Seksitautien määrät kasvussa Suomessa – tippuritartunnat ovat kolminkertaistuneet muutamassa vuodessa!

10.09.2018

Seksitautien määrät kasvussa Suomessa – tippuritartunnat ovat kolminkertaistuneet muutamassa vuodessa!

Seksitautien määrät ovat kasvussa kertoo Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL). Tippuri tartuntoja todettiin viime vuonna 600 kappaletta, mikä on enemmän kuin koskaan. Suurin osa tippuri tartunnoista todettiin miehillä ja miesten tartunnoista noin kaksi kolmasosaa oli saatu miesten välisestä seksistä. Suurin osa tartunnoista todetaan Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

THL:n mukaan nykyisin käytettävä yhdistelmätesti on tehostanut tartuntojen havaitsemista, kun samalla testillä voidaan todeta sekä klamydia- että tippuritartunta.

Tippuri on bakteerin aiheuttama seksitauti, joka voi tarttua suojaamattomassa anaali-, tai emätinyhdynnässä ja suuseksin välityksellä. Tippuri voi tarttua myös peräaukkoa nuollessa. Tartunta voi olla virtsaputkessa, peräaukossa tai nielussa. Testi tulee ottaa seksitavan mukaiselta limakalvolta. Tippuri voi olla oireeton. Varsinkin tartunnat nielussa ja peräaukossa ovat usein oireettomia.

Hivpointin Checkpoint Express -klinikalla voi käydä seksitautitesteissä Helsingissä kerran kuussa. Seksitautitesteissä voi käydä myös omalla terveysasemalla, opiskelija- tai työterveyshuollossa sekä sukupuolitautien poliklinikoilla. Seksitautitesteissä kannattaa käydä säännöllisesti, varsinkin jos on seksi useiden kumppaneiden kanssa. Varhain todetuille tartunnoilla ehkäistään tehokkaasti uusia tartuntoja sekä hoitamattomista seksitaudeista aiheutuvia terveyshaittoja.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?