Miesten välisessä seksissä A-hepatiittiepidemia pääkaupunkiseudulla

14.02.2017

Helsingin kaupungin Terveysviraston tartuntataudeista vastaava infektiolääkäri Hannele Kotilainen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Infektiolääkäri Eeva Ruotsalainen ovat antaneet tiedotteen, jossa kerrotaan Suur-Helsingin alueella olevasta A-hepatiittiepidemiasta miesten välisessä seksissä.

Rokote suojaa tartunnoilta

Suur-Helsingin alueella on tammikuun 2017 aikana sairastunut useita henkilöitä miesten välisessä seksissä A-hepatiittiviruksen aiheuttamaan maksatulehdukseen. Epidemia on alkanut Euroopan maista vuosi sitten ja runsaasti A-hepatiittitartuntoja on todettu esimerkiksi Berliinissä. Tartunnat ovat levinneet henkilöstä toiseen suojaamattoman suu- tai anaaliseksin välityksellä. Tautitapauksia voi pääkaupunkiseudulla ilmaantua lisää viruksen pitkän itämisajan (jopa 50 päivää) ja 3 viikon tartuttavuusajan vuoksi.

A-hepatiitin ensimmäisiä oireita ovat ruokahaluttomuus ja pahoinvointi, myös kuumeilua ja vatsakipua voi esiintyä. Muutaman päivän kuluttua ensioireista iho ja silmän kovakalvot muuttuvat keltaisiksi. A-hepatiitti voi aiheuttaa vakavan, sairaalahoitoon johtavan maksatulehduksen riskiryhmiin kuuluville. Tauti paranee itsestään, mutta aikuisella toipumiseen voi kulua kuukausia.

Virusta erittyy tartuttavassa vaiheessa runsaasti ulosteeseen ja se tarttuu puutteellisen WC-hygienian kautta käsien välityksellä herkästi edelleen muihin henkilöihin lisäten epidemiariskiä. Tartuntoja estetään yleisesti hyvällä käsihygienialla. Miesten välisessä seksissä tulee huolehtia turvaseksistä ja asianmukaisesta kondomin ja liukuvoiteen (anaaliseksi) käytöstä. Mikäli henkilö ei ole aiemmin sairastanut A-hepatiittia tai hänellä on puutteellinen rokotesuoja, reseptin voi hakea lääkäriltä ja ostaa rokotteen apteekista. Rokotesarja antaa jatkossa elinikäisen suojan tautia vastaan, myös matkustettaessa ulkomaille.

Suojaamattomassa seksissä on myös B- ja C-hepatiittitartuntariski. B-hepatiittiin on olemassa myös rokote. B-hepatiittirokote on maksuton miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Rokotteen voi hakea julkisesta terveydenhuollosta. A- ja B-hepatiittia vastaan on olemassa myös yhdistelmärokote, joka suojaa molempia hepatiitteja vastaan. Yhdistelmärokote on ainakin toistaiseksi kustannettava itse. C-hepatiittiin ei ole olemassa rokotetta, ja sen tarttumisen voi estää vain turvaseksikäytäntöjen avulla. Lue lisää hepatiiteista miestenkesken.fi -sivuilta

Helsingin Epidemiologinen toiminta: Tiedote 10.2.2017

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?