Mr. Fetish Finland 2019 puhuu PrEPin ja kohdennettujen seksuaaliterveyspalvelujen puolesta!

27.02.2019

Mr. Fetish Finland 2019 puhuu PrEPin ja kohdennettujen seksuaaliterveyspalvelujen puolesta!

Vuoden 2019 Mr. Fetish Finland puhuu parempien seksuaaliterveyspalvelujen ja prepin saatavuudesta Suomessa. Hän on jo usean vuoden etsinyt keinoja ja auttanut homo- ja bimiehiä saamaan prepiä. Kuvassa: Mr. Fetish Finland 2019 – Tom (vasemmalla) ja Mr. Fetish Finland 2018 – Petri (oikealla).

Mr. Fetish Finland 2019 -kilpailu järjestettiin ravintola Herculeksessa perjantaina 15. helmikuuta. Kilpailu oli osa MSC Finlandin Winterization 4 fetissi-tapahtumaa. Yksi kilpailijoista oli Tom, Uudesta-Seelannista kotoisin oleva nahka-urheiluvaate-fetissikundi. Tom on asunut Suomessa kuusi vuotta ja on koko sen ajan tuonut äänekkäästi ja periksiantamattomasti esille parempien seksuaaliterveyspalvelujen tarvetta sekä ajanut prep-lääkityksen tuloa Suomeen. Tom valittiin sekä yleisön että kansainvälisen tuomariston toimesta vuoden 2019 Mr. Fetish Finlandiksi.

Tom on puhunut parempien seksuaaliterveyspalvelujen puolesta ja edistänyt prep-lääkityksen saatavuutta Suomessa. Hänen mukaansa prepin käytölle Suomessa on kolme päähaastetta: Tietoisuus, saatavuus ja hinta.

”Kun puhumme tietoisuuden lisäämisestä, tarkoitamme prep-tietouden lisäämistä sekä terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteisöissä. Lisäksi tietoisuutta tulisi lisätä kohdennettujen seksuaaliterveyspalvelujen tarpeesta.” Tom toteaa.

”Terveydenhuollon henkilöstön tiedot prepistä ovat parantuneet, kiitokset Hivpointin. Prep tietoisuus tulee kuitenkin aina olemaan puutteellista terveydenhuollossa, koska monet terveydenhuollon ammattilaiset eivät työssään kohtaa prepin käyttäjiä. Tämän vuoksi tarvitsemme kohdennettuja terveyspalveluja. Näin varmistamme, että oikeaa tietoa, tarvittavia testauspalveluja sekä hoitoa on saatavilla niitä tarvitseville.” Tom jatkaa.

Sitten vielä prep-lääkityksen hinnasta. ”Kun onnistut saamaan reseptin ja menet sen kanssa paikalliseen apteekkiin, maksavat kolmen kuukauden lääkkeet sinulle 2400 euroa. Ruotsista ostettuna sama annos maksaa noin 60 euroa ja Saksasta siitä saa maksaa noin 150 euroa. Miksi hinnat eroavat näin suuresti?! Syynä hintaeroihin on, että Suomen  markkinaoikeus on tehnyt tuntemattomasta syystä vastakkaisen päätöksen kuin EU:n markkinaoikeus siitä, että Gilead saa pitää yhden patenteistaan ja näin estää rinnakkaisvalmisteiden tulon Suomen markkinoille. Niin kauan kuin kohtuullisen hintaisia prep-lääkkeitä ei ole saatavilla Suomessa, prepin käyttö ja tietoisuus jäävät vähäisiksi.” Tom kertoo.

Tomin mukaan seuraava askel prepin suhteen Suomessa on kohtuuhintaisten prep lääkkeiden saatavuus. ”Isoin asia on kohtuuhintaisten lääkkeiden saaminen Suomen markkinoille, sen jälkeen kysyntä prepille kasvaa, koska siitä tulee varteenotettava vaihtoehto ihmisille. Tämä lisää sekä tietoisuutta että lääkkeen saatavuutta.”

Viimeisen kahden vuoden aikana Tom on tehnyt yhteistyötä Hivpointin Checkpoint-palvelujen kanssa. Tom on auttanut kehittämään seksitautien testaus- ja neuvontatoimintaa miehille, jolla on seksiä miesten kanssa. Hänet on myös nähty useaan otteeseen Hivpointin seksuaaliterveyttä edistävässä materiaaleissa.

Tom on viime vuosina toiminut mallina Hivpointin seksuaaliterveyttä edistävissä materiaaleissa.

Sekä Hivpoint että Checkpoint-palvelut onnittelevat Tomia ja toivottavat hänelle mahtavaa vuotta Mr. Fetish Finlandina! Yhteistyössä Tomin kanssa Checkpointin henkilökunta jatkaa työtä prepin saatavuuden parantamiseksi Suomessa.

Checkpoint express klinikka järjestetään noin kerran kuukaudessa Helsingissä. Klinikalla saa seksitautitestit ja prepin käyttäjille tarjolla on myös muut prepin käytön seurantaan liittyvät laboratoriokokeet.

Lue lisää prepistä!

 

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?

Sami testaa

Palvelut ovat jälleen auki

04.08.2020

Hivpointin neuvonta- ja testauspalvelut ovat palanneet kesälomalta! Neuvontapalvelut Neuvontapuhelin on avoinna ma-to klo 10-15.30,…