PrEP

PrEP

Mikä on PrEP?

Prep (pre-exposure prophylaxis) on ennen mahdollista altistumista hi-virukselle otettava ennaltaehkäisevä lääke, jonka tarkoituksena on estää hivin tarttuminen. Yleisimmin lääkehoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri päivittäin. Prep-hoito on kahden lääkeaineen yhdistelmä (emtritsitabiini ja tenofoviiridisoproksiili). Prepin saatavuutta myös Suomessa on rajoittanut alkuperäisvalmisteen kallis hinta. Rinnakkaisvalmisteet ovat nyt saataville suurimmassa osassa Euroopan maita. Suomen apteekkeihin rinnakkaisvalmisteet saapuvat tietojemme mukaan toukokuun 2019 aikana. Oikein käytettynä Prep on todettu eri tutkimuksissa tehokkaaksi hivin ennaltaehkäisykeinoksi. Prep ei suojaa muilta seksitaudeilta.

Kenelle PrEP on tarkoitettu?

Prepin käyttöä suositellaan niille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta joilla on huomattava riski saada hiv-tartunta. Miesten välisen seksin osalta tämä koskee henkilöitä, jotka ovat hiv-negatiivisia, seksuaalisesti aktiivisia ja heillä on useita seksipartnereita, ja joilla on anaaliyhdyntää, eikä kondomi ei ole aina käytössä. Indikaattorina on myös todetut seksitautitartunnat sekä hiv-altistuksen jälkeisen jälkiehkäisyn (PEP) käyttö viimeisen vuoden aikana. Prepiä suositellaan myös miehille, joilla on ryhmäseksiä ja seksitilanteisiin liittyvää päihteidenkäyttöä (Chemsex).

Prep-lääkitystä ei tarvitse jos partneri on hiv-positiivinen ja toimivalla hiv-lääkityksellä (virukset mittaamattomissa). Toimivalla lääkityksellä oleva hiv-positiivinen ei tartuta hi-virusta eteenpäin edes seksissä, jossa ei käytetä kondomia.

Miten PrEPpiä käytetään?

Yleisimmin lääkehoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri joka päivä samaan aikaan. Tyhjään vatsaan otettuna lääke voi aiheuttaa vatsavaivoja. Vaivat ovat yleensä ohimeneviä ja liittyy lääkityksen aloittamiseen. Niitä voi vähentää ottamalla lääke ruokailun yhteydessä. Lääke suositellaan muutenkin otettavaksi ruokailun yhteydessä imeytymisen varmistamiseksi. Lääke on yleisesti aika hyvin siedetty ilman isoja sivuoireita. Päivittäinen lääkitys tulisi aloittaa 7 päivää ennen mahdollista altistusta hiville ja lääkityksen voi lopettaa 7 päivää viimeisen altistustilanteen jälkeen.

Prepiä voi käyttää myös seksitilannekohtaisesti, eli ennen seksitilannetta, jossa on mahdollinen altistuminen hivillle, otetaan 2 pilleriä 2-24 tuntia ennen seksitilannetta ja yksi pilleri 24 h kuluttua ensimmäisistä pillereistä (seksitilanteen jälkeen) ja vielä yksi pilleri vuorokauden kuluttua tästä (48 h kuluttua ensimmäisistä pillereistä). Tämä vaihtoehto voi soveltua henkilölle, jolla seksiä, johon liittyy riski, on harvemmin. Seksitilannekohtaisen käytön teho on osoitettu vain miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, eikä sitä suositella muille.

Miten saan PrEPin?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut 17.4.2019 prep-ohjeistuksen. Prep-lääkityksen voi aloittaa hiv-hoitoon perehtynyt lääkäri. Lääkärin ei tarvitse olla erikoislääkäri, vaan perehtyminen hivin hoitoon riittää.  Prep-hoidon voi toteuttaa myös yksityinen lääkäri. Rinnakkaislääkkeet saapuvat Suomalaisiin apteekkeihin tietojemme mukaan toukokuun 2019 aikana. Lääkkeiden hinnat eivät ole tiedossamme tällä hetkellä. Euroopan maissa prep-lääkityksen (rinnakkaisvalmisteet) kuukausihinta vaihtelee 20 ja 300 euron välillä. Prep-hoitoon liittyvät lääkärikäynnit ja laboratorikokeet ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia. Lääkkeet käyttäjä maksaa itse. Prep-lääkkeet eivät ole Kela-korvattavia, eivätkä ne kartuta omavastuuta eli lääkekattoa.

THL:n ohje on suositus, eikä se velvoita kuntia tai sairaanhoitopiirejä toimenpiteisiin. Suosituksen mukaan prep-hoitoa tulisi järjestää tahon, jolla on tietoa hivistä, seksitaudeista ja seksikäyttäytymisestä. Julkisella puolella hoitoa voivat antaa esimerkiksi infektio- ja sukupuolitautienpoliklinikat. Toiminta käynnistyy HUS:n alueella kesään mennessä. Käytäntöjen tarkentuessa, päivitämme tiedot tänne. Myös muualla Suomessa tilanne on selvittelyssä.

Prepin aloituksessa ja seurannassa tulee laboratoriokokeilla selvittää munuaisten toiminta (kreatiniini -koe), tehdä hiv-testi (HivAgAb)ja muut seksitautitestit. Ennen prepin aloittamista tulee siis olla varma, ettei ole saanut hiv-tartuntaa. Tuore hiv-tartunta näkyy testissä vasta 4-12 viikon kuluttua tartunnasta, joten tartuntariskejä kannattaa välttää tuona aikaikkuna. Prepin alottamisen jälkeen säännölliset laboratoriotestit, mukaan lukien hiv ja muut seksitautitestit, tulee ottaa 3 kk:n välein. (Ensimmäinen hiv-testi 1 kk kuluttua aloituksen jälkeen). Prep-lääkitystä ei tule koskaan käyttää ilman lääkärin valvontaa.

Rinnakkaisvalmisteet ovat saatavilla suurimmassa osassa Euroopan maissa, joista lääkkeet voi tilata tai noutaa eurooppalaisella lääkereseptillä Suomeen. Suomessa lääkäri voi kirjoittaa prep-lääkkeet sisältävän EU-reseptin, jolla lääkkeet saa tuoda/tilata laillisesti Suomeen. Mikäli Suomessa saatavien prep-lääkkeiden hinta jää korkeammalle tasolle, kuin muualla euroopassa, niin lääkkeiden hankkiminen reseptillä voi olla varteenotettava vaihtoehto jatkossakin. Prep-ohjeen mukaan lääkäri voi asiakkaan halutessa, kirjoittaa EU lääkereseptin, jolla lääkkeet saa hankittua toisesta EU maasta. Prep ohjeen mukaan reseptin saa kirjoittaa kerrallaan 3 kk lääkkeisiin (90 tablettia) Reseptin uusiminen edellyttää seurannassa oloa (laboratoriokokeet ja lääkärikäynti)

Ruotsista PrEP rinnakkaislääkkeitä on saatavilla esimerkiksi Apotek -apteekeista ja reseptillä apteekista ostettavissa edullisimmillaan 20-50 e/30 tablettia (ei postitoimituksia). Saksassa on nettiapteekkeja, joista lääkkeiden tilaus on mahdollista myös postitse. Yksi lääkkeitä ulkomaille lähettävistä saksalaisapteekeista on eurapon.de. (Sivut vain saksan kielellä.) Ohjeet reseptilääkkeiden tilaamiseen ko. apteeekista löytyvät: eurapon.de/service/international-customers. (Englanniksi) Ennen tilaamista apteekkiin tulee olla yhteydessä sähköpostitse ja resepti tulee lähettää apteekkiin postitse. Saksassa 30 tablettia maksaa n. 50-70 euroa, 3 kk lääkkeet (90 tablettia) alle 200 euroa. Tämän lisäksi tulee postituskulut.

Lisätietoja PrEPistä?

Hivpointin tuottama Suomen kansallisen prep-ohjeistuksen mukainen infokortti

Terveyden ja hyvinvoinin laitoksen ohje: Hiv-altistusta edeltävä lääkehoito, prep

Kesä on täällä, missä on PrEP? -blogi

Pitäisikö meidän puhua PrEPistä? -blogi