Hepatiitti A – tartunnat miesten välisessä seksissä – rokote suojaa!

18.05.2017

Eri puolilla Eurooppaa on kesästä 2016 lähtien raportoitu useita hepatiitti A –tartuntaryppäitä, joista valtaosa on saatu miesten välisessä seksissä. Erityisen paljon tartuntoja on todettu Espanjassa. Tämän vuoden suurin Pride tapahtuma järjestetään Madridissa Espanjassa 23.6.−2.7.2017. World Pride Madrid 2017 edistää lesbo-, homo- ja biseksuaalien sekä transsukupuolisten tasavertaisuutta ja seksuaalista vapautta, joten pride-tapahtumassa solmitaan myös lukuisia seksisuhteita. Tartuntoja on todettu myös muissa suurissa Euroopan kaupungeissa, esimerkiksi Berliinissä. Hepatiitti A tartuntoja on todettu homomiehillä myös Helsingissä. Myös Hepatiitti B tartuntariski on suuri miesten välisessä riskissä. Rokotteet suojaavat tartunnoilta! Kondomi suojaa tehokkaasti hiviltä ja muilta seksitaudeilta niin kotimaassa kuin reissussakin!

Lisätietoja hepatiiteista ja niiden tarttumisesta löytyy: miestenkesken.fi -sivuilta

Checkpoint Express palvelu aloittaa nyt maksuttomat hepatiitti A ja B –rokottamistapahtumat. Maksuttomaan rokotukseen voi tulla kaikki miehet, joilla on seksiä miesten kanssa. Rokotusta ei tarvitse mikäli on aikaisemmin saanut Hepatiitti A ja B rokotesarjat tai näiden yhdistelmärokote sarjan (Twinrix). Mikäli on saanut vain Hepatiitti A tai B rokotteen, niin silloin voi tulla rokotukseen ottamaan puuttuvan hepatiitin rokotteen. Rokote kannattaa ehdottomasti ottaa varsinkin, jos matkustelee paljon.

Maksuttomat rokotusajankohdat:

Ke 24.5. klo 16-18
Ke 31.5. klo 10-12
To 1.6. klo 14-17.30 (Checkpoint testauksen yhteydessä)
To 8.6. klo 14-17.30 (Checkpoint testauksen yhteydessä)

Osoite: Hivpoint, Unioninkatu 45 K

Rokottamisen yhteydessä on mahdollisuus Hepatiitti C pikatestiin (riskikartoituksen perusteella) ja Hiv-pikatestiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut Euroopan tautikeskuksen (ECDC) tekemän riskinarviotiedotteen tartuntatautien ehkäisemiseksi ja suosittaa seuraavia toimenpiteitä festivaaliin matkaaville:

Kuinka vähentää tartuntariskiä Pride-tapahtumassa

Tiedotteesta poiketen hepatiitti A rokote on nyt rajoitetun ajan maksuton Checkpoint Express palvelussa. Hepatiitti B rokote kuuluu homo- ja bimiehillä kansallisen rokotusohjelman piiriin ja sen saa maksutta myös omalta terveysasemalta.

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?

Sami testaa

Palvelut ovat jälleen auki

04.08.2020

Hivpointin neuvonta- ja testauspalvelut ovat palanneet kesälomalta! Neuvontapalvelut Neuvontapuhelin on avoinna ma-to klo 10-15.30,…