Ota seksitautitestit oikein !

Ota seksitautitestit oikein !

Seksitaudit ovat joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksissä. Suojaamattomalla seksillä tarkoitetaan anaali- tai emätinyhdyntää ilman kondomia tai suuseksiä ilman kondomia tai suuseksisuojaa. Seksitaudit voivat tarttua myös peräaukon nuolemisessa.

Kondomi suojaa tehokkaasti seksitaudeilta. Anaaliyhdynnässä tulee kondomin lisäksi aina käyttää myös vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Seksitaudit eivät tartu suudellessa tai esimerkiksi käsin kumppania tyydyttäessä. Hiviltä suojautumiseen on olemassa myös lääkkeellinen ehkäisy – PrEP. PrEP on todettu tehokkaaksi ehkäisykeinoksi hiviä vastaan, mutta se ei suojaa muilta seksitaudeilta kuin hiviltä.

Anaaliyhdynnässä on suurin mahdollisuus seksitautien tarttumiseen, ja siksi siinä suojautuminen on erityisen tärkeää. Suuseksissä hiv riski on pieni ja se on sillä osapuolella, joka imee tai hyväilee suullaan toisen sukuelimiä. Muut seksitaudit voivat tarttua suuseksissä molemmille osapuolille, ja ne tarttuvat huomattavasti hiviä helpommin. Klamydia on selvästi yleisin seksitauti Suomessa. Joka vuosi tartuntoja todetaan n. 14 000. Myös tippuritartunnat ovat moninkertaistuneet viime vuosina. Tartuntojen kasvu on erityisesti miesten välisessä seksissä.

Suurin osa seksitaudeista on täysin oireettomia, joten ainoastaan seksitautitesteissä käymällä voi selvittää, onko itsellä jokin seksitauti vai ei. On tärkeää tietää oma tilanteensa, jotta saa tarvittaessa oikean hoidon, eikä tietämättään tartuta seksitautia kumppaniinsa. Seksitaudin saa usein henkilöltä, joka ei itse tiedä tartunnastaan. Seksitaudeista ainoastaan herpes ja kondylooma todetaan ja hoidetaan oireiden perusteella. Niitä ei tarvitse selvittää tai hoitaa, ellei oireita ole.

Milloin testiin?

Seksitautitesteihin kannattaa mennä, jos on ollut suojaamatonta seksiä uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa tai jos vakituisella kumppanillasi on ollut suhteen ulkopuolista suojaamatonta seksiä.

Seksitautitesteihin voi hakeutua maksutta omaan terveyskeskukseen, sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Hivpointin Checkpoint Express -pilottiklinikalla seksitautitesteihin pääseen noin kerran kuukaudessa Helsingissä. Maksullisia tutkimuksia saa yksityisiltä lääkäriasemilta.

Ilmaisia ja nimettömiä hiv-testejä ottavat Hivpointin Checkpoint -testauspalvelu (Helsinki, Tampere, Oulu) ja Suomen Punaisen Ristin Pluspisteet (Turku, Seinäjoki, Jyväskylä, Kuopio ja Joensuu).

Kerro tartunta-ajankohdasta sekä seksitavasta, jotta saat oikeanlaiset testit. Seksitautien hoito on ilmaista lukuun ottamatta kondylooman ja herpeksen hoitoa.

Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa seksitaudeista: