kehitetään myös ennaltaehkäisyä varten. Tässä pieni kurkistus siihen, mitä uusi tutkimus tuo tullessaan!

Implantit ja pistokset hivin hoidossa

Tulevaisuudessa on mahdollista, että päivittäisen lääkityksen sijaan riittää, että käy kuukausittain ottamassa lääkepistoksen tai käsivarteen asennetaan implantti, jonka teho voi olla jopa vuoden. Pistoshoito ja implantit mahdollistaisivat siis sen, että hivin suhteen voi elää melko huolettomasti eikä pilleripurkilla tarvitse ravata päivittäin. Implantteja on suunniteltu myös ennaltaehkäisevää hoitoa varten, jotta myös prepiä tarvitsevalle on tarjolla vaihtoehtoja päivittäisen lääkityksen sijaan.

Lue lisää:

https://www.sfaf.org/collections/beta/islatravir-a-potential-prep-hiv-drug-now-being-tested/

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190920124650.htm

https://viivhealthcare.com/en-gb/media/press-releases/2018/viiv-healthcare-reports-positive-48-week-results-for-first-pivotal-phase-iii-study-for-novel-long-acting-injectable-hiv-treatment-regimen/

 

 

 

 

 

 

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?