Miespareilla seksiä ilman kondomia 77 000 kertaa – 0 hiv-tartuntaa. Hiv-lääkitys estää hivin tarttumisen!

05.10.2018

Miespareilla seksiä ilman kondomia 77 000 kertaa – 0 hiv-tartuntaa. Hiv-lääkitys estää hivin tarttumisen!
PARTNER 2 -tutkimus: Miespareilla oli seksiä ilman kondomia 77 000 kertaa – nolla hiv-tartuntaa. Hiv-lääkitys todella estää hivin tarttumisen!

Heinäkuussa vuosittaisessa laajassa AIDS 2018 konferenssissa Amsterdamissa julkaistiin PARTNER -tutkimuksen lopulliset tulokset. Tutkimuksessa selvitettiin hivin tarttumista seksissä ilman kondomia silloin, kuin pariskunnasta toisella on hiv-tartunta ja virukset mittaamattomissa ja toisella ei ole hiv-tartuntaa. Tutkimustulos on hyvin selvä: Ei yhtään hiv-tartuntaa!

Tutkimukseen osallistui pariskuntia, joista toinen on hiv-positiivinen ja on hiv-lääkityksellä ja toinen hiv-negatiivinen. Tutkimukseen osallistuvilla pareilla tuli olla seksiä ilman kondomia sekä ennen tutkimusta että sen aikana. Tutkimuksen ensimmäisessä osassa pystyttiin osoittamaan, että hiv ei tartu, kun hiv tartunnan saanut on hiv-lääkityksellä ja hänen virusmääränsä on mittaamattomissa. Ensimmäisen osan tulokset olivat selkeät heteroparien osalta, tarvittiin kuitenkin lisää näyttöä miesparien osalta ja tutkimuksen jatko-osa PARTNER 2 keskittyikin miespareihin. Tutkimuksessa oli mukana 14 Euroopan maata ja siihen osallistui 75 sairaalaa ja poliklinikkaa, Suomesta mukana tutkimuksessa oli Auroran sairaalan infektiosairauksien poliklinikka.

PARTNER 2 -tutkimukseen osallistui 972 miesparia, joista toinen oli hiv-tartunnan saanut ja lääkityksellä ja toinen hiv-negatiivinen. Tutkimukseen osallistuneiden keski-ikä oli 43 vuotta ja pareilla oli ollut seksiä ilman kondomia keskimäärin vuoden ajan ennen tutkimuksen alkua. Positiiviset partnerit olivat olleet hiv-lääkityksellä keskimäärin neljä vuotta.

Pareja seurattiin tutkimuksessa keskimäärin 1.6 vuoden ajan. Tuona ajanjaksona heillä oli seksiä keskenään ilman kondomia keskimäärin kerran viikossa, mikä teki yhteensä 77 000 kertaa tutkimuksen aikana. Useilla tutkimukseen osallistuvilla pareille oli ns. avoin suhde –  37 prosentilla negatiivisista kumppaneista oli seksiä muiden, kun oman kumppanin kanssa. Noin 25 prosentilla kaikista tutkimukseen osallistuvista todettiin seksitautitartunta tutkimusajanjaksona.

Tutkimustulokset ovat hyvin selkeitä. Yksikään hiv-negatiivinen kumppani ei saanut hiv-tartuntaa kumppaniltaan. PARTNER 2 -tutkimus vahvistaa: hiv ei tartu seksissä ilman kondomia, kun hiv-tartunnan saanut seksikumppani on toimivalla lääkityksellä.

Lue lisää PARTNER-tutkimuksesta!

 

 

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?