Tietoa koronaepidemian aikana

Tietoa koronaepidemian aikana

Koronavirusepidemia on muuttanut monin tavoin jokaisen meistä elämää. Epidemia koettelee arkeamme ja erityisesti terveydenhuoltomme kapasiteettia. COVID-19 on uusi koronaviruksen aiheuttama sairaus, joka tarttuu helposti. Sen voi sairastaa hyvinkin lievä oireisena, mutta monelle se aiheuttaa, mm. kuumetta, kuivaa yskää, hengitysvaikeuksia ja lihaskipua. Osalle ihmisistä virus aiheuttaa vakavan tulehdustilan hengityselimiin. Tauti voi olla erittäin vakava iäkkäille ja perussairaille henkilöille. Jokaisen tulee suojata nyt itseään ja muita, jotta saisimme hidastettua taudin leviämistä. Tällöin vakavasti sairastuneita sairaalahoitoa vaativia ihmisiä on vähemmän ja terveydenhuoltomme kapasiteetti riittää paremmin.

Tälle sivulle on koottu infoa homo- ja bimiehille koronavirukseen ja Hivpointin testauspalveluihin liittyen (päivitetty 3.6.):

Hiv-testaus ja Hivpointin palvelut 19.5. lähtien

Hivpointin testauspalvelut homo-, bi ja muille miehille joilla on seksiä miesten kanssa, avautuvat ajanvarauksella 19.5. alkaen Helsingissä ja Tampereella. Oulussa testaus ajanvarauksellä käynnistyy elokuussa. Testausta järjestetään pääsääntöisesti kerran viikossa. Aika testaukseen varataan puhelinneuvonnasta 0207 465 705 (ma-to klo 10-15.30).

Helsingin testaukseen ajan voi varata myös chatistä: hivpoint.fi (ma-ke klo 10-15.30), miestenkesken.fi chat (ke klo 13-15)

Neuvontamme palvelee edelleen tehostetusti puhelimessa ja chatissä.

Mikäli sinulla on tarve hiv-testille, etkä pääse toimistolle testiin tai testiajat eivät sinulle sovi, niin voit tilata myös maksuttoman hiv-kotitestin tai noutaa testin sovitusti Helsingin toimistolta. Kotitestin tilaamista voit tiedustella neuvontapalveluistamme tai lähettämällä sähköpostia: prep(at)hivpoint.fi

Seksitautien testaus

Julkisessa terveydenhuollossa voidaan oireettomien seksitautitestausta edelleen rajoittaa. Lisäksi päivystyspalveluihin on tullut muutoksia. Esim. poliklinikalle ei vättämättä saa mennä ilman yhteydenottoa puhelimitse. Tarkista oman alueesi poliklinikan toimintaohjeet heidän nettisivuiltaan.

HUS Sukupuolitautien poliklinikka
Toimisto: 09 471 86220 puhelinaika  ma-pe klo 8-10 ja 12-14
KORONAVIRUKSEN TAKIA, OLE ENSIN PUHELIMITSE YHTEYDESSÄ POLIKLINIKKAAN, MIKÄLI SUUNNITTELET SEKSITAUTITESTEIHIN TULOA!

Checkpoint Express -klinikka

Klinikan toimintaa jatketaan elokuun loppu puolella / syyskuun alussa koronatilanne ja rajoitukset huomioiden.

Hepatiitti rokotukset

Hepatiitti rokotuksia annetaan ajanvarauksella 4.6. Helsingissä ja Tampereella. Rokotuksia annetaan vain henkilöille, joilla on rokotussarja kesken. Uusia rokotussarjoja aloitetaan kesälomien jälkeen.

Ajan rokotussarjan jatkamista varten voit varata Helsinkiin neuvontapalveluista: puhelinneuvonnasta 0207 465 705 (ma-to klo 10-15.30) tai chatistä: hivpoint.fi (ma-ke klo 10-15.30), miestenkesken.fi chat (ke klo 13-15)

Ajan rokotussarjan jatkamista varten voit varata Tampereelle soittamalla: Sairaanhoitaja Sanna Salo, puh. 040- 8607988

Rokotesarjaa ei tarvitse aloittaa alusta vaikka rokotteiden väliin jäisi pidempikin aika. Mikäli olet saanut vasta yhden rokotteen, niin rokotesuoja voi hävitä joidenkin kuukausien jälkeen, mutta palautuu kun rokotesarjaa jatketaan.

Minimiajat rokotteiden välissä:

 • Hep A rokotteet: yhteensä 2 rokotetta. 1. rokotteen jälkeen 2. rokote aikaisintaan 6 kk päästä eka rokotteesta.
 • Hep B rokotteet: yhteensä 3 rokotetta. 1. rokotteen jälkeen 2. rokote aikaisintaan 1 kk päästä eka rokotteesta ja 3. rokote aikaisintaan 5 kk päästä 2. rokotteesta.
 • Hep A ja B yhdistelmärokote (Twinrix): yhteensä 3 rokotetta. 1. rokotteen jälkeen 2. rokote aikaisintaan 1 kk päästä eka rokotteesta ja 3. rokote aikaisintaan 5 kk päästä 2. rokotteesta. (sama kuin Hep B rokotteesta)
Prep & koronavirus

Olemme koonneet tietopaketin prepistä ja koronaviruksesta: miestenkesken.fi/fi/prep-koronavirus/

Huomioitavaa on, että prep EI suojaa koronavirukselta, eikä hoida koronavirustartuntaa.

Hiv & koronavirus

Tietoja hiv-tartunnasta ja koronaviruksesta: miestenkesken.fi/fi/uutiset/hiv-tartunta-ja-koronavirus/

Fyysinen etäisyys

Fyysinen etäisyys toisista ihmisistä ehkäisee ja hillitsee koronavirustartuntojen leviämistä. Sitä usein kuvataan myös sosiaalisen etäisyyden ottamisena, mutta siitä ei tässä tilanteessa ole todellakaan kyse. Sosiaalisten kontaktien ylläpitäminen ja vahvistaminen on tässä epidemiatilanteessa erityisen tärkeää, ainoastaan fyysinen etäisyys ja fyysisen kanssakäymisen välttäminen on tärkeää.

Fyysinen etäisyys/eristäytyminen tarkoittaa:

 • Välttää kontaktia henkilöiden kanssa, joilla on koronavirukseen viittaavia oireita. Näitä oireita ovat mm. kuume, kuiva yskä, lihassäryt.
 • Välttää kontaktia henkilöön, joka on matkoilta palannut Suomeen viimeisen 14 vuorokauden sisällä.
 • Välttää julkista liikennettä, mikäli ei ole pakko mennä minnekään. Jos on pakko hoitaa asioita, niin hoitaa ne ruuhka-aikojen ulkopuolella.
 • Tehdä etätöitä, jos se suinkin on mahdollista.
 • Välttää suuria ihmisjoukkoja. Suomessa on tällä hetkellä (30.3.) yli 10 hengen kokoontumiset kielletty.
 • Ei käydä ravintoloissa, baareissa, klubeilla jne. Suositaan ruoan tilaamista kotiin tai käydään vain noutamassa ruoka-annokset ravintoloista. (Ravintolat, pubit ja vastaavat suljetaan Suomessa 4.4. alkaen)
 • Välttää tapaamisia ystävien ja tuttujen kanssa. Ei vierailla sukulaisissa, eikä missään nimessä iäkkäiden eikä perussairaiden ihmisten luona.
 • Pyritään välttämään myös satunnaisia seksikontakteja, ei käydä videopaikoissa, seksiklubilla tai homosaunoissa. Seksikontaktissa koronavirukselta ei voi suojautua.
 • Toteutetaan seksuaalisia tarpeita ilman fyysistä kontaktia.
 • Yhteyttä tulee pitää etäteknologian avulla. Soittaa puhelimella ja käydä videokeskusteluja ystävien ja sukulaisten kanssa. Käyttää sosiaalista mediaa hyväksi kertomalla kuulumisia ja kyselemällä tuttujen kuulumisia.
 • Terveydenhuollon yksiköihin tulee olla yhteydessä puhelimitse tai chat / nettiyhteyksien kautta. Ei mennä suoraan lääkärin vastaanotolle, ennen kuin on sovittu etäyhteyksillä, kuinka tulee toimia.
Blogi

Koronaepidemia & Seksiä ämpärit päässä?