Prepin hintavertailu ja prepin hankkiminen EU-maista

Prepin hintavertailu ja prepin hankkiminen EU-maista

Hintavertailu prepille (tenofoviiridisoproksiili/emtrisitabiini)

Suomen ja Ruotsin hintatiedot päivitetty 6.5.2020, muut tiedot 2.1.2020. Suomen tietojen rinnalle on otettu vertailuun EU-maita, joissa prep on  myös saatavilla alle 50 euron kuukausihintaan. Tämä on hintaraja, jota suuri osa prepin käyttäjistä pitää kohtuullisena (SeksiPertti -kysely 2017).

Suomen lääkemarkkinoille on alkuperäisvalmiste Truvadan oheen tullut toukokuun 2019 alusta alkaen rinnakkaisvalmisteita, mutta hintataso oli vuoden 2019 loppuun saakka saakka hieman korkeampi kuin osassa muita EU-maita. Prepin hinta Suomessa ennätti laskea tammikuussa jo alle 50 euron / 30 tabl, mutta maaliskuun puolessa välissä edullisimman tuotteen hinta nousi takaisin n. 75 euroon, mikä on erittäin harmillista.

Edullisimpien valmisteiden saatavuus eri maissa vaihtelee. Tarkista tilanne tarvittaessa suoraan apteekista tai apteekin verkkosivuilta. Useassa listatussa maassa osa rinnakkaisvalmisteista maksaa hieman yli 50 euroa / 30 tablettia; näitä tuotteita ei ole listattuna vertailuun.

Suomi:

Hintavertailu (edullisimmasta kalleimpaan, 30 tabletin pakkaus):

 • Emtricitabine/Tenofoxir disoproxil Teva 200/245 mg 74,84 € (2,49 €/tabletti)
 • Emtricitabine/Tenofoxir disoproxil Krka 200/245 mg 75,34 € (2,51 €/tabletti)
 • Emtricitabine/Tenofoxir disoproxil Mylan 200/245 mg 194,29 € (6,48 €/tabletti)
 • Emtricitabine/Tenofoxir disoproxil Stada 200/245 mg 300,55 € (10,02€/tabletti)
 • Truvada 200/245 mg (rinnakkaismaahantuoja: Orifarm) 812,30 € (27,08 €/tabletti)
 • Truvada 200/245 mg (Gilead) 853,44 € (28,45 €/tabletti)

Näiden hintojen päälle apteekit lisäävät 2,39 euron toimitusmaksun.

Suomessa myynnissä olevat prep-valmisteet on arvioitu Fimean toimesta biologisesti samanarvoisiksi, eli ne tehoavat keskenään samalla lailla. Jos lääkäri on laatinut reseptisi jollain tuotenimellä, voi suomalainen apteekki halutessasi vaihtaa sen kahteen edullisimpaan valmisteeseen.

Lähde: https://asiointi.kela.fi/laakekys_app/LaakekysApplication?kieli=fi

Ruotsi:

Hintavertailu (alle 50 euron valmisteet, 30 tabletin pakkaus):

 • EI ALLE 50 e hintaista prepiä tällä hetkellä
 • Edullisin: Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Mylan 200 mg/245 mg 570,14 SEK » 54 €

Lähde: https://www.fass.se/LIF/atcregister?atcCode=J05AR03

Alankomaat:

Hintavertailu (alle 50 euron valmisteet, 30 tabletin pakkaus):

 • Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Glenmark 200/245 mg 30,65 €
 • Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Accord 200/245 mg 32,19 €
 • Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Teva 200/245mg 49,05€
 • Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil CF 200/245mg 49,40 €

Näiden hintojen päälle apteekit lisäävät itse määrittämänsä toimitusmaksun, joka on usein 6—7 euroa (12—14 euroa ensimmäisestä toimituksesta).

Lähde: https://www.medicijnkosten.nl

Saksa:

Hintavertailu (alle 50 euron valmisteet, 30 tabletin pakkaus):
 • Emtricitabin/Tenofovirdisoproxil beta 200mg/245mg 48,00 € (vertailuhinta 60 tabletin pakkauksesta)

Lähde: https://www.medizinfuchs.de/

 

Kuinka saan hankittua turvallisesti prepiä?

Tällä sivulla käsitellään sitä, kuinka prepiä (tenofoviiridisoproksiili/emtrisitabiini) saa ostettua eräistä EU-maista joko paikan päältä tai nettiapteekin välityksellä.

Tarkistathan, että nettiapteekissa on Euroopan Komission virallinen hyväksytyn nettiapteekin logo, jota painamalla pääsee tarkistamaan kyseisen valtion nettiapteekin luvan viranomaiselta. Sen jäsenvaltion lippu näkyy logon alalaidassa, jonka alueella nettiapteekki toimii.

Hivpoint kannustaa prepin käyttäjiä hakemaan reseptin sekä prepiin että tilanteeseesi perehtyneeltä lääkäriltä Suomesta ja hankkimaan lääkkeensä apteekista joko Suomesta tai muusta EU-maasta. Lääkkeiden tilaaminen Eta-alueelta (ml. EU) on laillista tietyin rajoituksin. Lääkkeiden tilaamisessa Eta-alueelta ei tarvitse maksaa ylimääräisiä veroja Suomessa. Lisätietoja lääkkeiden tilaamisesta ja omatoimisesta tuomisesta:

Suomi:

Miten saan: Tarvitset lääkärin sähköisen reseptin lääkkeelle. Noutaessasi lääkkeitä apteekista varaudu 1-2 päivän toimitusaikaan. Prep-lääkkeitä on vain muutamissa apteekeissa heti saatavilla. EsimerkikseYliopiston Apteekin Helsingin keskustan ja Mannerheimintien apteekeissa lääkkeet ovat yleensä heti saatavilla. Voit tarkistaa hyllytilanteen Yliopiston apteekin verkkosivuilta.

Ruotsi:

Miten saan: Tarvitset lääkärin EU-paperireseptin lääkkeelle (ks. Prep EU-reseptillä). Lääkkeitä saattaa olla yksittäisissä apteekeissa hyllyssä suuremmissa kaupungeissa. Saatavuustietoja on kootusti sivulla https://www.fass.se/LIF/atcregister?atcCode=J05AR03: valitse ensin haluamasi tuotenimi ja sitten avautuvasta ikkunasta paina ”Sök lagerstatus”-näppäintä. Hivpointin tietojen mukaan pep-lääkkeet on saanut ongelmitta osatettua ilman etukäteistilausta Apoteket-apteekkiketjun suurimmasta toimipisteestä Tukholmassa (Apoteket C W Scheele). Ruotsalaisista nettiapteekeista ei pysty tilaamaan lääkkeitä Suomeen.

Saksa:

Miten saan: Tarvitset lääkärin EU-paperireseptin lääkkeelle (ks. Prep EU-reseptillä). Lääkkeitä saattaa olla yksittäisissä apteekeissa hyllyssä suuremmissa kaupungeissa.

Saksasta pystyy tilaamaan lääkkeitä myös Suomeen usean eri nettiapteekin kautta. Tämä tapahtuu täyttämällä apteekin tilauskaavakkeen ja toimittamalla alkuperäisen EU-paperireseptin postitse määritettyyn postiosoitteeseen ja maksamalla lääkkeet määriteltyjen ehtojen mukaisesti. Suomalainen paperiresepti vastaa saksalaista ”Privatrezept”-lääkemääräystä, jossa sairauskassa ei ole osapuolena.

Sivustolla esitetyistä nettiapteekeista ei Hivpointilla ole käyttökokemuksia, emmekä ota vastuuta epäonnistuneista lääketilauksista. Tiedot pohjautuvat nettiapteekkien omien sivujen informaatioon.

Saatavilla olevien tietojen perusteella seuraavien Suomeen toimittavien saksalaisten nettiapteekkien hinta-laatusuhde on parhaasta päästä:

Myös seuraavat nettiapteekit kuljettavat lääkkeitä Suomeen:

www.mediherz-shop.de, www.friapo.de, www.meinpharmaversand.de, www.apofamily.de, www.apons.eu, www.biber-express.de, www.bio-apo.de, www.pestalozzi.de, www.apotheke-an-der-poliklinik.de, www.apotheker.com, www.mycare.de, www.adlerapotheke.shop, www.ipill.de, www.parcelmed.de, https://shop.apo-winterhude.de, www.apozilla.de, www.apotheke-marienbrunn.de, www.pharmacy2order.de, www.allarznei.de, www.paul-pille.de, www.eurapon.de, www.apomagic.de, www.fixmedika.de, www.fliegende-pillen.de

Alankomaat:

Miten saan: Tarvitset lääkärin EU-paperireseptin lääkkeelle (ks. Prep EU-reseptillä). Lääkkeitä saattaa olla yksittäisissä apteekeissa hyllyssä suuremmissa kaupungeissa.