PrEP Suomeen keväällä 2019 niinku oikeesti!

15.02.2019

PrEP Suomeen keväällä 2019 niinku oikeesti!

Tammikuun lopussa järjestettiin vuosittainen valtakunnallinen hiv-koulutus, joka oli tarkoitettu lääkäreille, hoitajille ja muille ammattilaisille, jotka työskentelevät hivin ja seksuaaliterveyden parissa.

Yksi päivän tärkeimmistä aiheista oli prep. Missä mennään prepin suhteen Suomessa? Taas kerran prep osion aluksi käytiin läpi, että prep on tutkimuksissa ja jo useamman vuoden käyttökokemuksen perusteella todettu erittäin tehokkaaksi hivin ehkäisykeinoksi ja sitä suositellaan henkilöille, joilla on korkea riski saada hiv-tartunta. Prepin tehosta on kiistaton näyttö miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa.

Suomessa on tehty kansallinen ohjeistus prepin käyttöön liittyen. Ohjeen julkaisee Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos nyt kevään 2019 aikana.

Suurin este prepin laajemmalle käytölle Suomessa on ollut prep-lääkkeen kallis hinta. Tällä hetkellä alkuperäislääkkeen patenttiasia on korkeimmassa oikeudessa ja parhaillaan käydään myös neuvotteluja lääketeollisuuden kanssa kohtuuhintaisen prep-lääkkeen saamisesta käyttöön jo lähikuukausien aikana.

Julkisen terveydenhuollon piiriin on kehitteillä prepin aloituskäynti sekä prep-lääkityksen seuranta käynnit ja laboratoriokokeet 3 kuukauden välein. Tämä käytäntö on vasta suunnitteluvaiheessa ja asia tarkentuu lähiviikkojen aikana.

Ajankohtainen tieto PrEP asioista päivitetään miestenkesken.fi/prep -sivulle

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?

Sami testaa

Palvelut ovat jälleen auki

04.08.2020

Hivpointin neuvonta- ja testauspalvelut ovat palanneet kesälomalta! Neuvontapalvelut Neuvontapuhelin on avoinna ma-to klo 10-15.30,…