Antibiooteille vastustuskykyisten seksitautien leviäminen on todellinen uhka – vain kondomi suojaa kaikilta seksitaudeilta

23.02.2017

Helsingin kaupungin Terveysviraston tartuntataudeista vastaava infektiolääkäri Hannele Kotilainen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Eeva Ruotsalainen ovat julkaisseet tiedotteen, jossa kerrotaan pääkaupunkiseudulla seksiteitse tarttuvien tautien, kuten tippurin ja kupan voimakkaasta lisääntymisestä miesten välisessä seksissä.

Miesten välisessä suojaamattomassa seksissä useat seksitaudit kuten kuppa, tippuri ja LGV (lymfogranuloma venereum, sankkeri) ovat viimeisten vuosien aikana lisääntyneet. Lisäksi riskikäyttäytymiseen liittyvän seksin seurauksena yksittäisillä miehillä on todettu usean seksitaudin yhtäaikainen tartunta samalla kertaa. Vuonna 2015 Suomessa merkittävä osa kuppatapauksista (74 %) ja tippurista (64 %) todettiin miesten välisessä seksissä (THL:n raportti Tartuntataudit Suomessa).

Vuonna 2016 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tippuritapaukset nousivat korkeimpiin lukemiin vuosikymmeniin. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan tippuritartunnat lisääntyivät uudenmaan alueella 37 %. Pääkaupunkiseudulla todetuista tippuritapauksista n. 70% on saatu miesten välisestä seksistä. Vuoden 2017 alkupuoliskolla (22.2. mennessä) tippuritartuntoja on raportoitu jo huomattavasti enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Mikäli tartuntoja todetaan saman verran kuukausittain koko vuoden ajan, tulevat tippuritartunnat lisääntymään taas huomattavasti tänä vuonna. Myös kuppatartunnat ovat lisääntyneet miesten välisessä seksissä. Tartuntojen nousu nähtiin jo vuonna 2015 ja tartuntojen määrä on pysynyt korkealla siitä lähtien. Myös uusista suomalaisten hiv-tartunnoista 37% on saatu miesten välisessä seksistä.

Tippurin vastustuskyky antibiootteja kohtaan on lisääntynyt. Sitä ei enää voida hoitaa suun kautta otettavalla lääkityksellä. Laaja-alaisesti antibiooteille vastustuskykyistä tippuria on jo todettu esimerkiksi Iso-Britanniassa ja sen leviäminen suojaamattoman ja riskikäyttäytymiseen liittyvän seksin kautta on todellinen uhka. Tippurilla on siten mahdollisuus muuttua hoidosta huolimatta parantumattomaksi taudiksi. Uutena suojaamattoman seksin riskinä on raportoitu useille antibiooteille vastustuskykyisen shigella-bakteerin veriripulia aiheuttavan suolistotaudin (ns. punatauti) leviäminen.

Seksitautitesteissä voi käydä suuremmilla paikkakunnilla sukupuolitautien poliklinikalla. Helsingissä HUS Sukupuolitautien poliklinikalle voi hakeutua ilman ajanvarausta arkisin klo 8-11 välillä. Homo- bi-, ja muut miehet, joilla on seksiä miesten kanssa voivat hakeutua sukupuolitautien poliklinikalle, vaikka oireita ei olisikaan. Seksitautitesteissä voi käydä myös terveysasemalla (maksuton) tai yksityisellä terveysasemalla. Terveysasemilla on tärkeää muistuttaa, että klamydia- ja tippurinäytteet tulee ottaa tikkunäytteenä nielusta ja peräaukon suulta virtsakokeen lisäksi. Nielussa tai peräaukossa oleva tartunta ei näy virtsakokeessa. Kuppa, hiv ja C-hepatiitti testataan verikokeella.

Hivpointin Checkpoint –testauspalvelu aloittaa vuoden 2017 aikana hiv-pikatestauksen ohella myös muiden seksitautien testaamisen pilotoinnin Helsingissä. Lisätietoja Checkpoint Express -seksitautiklinikasta myöhemmin miestenkesken.fi –sivuilla.

Artikkelin on kirjoittanut Hivpointin Checkpoint –testauspalvelujen koordinaattori Sami Tuunainen

Lähteet: Hannele Kotilaisen ja Eeva Ruotsalaisen tiedote: Miesten välisessä seksissä A-hepatiittiepidemia ja useiden sukupuolitautien nousu – estä tartunta muihin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?