ChemSex – huumeet miesten välisessä seksissä

13.01.2017

ChemSex-käsitteellä tarkoitetaan huumausaineiden käyttöä seksitilanteissa. Yleisimmät tähän tarkoitukseen käytettävät huumeet ovat stimulantteja eli esimerkiksi amfetamiinia ja metamfetamiinia, joita voidaan käyttää myös suonensisäisesti.

Syitä käyttää huumausaineita seksitilanteessa ovat esimerkiksi seksuaalisen itsevarmuuden ja halukkuuden lisääminen, kestävyyden lisääminen ja seikkailunhalu. Käyttäjät ovat tavallisia homomiehiä, jotka eivät pidä itseään huumeidenkäyttäjinä eivätkä tiedosta käytön riskejä. Aineisiin ei olla ”totuttu” ja toisaalta liikkeellä on myös muuntohuumeita, joiden koostumus ei ole tiedossa, eikä niitä tästä syystä osata myöskään annostella oikein.

Huumeiden yhteisvaikutuksista erilaisten lääkeaineiden ja päihteiden kanssa ei myöskään välttämättä tiedetä tai niitä ei osata ennakoida. Seksitilanteeseen voi liittyä esimerkiksi erektiolääkkeiden tai poppersin käyttöä, jotka jo itsessään vaikuttavat verenpaineeseen ja voivat rasittaa sydäntä. Piristävät huumeet vaikuttavat keskushermoston lisäksi juuri sydämeen, keuhkoihin ja muihin elimiin. Jo suhteellisen pienillä annoksilla on vaikutusta hengitykseen ja sydämen lyöntitiheyteen sekä verenpaineeseen. Erittäin suurten annoksien vaikutuksia ovat sydämen rytmihäiriöt, kouristukset ja jopa aivoverenvuodot ja -halvaukset.

Hivin ja muiden seksitautien lisäksi chemsexin riskeinä ovat C-hepatiitti, yliannostukset ja erilaiset mahdollisen väkivaltaisen käyttäytymisen muodot ja jopa kuolema. Pitkäaikainen käyttö voi altistaa myös vakaville mielenterveysongelmille.

ChemSex on Suomessa vielä esimerkiksi Iso-Britannian tilanteeseen verrattuna pienempi ilmiö, mutta se on kuitenkin selvästi nähtävissä esimerkiksi homoille suunnatuissa sosiaalisen median seuranhakupalveluissa.

Huumeiden käyttöä seksitilanteissa ei välttämättä nähdä ongellisena ja apua ei välttämättä haeta helposti. Apua voi olla vaikea saada myös siksi, että ilmiö on hyvin tuntematon, eikä asiaa varmasti ole helppo ottaa puheeksi edes läheisten ihmisten kanssa saati terveydenhuollossa.

Jo ennen kun chemsexiin ryhtyy, voi miettiä, onko se omassa seksielämässä välttämätöntä ja pohtia omia syitään käytölle. Mikäli haluaa huumeiden liittyvän seksitilanteisiin, on hyvä ottaa huomioon keinoja, joilla haittoja voidaan vähentää ja pitää omasta terveydestään ja seksuaaliterveydestään parasta mahdollista huolta.

Jos mahdollista, tilanteiden olisi hyvä tapahtua sellaisen henkilön kanssa, johon luottaa, sillä päihteet voivat heikentää arvostelukykyä huomattavasti. Selvinpäin on myös hyvä sopia seksin rajoista ja siitä, mitä haluaa ja mitä ei halua tehdä. Mikäli käyttää huumeita suonensisäisesti, on tärkeää käyttää vain omia pistosvälineitä, ja hoitaa myös pistäminen itse. Seksitautitesteissä tulisi käydä säännöllisesti, mukaan lukien hivin ja C-hepatiitin testaus. Huumeiden säännöllistä käyttöä kannattaa välttää, jolloin mielenterveysongelmien ja riippuvuuden syntymisen todennäköisyys pienenee. Omaan elämään on hyvä sisällyttää päihteetöntä yhdessä oloa ja vapaa-aikaa ystävien ja perheen kanssa. Seksiä ja muuta läheisyyttä on tärkeää olla myös selvinpäin.

Mikäli oma tai läheisen huumeiden tai muiden päihteiden käyttö huolestuttaa, kannattaa tilanteeseen hakea apua. Keskusteluapua saa esimerkiksi Hivpointin Checkpoint –palvelussa.

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?