PrEP

PrEP

Mikä on PrEP?

Prep (pre-exposure prophylaxis) on ennen mahdollista altistumista hi-virukselle otettava ennaltaehkäisevä lääke, jonka tarkoituksena on estää hivin tarttuminen. Yleisimmin lääkehoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri päivittäin. Prep-hoito on kahden lääkeaineen yhdistelmä (emtritsitabiini ja tenofoviiridisoproksiili). Prepin saatavuutta myös Suomessa on rajoittanut alkuperäisvalmisteen kallis hinta. Rinnakkaisvalmisteet ovat nyt saataville suurimmassa osassa Euroopan maita. Suomen apteekkeihin ensimmäiset rinnakkaisvalmisteet saapuivat toukokuun 2019 alussa. Oikein käytettynä Prep on todettu eri tutkimuksissa tehokkaaksi hivin ennaltaehkäisykeinoksi. Prep ei suojaa muilta seksitaudeilta.

Kenelle PrEP on tarkoitettu?

Prepin käyttöä suositellaan niille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta joilla on huomattava riski saada hiv-tartunta. Miesten välisen seksin osalta tämä koskee henkilöitä, jotka ovat hiv-negatiivisia, seksuaalisesti aktiivisia ja heillä on useita seksipartnereita, ja joilla on anaaliyhdyntää, eikä kondomi ei ole aina käytössä. Indikaattorina on myös todetut seksitautitartunnat sekä hiv-altistuksen jälkeisen jälkiehkäisyn (PEP) käyttö viimeisen vuoden aikana. Prepiä suositellaan myös miehille, joilla on ryhmäseksiä ja seksitilanteisiin liittyvää päihteidenkäyttöä (Chemsex).

Prep-lääkitystä ei tarvitse jos partneri on hiv-positiivinen ja toimivalla hiv-lääkityksellä (virukset mittaamattomissa). Toimivalla lääkityksellä oleva hiv-positiivinen ei tartuta hi-virusta eteenpäin edes seksissä, jossa ei käytetä kondomia.

Miten PrEPpiä käytetään?

Lääkehoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri joka päivä samaan aikaan. Tyhjään vatsaan otettuna lääke voi aiheuttaa vatsavaivoja. Vaivat ovat yleensä ohimeneviä ja liittyy lääkityksen aloittamiseen. Niitä voi vähentää ottamalla lääke ruokailun yhteydessä. Lääke suositellaan muutenkin otettavaksi ruokailun yhteydessä imeytymisen varmistamiseksi. Lääke on yleisesti aika hyvin siedetty ilman isoja sivuoireita. Päivittäinen lääkitys tulisi aloittaa 7 päivää ennen mahdollista altistusta hiville ja lääkityksen voi lopettaa 7 päivää viimeisen altistustilanteen jälkeen.

Prepiä voi käyttää myös seksitilannekohtaisesti, eli ennen seksitilannetta, jossa on mahdollinen altistuminen hivillle, otetaan 2 pilleriä 2-24 tuntia ennen seksitilannetta ja yksi pilleri 24 h kuluttua ensimmäisistä pillereistä (seksitilanteen jälkeen) ja vielä yksi pilleri vuorokauden kuluttua tästä (48 h kuluttua ensimmäisistä pillereistä). Tämä vaihtoehto voi soveltua henkilölle, jolla seksiä, johon liittyy riski, on harvemmin (vähemmän kuin 2 kertaa viikossa), henkilö pystyy ennakoimaan seksitilanteet (seksitilannekohtainen lääkitys tulee aloittaa viim. 2 tuntia ennen seksiä) ja asiakas pystyy sitoutumaan seksitilannekohtaiseen lääkitykseen. Seksitilannekohtaisen käytön teho on osoitettu vain miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, eikä sitä suositella muille.

Miten saan PrEPin?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut 17.4.2019 prep-suosituksen. Prep-lääkityksen voi aloittaa hiv-hoitoon perehtynyt lääkäri. Lääkärin ei tarvitse olla erikoislääkäri, vaan perehtyminen hivin hoitoon riittää. Prep-hoidon voi toteuttaa myös yksityinen lääkäri. Ensimmäiset rinnakkaislääkkeet saapuivat Suomalaisiin apteekkeihin toukokuun 2019 alussa. Rinnaisvalmisteita valmistavia lääkeyhtiöitä on Suomen markkinoilla vain muutama tässä alkuvaiheessa ja hinnat ovat hieman korkeammat kuin osassa EU-maita. Edullisimmillaan prep lääkityksen voi saada Suomessa e-reseptillä apteekista n. 75 e / 30 tabl hintaan (tilanne 2.9.2019). Euroopan maissa prep-lääkkeet (rinnakkaisvalmisteet) maksavat n. 50 e/kk tällä hetkellä. Suomen hieman korkeammasta hinnasta johtuen prep-lääkkeiden hankintaa voi harkita EU-reseptillä muulta Euroopasta. Katso myös: prep-lääkkeiden hintavertailu Euroopassa.

Prep-hoitoon liittyvät lääkärikäynnit ja laboratorikokeet ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia. Lääkkeet käyttäjä maksaa itse. Prep-lääkkeet eivät ole Kela-korvattavia, eivätkä ne kartuta omavastuuta eli lääkekattoa.

THL:n ohje on suositus, eikä se velvoita kuntia tai sairaanhoitopiirejä toimenpiteisiin. Suosituksen mukaan prep-hoitoa tulisi järjestää tahon, jolla on tietoa hivistä, seksitaudeista ja seksikäyttäytymisestä. Julkisella puolella hoitoa voivat antaa esimerkiksi infektio- ja sukupuolitautienpoliklinikat.

HUS:in alueella prep-hoito järjestetään Sukupuolitautien poliklinikalla Helsingissä. Prep-arviota ei voi saada päivystyksessä eikä siihen voi varata itse suoraan aikaa. Asian voi ottaa sukupuolitautien poliklinikalla puheeksi seksitautitesteissä käymisen yhteydessä, jolloin tarpeen täyttyessä voi päästä jonoon arviointia varten. Alustavaa arvioita prep-hoidon tarpeesta voidaan tehdä myös Hivpointin Checkpoint-testauksessa ja prep-asioista voi tulla keskustelemaan myös miestenkesken -chattiin keskiviikkoisin klo 13-15 (miestenkesken.fi). Hivpointiin voidaan varata aika keskustelua varten ja tarvittaessa tehdään lähete Sukupuolitautien poliklinikalle (HUS) tai Infektiotautien poliklinikalle (TAYS tai OYS). Prep-arvioon (lääkärin aikaan) HUS sukupuolitautien poliklinikalle on tällä hetkellä useamman kuukauden jono.

Pirkanmaan (Tampere) ja Oulun alueella prep-aloituksen hoitaa infektiotautien poliklinikka. Poliklinikoillta voi saada myös EU-reseptin, mikäli lääkkeet haluaa hankkia muualta EU:sta.

Sairaanhoitopiirien prep-hoitojen aloittamispaikat löydät TÄSTÄ.

Prepin aloituksessa ja seurannassa tulee laboratoriokokeilla selvittää munuaisten toiminta (kreatiniini -koe), tehdä hiv-testi (HivAgAb)ja muut seksitautitestit. Ennen prepin aloittamista tulee siis olla varma, ettei ole saanut hiv-tartuntaa. Tuore hiv-tartunta näkyy testissä vasta 4-12 viikon kuluttua tartunnasta, joten tartuntariskejä kannattaa välttää tuona aikaikkuna. Prepin alottamisen jälkeen säännölliset laboratoriotestit, mukaan lukien hiv ja muut seksitautitestit, tulee ottaa 3 kk:n välein. (Ensimmäinen hiv-testi 1 kk kuluttua aloituksen jälkeen). Prep-lääkitystä ei tule koskaan käyttää ilman lääkärin valvontaa.

Prep-suosituksen mukaan lääkäri voi asiakkaan halutessa kirjoittaa EU lääkereseptin, jolla lääkkeet saa hankittua toisesta EU maasta. Prep-suosituksen mukaan reseptin saa kirjoittaa kerrallaan vain 3 kk lääkkeisiin (90 tablettia). Reseptin uusiminen edellyttää seurannassa oloa (laboratoriokokeet ja lääkärikäynti).

Lisää prep-lääkkeen hankkimisesta toisesta EU maasta löydät: Prep hintavertailu ja kuinka hankkia prep EU-maista -sivulta. Hivpointin tietojen mukaan prep-lääkkeet on saanut ongelmitta ostettua Ruotsista ainakin Apoteket -apteekista Tukhomasta. Prep-lääkkeitä on ollut hyllystä saatavina ainakin Apoteket apteekkien suurimmassa toimipisteessä Tukholmassa (Apoteket C W Scheele).

Nettitilaukseen toimii parhaiten Saksan nettiapteekit. Ruotsista lääkkeitä ei voi tilata postitse.

Lisätietoja PrEPistä?

Homo- ja bimiehille suunnatusta chatistä keskiviikkoisin klo 13-15 -> miestenkesken.fi

Terveyden ja hyvinvoinin laitoksen ohje: Hiv-altistusta edeltävä lääkehoito, prep

Prep-lääkkeet EU-reseptillä, ohje käyttäjälle ja lääkärille

Prep hintavertailu ja kuinka hankkia prep EU-maista

Hivpointin tuottama Suomen kansallisen prep-ohjeistuksen mukainen infokortti

Prep blogeja:

Kesä on täällä, missä on PrEP? -blogi

Pitäisikö meidän puhua PrEPistä? -blogi