PrEP

PrEP

Mikä on PrEP?

PrEP (pre-exposure prophylaxis) on ennen mahdollista altistumista hi-virukselle otettava ennaltaehkäisevä lääke, jonka tarkoituksena on estää hivin tarttuminen. Yleisimmin lääkehoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri joka päivä. Alkuperäinen pilleri, jonka kauppanimi on Truvada, on kahden lääkeaineen yhdistelmä (tenofovir ja emtricitabine). Truvada on alun perin kehitetty hiv-tartunnan hoitoon. Truvadasta on olemassa myös useita rinnakkaisvalmisteita, mutta niiden saatavuus on vielä osassa Eurooppaa rajoittunut Truvadaan liittyvien patenttien takia. Oikein käytettynä PrEP on todettu eri tutkimuksissa tehokkaaksi hivin ennaltaehkäisykeinoksi. PrEP ei suojaa muilta seksitaudeilta.

Kenelle PrEP on tarkoitettu?

PrEPin käyttöä suositellaan niille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta joilla on huomattava riski saada hiv-tartunta. Miesten välisen seksin osalta tämä koskee henkilöitä, jotka ovat hiv-negatiivisia, seksuaalisesti aktiivisia ja heillä on useita seksipartnereita, ja joilla on anaaliyhdyntää, eikä kondomi ei ole aina käytössä. Indikaattorina on myös todetut seksitautitartunnat viimeisen vuoden aikana. PrEPiä suositellaan myös miehille, jotka osallistuvat seksibileisiin ja käyttävät seksitilanteissa päihteitä (ChemSex).

PrEP lääkitystä ei tarvitse jos partneri on hiv-positiivinen ja toimivalla hiv-lääkityksellä (virukset mittaamattomissa). Lääkityksellä oleva hiv-positiivinen ei tartuta hi-virusta eteenpäin edes  seksissä, jossa ei käytetä kondomia.

Miten PrEPpiä käytetään?

Yleisimmin lääkehoito toteutetaan (Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus) ottamalla yksi pilleri joka päivä samaan aikaan. Tyhjään vatsaan otettuna lääke voi aiheuttaa vatsavaivoja. Vaivat ovat yleensä ohimeneviä ja liittyy lääkityksen aloittamiseen. Niitä voi vähentää ottamalla lääke ruokailun yhteydessä. Muuten lääke on yleisesti aika hyvin siedetty ilman isoja sivuoireita.

PrEPiä voi käyttää myös seksitilannekohtaisesti, eli ennen seksitilannetta, jossa on mahdollinen altistuminen hivillle, otetaan 2 pilleriä 2-24 tuntia ennen seksitilannetta ja yksi pilleri 24 h kuluttua ensimmäisistä pillereistä (seksitilanteen jälkeen) ja vielä yksi pilleri vuorokauden kuluttua tästä (48 h kuluttua ensimmäisistä pillereistä). Tämä vaihtoehto voi soveltua henkilölle, jolla seksiä, johon liittyy riski, on harvemmin.

Tulevassa Suomen kansallisessa Prep ohjeessa on molemmat käyttötavat mahdollisia homo- ja bimiehille.

Miten saan PrEPin?

Suomessa ei ole vielä virallista julkaistua ohjetta PrEPin käyttöön liittyen. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen johtaman työryhmän laatima kansallinen ohjeistus on tehty ja se julkaistaan kevään 2019 aikana. Lisäksi ainut vielä tällä hetkellä Suomesta saatava PrEP lääke on tuo alkuperäisvalmiste Truvada, jonka kuukauden pillereiden hinta on n. 800 e. Rinnakkaisvalmisteiden patettiin liittyvät myyntiluvat ovat tällä hetkellä korkeimmassa oikeudessa ja asiaan on tulossa päätös vuoden 2019 alkupuolella. Lisäksi myös muita neuvotteluja kohtuuhintaisen PrEP lääkkeen saatavuudesta Suomeen on parhaillaan käynnissä (tilanne Helmikuu 2019). Suomessa ei korvata tällä hetkellä mitään ennaltaehkäisevää lääkitystä.

Suomessa ollaan (tilanne helmikuu 2019) suunnittelemassa PrEPin aloitus ja seurantakäytöntäjä julkisen terveydenhuollon palveluna. Heti kun asiasta on lisätietoa, se päivitetään nettisivuille.

Rinnakkaisvalmisteet ovat saatavilla osassa EU maissa, joista lääkkeet voi tilata Eurooppalaisella lääkereseptillä Suomeen. Lisäksi lääkkeet ovat edullisesti saatavilla EU:n ulkopuolella, mutta niitä ei Suomen tullilainsäädännön mukaan saa tilata Suomeen. Britannian poikkeavan lainsäädönnön ansioista lääkkeitä voi tilata laillisesti Britanniaan. Edullisimmillaan PrEPin saa luotettavista EU:n ulkopuolella toimivasta nettiapteekeista n. 30 e/kk hintaan. Suomeen saa tuoda EU:n/ETA alueelta 3 kk reseptilääkkeet omaan käyttöön. Tämä edellyttää, että lääkkeisiin on kirjoitettu Eurooppalainen lääkeresepti, joka tulee olla mukana lääkkeitä noudettaessa. Britanniassa tulee olla tuttava, jonka postiosoitteeseen lääkkeet voi tilata, postilokero-osoitteisiin lääkkeitä ei toimiteta.

PrEP tarpeen arviota, aloittamista ja käyttöä varten tarvitsee lääkärin, jolla on riittävä PrEP tietoisuus tehdä lääkityksen aloituksesta tarve arvio ja joka määrää tarvittavat laboratoriokokeet. Suomen kansallisen ohjeistuksen mukaan PrEP lääkityksen voi aloittaa hiv-hoitoon perehtynyt lääkäri. Tällä hetkellä PrEP lääkemääräyksiä kirjoittavia lääkäreita on vain muutamia Suomessa. Asia kannattaa kuitenkin ottaa rohkeasti puheeksi lääkärin kanssa ja tulostaa taustatiedoiksi suomenkieliset “PrEPin perusteet” ja tulevasta Suomen kansallisesta ohjeistuksesta tehty PrEP -infokortti vastaanotolle mukaan. Tärkeää on testata munuaisten toiminta (kreatiniini -koe), tehdä hiv-testi (HivAgAb)ja muut seksitautitestit. Ennen PrEPin aloittamista tulee siis olla varma, ettei ole saanut hiv-tartuntaa. Tuore tartuntahan näkyy testissä vasta 4-8 viikon kuluttua tartunnasta, joten tartuntariskejä kannattaa välttää tuo aikaikkuna. PrEPin alottamisen jälkeen säännölliset laboratoriotestit, mukaan lukien seksitautitestit, tulee hoitaa 3 kk välein. PrEP lääkitystä ei tule koskaan käyttää ilman lääkärin valvontaa.

Tässä linkki suomen kielisiin WHO:n ohjeisiin klinikoille (lääkäreille) – PrEPin perusteet. Huom! Suomen kansallinen PrEP-ohjeistus julkaistaan keväällä 2019! Liitteenä oleva teksti on vain käännetty ja Suomen oloihin sovitettu WHO:n materiaalista.

Useissa Euroopan maissa (mm. Hollanti, Ruotsi ja Saksa) PrEP rinnakkaisvalmisteet ovat tulleet Apteekkeihin myyntiin. EU-maista lääkkeiden ostaminen Suomeen EU-reseptillä on mahdollista. Ruotsista PrEP rinnakkaislääkkeitä on saatavilla esimerkiksi Apotek -apteekeista ja reseptillä apteekista ostettavissa edullisimmillaan 20-50 e/30 tablettia (ei postitoimituksia). Saksassa on nettiapteekkeja, joista lääkkeiden tilaus on mahdollista myös postitse. Yksi lääkkeitä ulkomaille lähettävistä saksalaisapteekeista on eurapon.de. (Sivut vain saksan kielellä.) Ohjeet reseptilääkkeiden tilaamiseen ko. apteeekista löytyvät: eurapon.de/service/international-customers. (Englanniksi) Ennen tilaamista apteekkiin tulee olla yhteydessä sähköpostitse ja resepti tulee lähettää apteekkiin postitse. Saksassa 30 tablettia maksaa n. 70 euroa, 3 kk lääkkeet (90 tablettia) n. 200 euroa. Tämän lisäksi tulee postituskulut.

Lisätietoja PrEPistä?

Hivpointin tuottama Suomen kansallisen PrEP ohjeistuksen mukainen infokortti

Kesä on täällä, missä on PrEP? -blogi

Pitäisikö meidän puhua PrEPistä? -blogi

Lisätietoa Prepistä ja sen tilaamisesta Britteihin (englanniksi): iwantprepnow

Luotettavia PrEP nettiapteekkeja EU:n ulkopuolella: Green Cross Pharmacy ja Dynamix International