THE LANCET: HIV-LÄÄKKEET ESTÄVÄT HIVIN TARTTUMISEN SEKSISSÄ ILMAN KONDOMIA

09.05.2019

THE LANCET: HIV-LÄÄKKEET ESTÄVÄT HIVIN TARTTUMISEN SEKSISSÄ ILMAN KONDOMIA

Laaja artikkeli PARTNER2 -tutkimuksesta julkaistiin toukokuussa 2.5.2019 arvostetussa brittiläisessä tiedelehti Lancetissa. Artikkelin yhtenä kirjoittajana on infektiolääkäri Matti Ristola. Tutkimuksen keskeinen tulos on, että hiv ei tartu seksissä ilman kondomia, mikäli hiv-tartunnan saanut on toimivalla hiv-lääkityksellä. PARTNER2 -tutkimuksen tulokset ovat keskeisessä asemassa, kun pyritään tiedottamaan säännöllisen hiv-testauksen tärkeydestä, poistamaan hiviin liittyvää stigmaa sekä vaikuttamaan hiv-tartunnan saaneita syrjiviin oikeuskäytäntöihin.

PARTNER1 ja PARTNER2 -tutkimukset toteutettiin 14 Euroopan maassa 75 eri terveydenhuollon yksikössä. Suomesta mukana tutkimuksessa oli Auroran sairaalan infektiosairauksien poliklinikka.

Tutkimuksiin osallistui pariskuntia, joista toinen on hiv-tartunnan saanut ja on hiv-lääkityksellä ja toisella ei ole hiv-tartuntaa. Tutkimuksiin osallistuvilla pareilla tuli olla seksiä ilman kondomia sekä ennen tutkimusta että sen aikana. PARTNER-tutkimuksilla pyrittiin osoittamaan, että hiv ei tartu, kun hiv tartunnan saanut on hiv-lääkityksellä ja hänen virusmääränsä on mittaamattomissa (tässä tutkimuksessa: alle 200 viruskopiota/ml).

Tutkimuksen ensimmäisessä osiossa (PARTNER1) saatiin kattavaa tutkimusnäyttöä heteroparien osalta. PARTNER2 -tutkimuksessa jatkettiin PARTNER1 -tutkimuksessa mukana olleita miesparien seurantaa, mukaan rekrytoitiin myös uusia miespareja, jotta heidän osaltaan saataisiin lisää tutkimusnäyttöä. PARTNER2 -tutkimuksen tulokset julkaistiin Amsterdamissa AIDS2018 -konferenssissa heinäkuussa 2018.

PARTNER2 -tutkimuksesta saatiin kiistaton näyttö sille, että kun hiv-tartunnan saanut on toimivalla hiv-lääkityksellä ja hänen virukset ovat mittaamattomissa, ei hiv tartu suojaamattomassa anaaliyhdynnässä ilman kondomia!

Lue lisää PARTNER2 -tutkimuksesta Miesten kesken sivuilla lokakuussa 2018 julkaistusta artikkelista: Miespareilla seksiä ilman kondomia 77 000 kertaa – 0 hiv-tartuntaa. Hiv-lääkitys estää hivin tarttumisen!

Blogi: Mitä tarkoittaa, kun virukset on mittaamattomissa?

The Lancetin artikkeli

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?