EUROOPPALAINEN HIV-HEPATIITTI TESTAUSVIIKKO 23.-30.11.201

22.11.2018

EUROOPPALAINEN HIV-HEPATIITTI TESTAUSVIIKKO 23.-30.11.201

Eurooppalaista hiv-hepatiitti testausviikkoa vietetään vuonna 2018 jo kuudetta kertaa. Testausviikon tavoitteena on kannustaa ihmisiä hiv- ja hepatiitti -testeihin ja tulla tietoiseksi heidän statuksestaan. Testaa, hoida, ehkäise.

 HEPATIITTITARTUNNNAN VOI SAADA MYÖS SUOJAAMATTOMASSA SEKSISSÄ

A-ja B-Hepatiitit

Hepatiitit ovat maailman yleisimpiä tauteja. Hepatiitti A- ja B -yhdistelmärokote suojaa sekä A- että B –hepatiittiviruksen aiheuttamilta maksatulehduksilta. Hepatiitti A tarttuu lähes aina saastuneen ruuan ja juoman välityksellä matkoilla maissa, joissa on huono hygieniataso.  Seksitavoista peräaukon nuolemiseen liittyy tartuntariski.  Hepatiitti B leviää kuten hiv, suojaamattomassa seksissä tai veren välityksellä. Hepatiitti B tarttuu huomattavasti helpommin kuin hiv. Miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, on suositeltavaa ottaa A- ja B – hepatiittirokotteet tai yhdistelmärokote. A ja B-hepatiittirokotteet ovat kansallisen rokotusohjelman mukaan maksuttomia homo- ja bi-miehille. Hivpointin Checkpoint palvelu tarjoaa Helsingissä Hepatiitti A ja B rokotteita maksutta miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Rokotuksia varten tulee varautua henkilöllisyystodistuksella. Katso rokotusajankohdat artikkelin lopusta.

C-Hepatiitti

C-hepatiittiin ei ole rokotetta! C-hepatiitin hoitoon on olemassa hyvä lääkitys, jolla virus saadaan poistettua elimistöstä.  Suomessa C-hepatiitti tartuntoja todetaan vuodessa reilu 1000, joista suurin osa suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Alle 100 tartuntaa arvioidaan olevan seksiteitse saatu.

C-hepatiitti voi tarttua suojaamattomassa anaaliseksissä, nyrkkinainnissa eli fistauksessa ja yhteiskäytössä olevien seksilelujen välityksellä, mikäli elimistöön tai limakalvoille pääsee infektoitunutta verta. C-hepatiitti tartuntariski on siis suuri seksitavoissa, joissa voi esiintyä limakalvovaurioita ja verenvuotoa.

C-hepatiitti virukselta suojautumiseen pätee samat turvallisemman seksin käytännöt kuin hiviltä suojautumiseenkin. Anaaliyhdynnässä tulee käyttää kondomia ja vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Nyrkkinainnissa tulee käyttää kertakäyttöisiä hanskoja sekä runsaasti liukuvoidetta. Seksilelut tulee pestä käyttäjien välillä tai käyttää niiden suojana kondomia. Ryhmäseksitilanteissa kondomi tulee vaihtaa aina kuin seksikumppani vaihtuu ja hanskat tulee vaihtaa aina fistattavan vaihtuessa.

 C-hepatiitin testaus

C-hepatiitti voidaan tutkia suoninäytteestä tai pikatestillä sormenpään veripisarasta. Verestä tutkitaan vasta-aineita. Testi ei pysty erottelemaan, onko kyseessä hoitamaton infektio tai spontaanisti parantunut tartunta. Vasta-aineet jäävät vereen parantumisesta tai hoidetusta infektiosta huolimatta. Mikäli henkilöllä on aiemmin todettu C-hepatiitti, vasta-ainetestiä ei voi käyttää.

Hivpointin Checkpoint testauspalvelu tarjoaa hiv-testauksen ohella myös C-hepatiittipikatestiä Eurooppalaisen Hiv- ja Hepatiittitestausviikon aikana Tampereella, Oulussa ja Helsingissä. C-hepatiittitesti tehdään hiv-pikatestauksen yhteydessä riskikartoituksen perusteella.

Hiv ja C-hepatiitti testaustapahtumat:

WALK-IN –testaus maahanmuuttajille Helsingissä: Mahdollisuus C-hepatiitti testiin riskikartoituksen perusteella hiv-testauksen yhteydessä maanantaina 26.11. klo 14-18. Anonyymi ja maksuton. Hivpoint, Unioninkatu 45 K, Helsinki

Checkpoint –testaus homo- ja bimiehille Oulussa: Hiv –pikatestaustapahtuma tiistaina 27.11.  klo 14-17 Maksuton. Kumppanuuskeskus, os. Kansankatu 53, 1 krs., Oulu

Checkpoint –testaus homo- ja bimiehille Tampereella: C-hepatiitti  & Hiv –pikatestaustapahtuma  torstaina 29.11. klo 16-18. Maksuton. Hivpoint, os. Näsilinnnankatu 48 E, Tampere

Checkpoint –testaus homo- ja bimiehille Helsingissä: Hiv-pikatestausta ja mahdollisuus C-hepatiitti – pikatestiin riskikartoituksen perusteella torstaina 29.11. klo 14-18 Checkpoint testauksessa. Ilman ajanvarausta. Maksuton. Glögitarjoilu! Hivpoint, os. Unioninkatu 45 K, Helsinki

Hepatiiitti A ja B rokotusta Checkpoint testauksen yhteydessä Helsingissä: Maksutonta A- ja B-hepatiitti rokotusta homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa to 29.11. klo 14-18 Helsingissä, Unioninkatu 45 K (Huom! Henkilöllisyystodistus mukaan)

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?