Miksi aids on vihainen? Katso Maailman aids-päivän animaatio “The Rise and Fall of Angry Aids”

01.12.2016

 

image004Maailman aids-päivänä 1.12. julkaistava animaatio kertoo vihaisen aids-hahmon näkökulmasta, kuinka hivin hoito ja ennaltaehkäisy ovat edistyneet. Aidsin kulta-ajat ovat ohi, koska lääkityksen avulla viruksen leviäminen suojaamattomassa seksissä voidaan estää. Nykyhoidolla ajoissa todettu hiv-tartunta ei lyhennä elinikää ja lääkitys estää sairauden etenemisen aids-vaiheeseen.

– Hiviin liittyvät mielikuvat ovat usein synkkiä. Halusimme Maailman aids-päivän kunniaksi tuottaa kampanjavideon, joka herättäisi ihmiset pohtimaan omia mielikuviaan hivistä. Hiv on hoidettavissa oleva sairaus, eikä tauti tartu lääkityksellä olevalta hiv-positiiviselta, kertoo Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja Sini Pasanen.

Lääkitys estää hivin tarttumisen suojaamattomassa seksissä

Puolivälissä 1990-lukua käyttöön otettu kolmoislääkitys on pitänyt hiv-tartunnan saaneet ihmiset terveinä. Yhdistelmähoidon vaikutukset ovat olleet mullistavia. Hiv-tartunnan saaneet voivat elää oireetonta ja täysipainoista elämää. Hiv ei tartu suojaamattomassa seksissä, kun hiv-tartunnan saanut seksikumppani on aloittanut ajoissa säännöllisen lääkityksen, vahvistaa tänä vuonna Euroopassa julkaistu Partner-tutkimus.

Laajassa tutkimuksessa seurattiin vuodesta 2010 lähtien yhteensä 888 hetero- ja homoparia, joista toisella oli hiv-tartunta ja toisella ei. Pareilla oli keskenään suojaamatonta seksiä yhteensä 58 000 kertaa tutkimusjakson aikana, eikä hiv tarttunut kertaakaan hiv-positiivisesta kumppanista hiv-negatiiviseen.

Suomessa noin tuhat tartunnastaan tietämätöntä

Suomessa on noin tuhat hiv-tartunnastaan tietämätöntä ja testeihin hakeudutaan usein vasta vuosia tartunnan jälkeen. Lisäksi monissa muissa maissa hiv-tartunnan saaneet eivät saa lääkehoitoa ja voivat altistaa seksikumppaninsa tartunnalle. Kondomin käyttäminen on tärkeää, sillä se suojaa myös muilta seksitaudeilta, jotka hoitamattomina voivat aiheuttaa vakavia infektioita.

– Hivin välttämiseksi on turvallisempaa olla suojaamattomassa yhdynnässä lääkityksellä olevan hiv-tartunnan saaneen kanssa kuin sellaisen henkilön, joka luulee olevansa negatiivinen. Ennakkoluuloja vähentämällä parannetaan hiv-testeihin hakeutumista ja edistetään tartuntojen varhaista toteamista, toteaa Hiv-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Jukka Keronen .

Kansainvälisenä Maailman aids -päivänä järjestetään konsertteja sekä muisto-, keskustelu- ja infotilaisuuksia ympäri Suomea.

Katso lähin tapahtuma: www.maailmanaidspaiva.fi

Seuraa Facebookissa: Maailman aids-päivä

Maailman aids-päivänä lisätään ihmisten tietoisuutta hivistä ja aidsista sekä kampanjoidaan hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn ja hiv-positiivisten oikeuksien puolesta. Teemapäivää on järjestetty vuodesta 1988 asti ympäri maailmaa. Suomessa Maailman aids-päivän toimikuntaan kuuluvat Hiv-tukikeskus, Positiiviset, Seta, Suomen HIV/aids-sairaanhoitajayhdistys, Suomen Lähetysseura, Suomen Punainen Risti, Pro-tukipiste ja Väestöliitto. Kampanjaa tukee sosiaali- ja terveysministeriö.

Maailman aids-päivän animaation on suunnitellut dynamo&son, toteutus Anima Boutique ja Humina.

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?