”Ei lähteny kuppa Töölöstä” – kuppatartunnat kasvussa miesten välisessä seksissä

06.10.2015

Seksiteitse tarttuvat taudit ovat lisääntyneet viime vuosina huomattavasti miesten välisessä seksissä. Euroopassa miesten välisen seksin kuppatartunnat ovat kasvaneet osassa maissa jopa yli 50 %. Suomessa kuppatartuntoja todettiin vuonna 2014 yli 25 % enemmän kuin edellisvuonna. Viime vuonna kolmasosa suomalaisten kuppatartunnoista saatiin ulkomailla.

Kuppatartuntoja on todettu viime vuosikymmenenä Suomessa n. 150–200 vuodessa ja yli puolet niistä saadaan miesten välisessä seksissä. Suurin osa tartunnoista todetaan pääkaupunkiseudulla.

Miten kuppa tarttuu?

Kuppa voi tarttua suojaamattomassa suu- tai anaaliseksissä, peräaukkoa nuolemalla ja sormeilemalla, nyrkkinainnissa ja joskus jopa suudeltaessa, jos kuppahaavauma on suussa. Ensioireina tulee usein haavauma, joka paranee itsekseen. 2-3 kuukauden kuluttua tartunnasta voi esiintyä ihottumaa, kuumeilua tai muita oireita. Kuten muissakin seksitaudeissa, kuppa voi olla oireeton tai ensioireet voivat olla niin vähäisiä, että henkilö ei oireiden perusteella hakeudu testiin. Mikäli oman seksikäyttäytymisen perusteella on kuitenkin mahdollista saada kuppa, hiv tai muu seksitautitartunta, niin testeissä kannattaa käydä säännöllisesti. Hoitamaton kuppa on vaarallinen sairaus. Vuosien oireettomuuden jälkeen seuraa myöhäiskuppa, jolloin henkilön iholla, keskushermostossa, sydämessä ja/tai luustossa tapahtuu muutoksia. Lisäksi on arvioitu, että hoitamaton kuppatartunta lisää hiv-tartunnan riskin jopa 2-5 kertaiseksi.

Hakeudu kuppatestiin 4-8 viikkoa riskitilanteen jälkeen

Kuppa testataan verikokeella ja testiin voi hakeutua n. 4-8 viikkoa riskitilanteen jälkeen. Kuppa on bakteerin aiheuttama ja se hoidetaan antibioottipistoksilla. Antibioottihoidolla kupasta paranee, mutta vereen jää vasta-aineet sairastetusta ja hoidetusta kupasta. Kupan ja lähes kaikkien muidenkin seksitautien hoito on Suomessa asiakkaalle maksutonta ja hoidosta parhaiten vastaavat kunnalliset seksitauteihin erikoistuneet sukupuolitautien poliklinikat. Suomessa vain hiv-testaus voidaan toteuttaa nimettömästi. Kuppa- ja muita seksitautitestejä varten asiakkaan tulee esittää henkilöllisyystodistus. Hyvä seksitautien testaus toteutetaan luottamuksellisesti ja asiakkaan yksityisyyttä kunnioittaen.

Kuppa-pikatestistä tuloksen saa samalla käynnillä

Kuten hiv-testaukseen, myös kuppaan on olemassa pikatestejä. Kuppa-pikatesti tehdään sormen päästä otettavasta verinäytteestä ja tuloksen testistä saa samalla käyntikerralla. Testauskäyttöön hyväksytty kuppa-pikatesti on luotettava, kun riskitilanteesta on riittävästi aikaa (8 viikkoa) ja henkilö ei ole sairastanut kuppaa aikaisemmin. Sairastetusta ja hoidetusta kupasta vereen jäävien vasta-aineiden takia pikatesti ei sovellu henkilölle, joka on sairastanut kupan aikaisemmin, vaan testitulos on tämän jälkeen aina positiivinen, eikä testi pysty erittelemään jo sairastettua ja hoidettua tai uutta kuppatartuntaa. Aikaisemmin kupan sairastaneen ja uutta kuppatartuntaa epäilevän kannattaakin hakeutua poliklinikalle suoniverinäytteenä otettavaan testiin, jossa voidaan testata mahdollinen uusi kuppatartunta.

Euroopassa on tänä vuonna hyväksytty uusi kuppa-pikatesti, josta tuloksen saa 60 sekunnissa. Samassa testissä on myös hiv-pikatesti. Hiv-tukikeskuksen CHECKPOINT 2.0 -palvelu selvittämässä mahdollisuuksia tämän testin käyttöön ottoon myös Suomessa.

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?

Sami testaa

Palvelut ovat jälleen auki

04.08.2020

Hivpointin neuvonta- ja testauspalvelut ovat palanneet kesälomalta! Neuvontapalvelut Neuvontapuhelin on avoinna ma-to klo 10-15.30,…