HOMO- JA BIMIESTEN HIV-TARTUNNAT LASKUSSA ISO-BRITANNIASSA

06.09.2018

HOMO- JA BIMIESTEN HIV-TARTUNNAT LASKUSSA ISO-BRITANNIASSA

Public Health of England:n (PHE) tuoreen raportin mukaan uusien hiv-diagnoosien määrä Iso-Britanniassa on laskenut alimmilleen sitten vuoden 2000. PHE:n tilastojen mukaan uudet hiv-tartunnat ovat vähentyneet erityisesti homo- ja bimiesten keskuudessa. Vuonna 2017 oli 45 prosenttia vähemmän uusia hiv-tartuntoja kuin vuonna 2005. Tartuntojen väheneminen on huomioitu laajasti Iso-Britannian medioissa.

PHE:n johtaja Professori Noel Gill kertoo, että Iso-Britannian ennaltaehkäisytoimenpiteillä on ollut keskeinen vaikutus hiv-tartuntojen vähenemiseen.

Hiv-testausmahdollisuuksia on lisätty ja niitä on myös entistä aktiivisemmin käytetty. Lisäksi hiv-lääkityksellä olevien määrä on lisääntynyt, koska hiv-lääkitys aloitetaan nykyisen heti tartunnan toteamisen jälkeen. Lääkkeet laskevat hiv-tartunnan saaneen virusmäärän mittaamattomaksi, mikä tarkoittaa sitä, että hiv-tartunnan saaneella voi olla seksiä ilman kondomia vailla pelkoa hivin tartuttamisesta eteenpäin.

Myös Suomessa on nähtävissä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoissa viime vuosina laskua homo- ja bimiesten hiv-tartunnoissa. Tähän on varmasti samoja syitä kuin Iso-Britanniassa: hiv-testausta on tehostettu sekä kohdennettu ja hiv-lääkitys aloitetaan nykyään heti tartunnan toteamisen jälkeen.

Hiviin on olemassa myös ennaltaehkäisevä lääkitys, ns. PrEP-lääkitys. Iso-Britanniassa PrEP-lääkitys on ollut saatavilla muutamien vuosien ajan ja sillä on jo tuhansia käyttäjiä. Luultavasti myös PrEP on vaikuttanut hiv-tartuntojen määrään Iso-Britanniassa, perusteellista tutkimusta aiheesta ei kuitenkaan vielä ole saatavilla.

Voisi ajatella, että myös Suomessa PrEP vaikuttaisi hiv-tartuntojen määrään vaikka toki Iso-Britannian suurissa kaupungeissa hivin esiintyvyys on huomattavasti Suomea suurempi. Suomessa on tällä hetkellä valmisteilla kansallinen PrEP-ohjeistus, jonka toivotaan valmistuvan kuluvan vuoden aikana.

The Guardianin artikkeli aiheesta

 

 

 

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?