BLOGI: SEKSIPERTTI-KAMPANJALLA HIVIN STIGMAA VASTAAN

22.06.2015

Seksipertti_istuuSuurin osa ihmisistä kaipaa tukea ja hyväksyntää yhteisöstä, jonka osana elää. Yhteisöön kytkeytyminen voi olla monitasoista ja monenlaista. Osalle seksuaalivähemmistöön kuuluvista homoyhteisö on tärkeä hyvin monella tavalla, osa taas liittyy siihen vain esimerkiksi hakiessaan seksiseuraa netistä.

Homoyhteisössä on hiv-tartunnan saaneita huomattavasti enemmän kuin koko väestössä, ja voisikin luulla, että hiv-positiivisia ei syrjittäisi homoyhteisössä. Näin ei kuitenkaan ole. Huomattava osa hiv-positiivisista homo- ja bimiehistä kokee syrjintää hivin takia omassa yhteisössään. Positiiviset ry ja Hiv-tukikeskus toteuttivat keväällä 2015 kyselyn miesten välisestä seksistä ja hivistä. Kysely oli suunnattu homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa sekä sukupuolivähemmistöön kuuluville. Kyselyyn vastasi 1100 kohderyhmään kuuluvaa. Yli puolet kyselyyn vastanneista hiv-positiivisista oli kokenut syrjintää hiv-tartunnan takia. Eniten syrjintää oli koettu seksitilanteissa. Esimerkiksi yksi kyselyyn vastanneista kertoi, että hänet on jätetty kesken treffien hiv-tartunnan tultua ilmi ja että hänelle oli ääneen ihmetelty, miksi hän etsii seksiä, vaikka hänellä on hiv. Hiv-negatiivisista vastaajista yli puolet kertoi, ettei missään tilanteessa olisi seksikontaktissa hiv-tartunnan saaneen kanssa – ei edes kondomin kanssa, vaikka tartunnan saanut olisi toimivalla hiv-lääkityksellä. Kyselyn vastaukset kertovat yleisestä asenneilmapiiristä suhteessa hiviin sekä siitä, että ihmisillä ei ole tarpeeksi ajantasaista tietoa hivistä ja sen tarttuvuudesta.

Mitään todellista syytä vältellä hiv-positiivista seksi- tai seurustelukumppanina ei ole.  Osaan seksitavoista ei sisälly minkäänlaista hiv-riskiä. Hivin kannalta turvallista seksiä on esimerkiksi kumppanin peniksen tyydyttäminen kädellä, suutelu sekä anaaliyhdyntä kondomin ja liukuvoiteen kanssa. Suuseksissä hiv-riski on pieni ja se on sillä osapuolella, joka saa spermaa tai esiliukastetta suuhunsa. Hiv-tartunnan saaneen ollessa toimivalla lääkityksellä eritteiden viruspitoisuus laskee hyvin alhaiseksi ja hiv ei tartu edes suojaamattomassa seksissä. Hiv ei vaikuta tänä päivänä ihmisen elinikään. Hiv-tartunta ei välttämättä tuo ihmisen elämään muita konkreettisia muutoksia, kuin sen, että terveyttä seurataan vuosittaisissa tarkastuksissa ja lääkkeet tulee ottaa päivittäin. Suurin vaikutus hiv-tartunnasta yksilölle on useimmiten hiviin liittyvä stigma ja syrjintä, jotka voivat saada aikaan muun muassa syyllisyyden, häpeän ja arvottomuuden tunteita. Edellytys toimivalle hoidolle on, että hiv-tartunta todetaan riittävän aikaisessa vaiheessa, joten hiv-testissä käyminen on todella tärkeää. Hiv- tarttuu useimmiten henkilöltä, joka ei tiedä tartunnastaan.

Positiiviset ry:n ja Hiv-tukikeskuksen yhteiskampanja SeksiPertti pyrkii vähentämään hiviin liittyvää stigmaa ja syrjintää homoyhteisössä sekä madaltamaan kynnystä hakeutua hiv-testiin. SeksiPertti on miesten välisen seksin ekspertti, joka haluaa parantaa maailmaa siten, että ketään ei syrjittäisi hiv-tartunnan perusteella.

seksipertti.fi

 

Kirjoittajat:

Teppo Heikkinen, suunnittelija, Miesten kesken turvallisesti -työ

Jenny Tigerstedt, suunnittelija, Miesten kesken turvallisesti -työ

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?

Sami testaa

Palvelut ovat jälleen auki

04.08.2020

Hivpointin neuvonta- ja testauspalvelut ovat palanneet kesälomalta! Neuvontapalvelut Neuvontapuhelin on avoinna ma-to klo 10-15.30,…