THL: Prep-hoito on turvallinen ja tehokas tapa ehkäistä hiv-tartuntoja

18.04.2019

THL: Prep-hoito on turvallinen ja tehokas tapa ehkäistä hiv-tartuntoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtama kansallinen hiv- ja hepatiittiasiantuntijaryhmä julkaisi 17.4.2019 koko Suomen terveydenhuoltoa koskevan suosituksen prep-hoidosta. Hiviä ennaltaehkäisevä prep-lääkitys on tarkoitettu henkilöille, joilla on korkea riski saada hiv-tartunta. Oikein kohdennettuna prep on kustannustehokas tapa ehkäistä hiv-tartuntoja. 

Suomessa todetaan vuosittain noin 170 uutta hiv-tartuntaa. Määrän vähentäminen vaatii tartuntoja ehkäisevien menetelmien monipuolista käyttöä. Uusin keino ehkäistä tartuntoja on hiv-altistusta edeltävä lääkehoito eli prep. Se on turvallinen ja kustannustehokas tapa ehkäistä hiv-tartuntoja henkilöillä, joilla on suuri riski saada tartunta. Koska prep-lääkitys ei suojaa muilta seksi- tai veriteitse tarttuvilta taudeilta, on kondomin ja puhtaiden pistovälineiden käyttö aina tärkeää.

Prep-hoidon teho on osoitettu useissa tutkimuksissa. Hoidon teho riippuu käyttäjän sitoutumisesta lääkehoitoon. Tutkimuksissa henkilöillä, jotka olivat käyttäneet prep-lääkitystä ohjeiden mukaisesti, ei ole todettu hiv-tartuntoja.

Hoitopäätös tehdään yksilöllisesti

Lääkäri arvioi henkilön prep-hoidon tarpeen yksilöllisesti. Hoitoa harkittaessa selvitetään aina myös muut vaihtoehdot hiv-tartunnan ehkäisyyn joko prepin rinnalle tai sijaan. Prep-hoidossa olevalta edellytetään, että hän osallistuu lääkkeen turvallisuuden ja hiv- ja seksitautien säännölliseen seurantaan.

Hoitoa tarjoavalla taholla tulee olla hyvä tietämys hiv-infektiosta, seksitaudeista ja -käyttäytymisestä. Parhaiten oikeanlainen hoito, yhdenvertainen pääsy hoitoon sekä hoidon seuranta ja sen vaikuttavuuden arviointi toteutuisivat julkisessa terveydenhuollossa.

Vähentää tartuntoja ja kustannuksia

Prep-hoito säästää kustannuksia, kun se on kohdistettu oikein. Prep-hoito kestää useimmiten vain joitain vuosia, ja se on merkittävästi edullisempaa kuin hiv-tartunnan saaneen lääkehoito, joka kestää loppuelämän.

”Prep-hoito on myös tehokas keino saada terveydenhuollon piiriin henkilöitä, joilla on suuri riski saada tartunta, mutta joita ei muuten tavoiteta. Näin voidaan löytää aiemmin toteamattomia hiv- ja muita seksitautitartuntoja ja estää tautien leviäminen eteenpäin. Lisäksi voidaan tarjota apua esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmiin, jotka voivat olla riskikäyttäytymisen taustalla ”, THL:n erikoistutkija Kirsi Liitsola sanoo.

Prep-hoito on käytössä jo lähes kaikkialla Länsi-Euroopassa.  THL:n johtama kansallinen hiv- ja hepatiittiasiantuntijaryhmä on laatinut kansallisen prep-hoitoa koskevan suosituksen. Yhtenäisten käytäntöjen avulla varmistetaan, että prep-hoito kohdentuu oikein ja sen käyttöön sisältyy asianmukainen seuranta.

Lähde: thl.fi

Linkki alkuperäiseen artikkeliin

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?

Sami testaa

Palvelut ovat jälleen auki

04.08.2020

Hivpointin neuvonta- ja testauspalvelut ovat palanneet kesälomalta! Neuvontapalvelut Neuvontapuhelin on avoinna ma-to klo 10-15.30,…