Hiv-testin tekeminen kotona

27.01.2017

Hiv-kotitestejä on jo pitkään voinut tilata netin kautta ulkomailta. Testin tekeminen on helppoa ja se saattaa olla joillekin kaikista luontevin ja helpoin tapa selvittää onko saanut hiv-tartunnan. Ongelmana on suuri vaihtelevuus testien luotettavuudessa. Monista nettikaupoista voi tilata hiv-kotitestejä, joiden antamaan tulokseen ei voi luottaa.

Kotona tehtävän hiv-testin huono puoli on myös se, että testi tehdään yksin, eli neuvonta, tiedon saaminen ja mahdollisen positiivisen tuloksen jälkeen tarvittava välitön tuki jää kokonaan puuttumaan. Kotitestiä ei tästä syystä voida suositella ensisijaisena hiv-testauksen muotona.

Hivpoint tekee yhteistyötä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa, jotta Suomeen saadaan myyntiin luotettava hiv-kotitesti vielä tämän vuoden aikana. THL valitsee Suomeen myytäväksi CE-merkityn testin, jonka suorituskyky ja luotettavuus voidaan taata. Jotta testi saadaan Suomen markkinoille, on sen mukana oltava suomenkielinen käyttöohje. Ennen myyntiin tuloa testi on myös evaluoitava Suomessa. Evaluointi tehdään THL:n ja Hivpointin yhteistyönä ja siinä kartoitetaan muun muassa testin ohjeistuksen ymmärrettävyyttä käyttäjäkokemusten perusteella.

Voit lukea lisää hivin kotitestauksesta täältä.

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?

Oulupridde2019_1

Hiv-testausta ja PrEP-infoa Oulu Pridessä

08.08.2019

Oulu Pride järjestetään 5.-11.8. Hivpointin checkpoint-testauspalvelu järjestää hiv-testausta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille Oulu Priden aikaan:…

kesanjalkeen

Palvelut auki ja Oulu Pride

05.08.2019

Hivpointin ja Checkpointin kesätauko on ohi ja Hivpoint on mukana Oulu Pridessa 5.-11.8. Hivpointin ja…