Hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys (PrEP) kaikkiin EU-maihin?

01.09.2016

Hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys (PrEP) kaikkiin EU-maihin?

Euroopan komissio on hyväksynyt Truvada-lääkkeelle myyntiluvan hivin ennaltaehkäisyyn kaikissa EU-maissa, myös Suomessa. Pre-exposure prophylaxis eli PrEP on hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys, joka kondomin kanssa yhdessä käytettynä suojaa tehokkaasti hiv-tartunnalta suuressa riskissä olevia ryhmiä, kuten homo- ja bimiehiä.

Lääke on alun perin kehitetty hiv-tartunnan hoitoon, mutta jo kaksi vuotta sitten maailman terveysjärjestö WHO suositteli sen syömistä kaikille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Yhdysvalloissa hiv-negatiiviset ovat saaneet käyttää sitä jo vuodesta 2012.

Lääkkeen luvataan olevan EU-maiden markkinoilla puolen vuoden sisällä, riippuen kansallisten viranomaisten vaatimuksista. Suomessa haasteeksi saattaa asettua Truvadan hinta, koska asiakkaan itse maksamana lääkkeen hinta on korkea. Tulevaisuudessa hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys on toivottavasti yhä useamman saatavilla rinnakkaislääkkeiden yleistymisen ja Truvadan hinnan alenemisen myötä.

Hiv-tukikeskus seuraa asiaa ja järjestää loppuvuodesta keskustelutilaisuuden aiheesta yhdessä Positiiviset ry:n kanssa.

Lue AIDS Action Europen uutinen aiheesta täältä.

Kuva: AIDS Action Europe.

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?

Sami testaa

Palvelut ovat jälleen auki

04.08.2020

Hivpointin neuvonta- ja testauspalvelut ovat palanneet kesälomalta! Neuvontapalvelut Neuvontapuhelin on avoinna ma-to klo 10-15.30,…