Prep & Koronavirus

Prep & Koronavirus

Koronavirusepidemia on muuttanut monin tavoin jokaisen meistä elämää. Epidemia koettelee arkeamme ja erityisesti terveydenhuoltomme kapasiteettia. COVID-19 on uusi koronaviruksen aiheuttama sairaus, joka tarttuu helposti. Sen voi sairastaa hyvinkin lievä oireisena, mutta monelle se aiheuttaa, mm. kuumetta, kuivaa yskää, hengitysvaikeuksia ja lihaskipua. Osalle ihmisistä virus aiheuttaa vakavan tulehdustilan hengityselimiin. Tauti voi olla erittäin vakava iäkkäille ja perussairaille henkilöille. Jokaisen tulee suojata nyt itseään ja muita, jotta saisimme hidastettua taudin leviämistä. Tällöin vakavasti sairastuneita sairaalahoitoa vaativia ihmisiä on vähemmän ja terveydenhuoltomme kapasiteetti riittää paremmin.

Julkisen terveydenhuollon seksitautien testauspalveluihin on tullut jo muutoksia johtuen poikkeustilasta, esim. HUS:n sukupuolitautien poliklinikalla keskitytään nyt oireisten testaamiseen ja hoitoon, poliklinikalle tulee soittaa (soittoajat ja yhteystiedot tämän jutun lopussa) ennen sinne hakeutumista. Muutokset testauskäytännöissä vaihtelevat alueittan, oman testauspaikan tilanne kannattaa tarkistaa yksikön nettisivuilta tai soittamalla ennen sinne hakeutumista. Hivpointin Checkpoint Express -klinikan testaustoiminta on tauolla toistaiseksi koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Lähitulevaisuus näyttää miten paljon lisää ei kiireellisiä terveydenhuollon palveluja joudutaan karsimaan ja resursseja käyttämään vakavasti sairaiden ihmisten hoitamiseen. Laboratoriotulosten valmistumisessa on todennäköisesti jo tällä hetkellä viiveitä, kun sairaiden henkilöiden laboratoriokokeet ja koronavirustestit kuormittavat laboratorioita.

Prepin käyttäjien tulisi poikkeustilasta huolimatta saada säännölliset testit ja reseptin uusiminen. Vaikka testauksessa tulisikin jossain vaiheessa viiveitä, niin prep-lääkitys on silti erittäin tehokas suoja hiv-tartunnoilta, kunhan muistaa syödä lääkkeet oikein.

Hivpointin neuvonta antaa mielellään lisätietoja ja tukee prepin käyttäjiä. Voimme neuvoa ja tarjota keskusteluapua myös, mikäli olet päättänyt pitää taukoa seksideittailusta koronaepidemian aikana ja haluat lopettaa prepin käytön joksikin aikaa. Jos sinulla on kysyttävää prepistä ja koronaviruksesta, niin ota luottamuksellisesti yhteyttä: prep(at)hivpoint.fi. Sähköpostiin vastaavat Hivpointin prep-asiantuntijat.

Seuraavaksi jotain yleisemmin askarruttavia kysymyksiä koronaviruksesta ja prepistä:

Ohjeet on ensisijaisesti suunnattu miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, mutta ohjeissa on huomioitu myös muut prepin käyttäjät. Ohjeissa käytetään termiä cismies. Cismiehellä tarkoitetaan henkilöä, jonka sukupuoli syntymässä on määritelty mieheksi ja joka edelleen identifioi itsensä mieheksi. Huomioithan, että prep-lääkityksen on-demand käyttö ei anna riittävää suojaa emättimen limakalvoille ja ei näin ollen soveluu henkilöille, joilla on emätin.

Voinko lopettaa prepin päivittäisen käytön tilapäisesti?

Mikäli olet päättänyt tilapäisesti lopettaa seksideittailun koronaepidemian aikana, voit laittaa prepin päivittäisen käytön tauolle. Prep-lääkitys on joustava, jos seksielämässä tapahtuu muutoksia hiv-riskin suhteen.

Ennen lopettamista cismiesten tulisi ottaa prep-lääke vähintään kahtena peräkkäisenä päivänä vielä viimeisemmän seksitilanteen jälkeen.

Kaikkien muiden tulisi syödä prep-lääkeitä 7 päivää viimeisemmän seksitilanteen jälkeen. Tämä antaa riittävän suojan myös emättimen limakalvoille.

Suojaako prep-lääkitys koronavirukselta tai voidaanko sitä käyttää koronaviruksen aiheuttaman infektion hoidossa?

Prep-hoidossa käytettävä lääke ei suojaa eikä ennaltaehkäise koronavirustartuntaa. Lääke ei myöskään paranna koronaviruksen aiheuttamaa infektiota tai helpota sen oireita. Älä missään nimessä ota prep-lääkkeitä enempää, kun lääkäri on määrännyt ajatellen, että se suojaisi sinua koronavirukselta tai hoitaisi sen aiheuttamaa infektiota. Älä myöskään anna prep-lääkkeitäsi kenellekään yrittääksesi hoitaa koronaviruksen aiheuttamaa infektiota tai ehkäistä sitä. Jos sairastut koronaviruksen aiheuttamaan infektioon, niin on turvallista lopettaa prepin käyttö sairastamisen ajaksi, kunhan olet syönyt lääkettä riittävän monta päivää edellisen seksitilanteen jälkeen. Ohjeita lääkityksen lopetukseen löydät edellisestä osioista.

Voinko siirtyä päivittäisestä prepin käytöstä tarpeen vaatiessa (on-demand) -käyttöön?

Kyllä, prepin käytössä voi siirtyä päivittäisestä käytöstä on-demand käyttöön, jos seksiä on harvemmin. Tämä koskee vain cismiehiä.

Suomessa ja muualla Euroopassa on ainoastaan käytössä prep-lääke, jonka lääkeaineet ovat: Tenofovir/emtricitabine (TDF/FTC). TDF/FTC prep-lääkettä voi käyttää siis myös on-demand käytössä.

Yhdysvalloissa ja joissakin Euroopan ulkopuolella olevissa nettiapteekeissa prep-käytössä on myös Descovy-niminen lääkevalmiste, joka on TAF/TFC lääkeyhdistelmä. Tämän lääkkeen tehoa ei ole tutkittu on-demand käytössä.

Lisää prepin käyttötavoista: miestenkesken.fi/prep

Tilannekohtainen eli prep on-demand ohje:
2 tablettia samanaikaisesti 2-24 tuntia ennen seksikontaktia
1 tabletti päivittäin niin kauan kun on seksikontakteja
1 tabletti päivässä kahtena päivänä viimeisen seksikontaktin jälkeen

Esimerkiksi: jos sinulla on seksiä kerran, otat 2 tablettia samanaikaisesti (2-24 h) ennen seksiä. Sitten yksi tabletti seuraavana päivänä (24 tunnin päästä 2 tabletin ottamisen jälkeen) ja yksi tabletti vielä seuraavana päivänä (eli 48 tuntia ensimmäisten kahden tabletin jälkeen). Kokonaisuudessaan siis 4 tablettia. 

Saanko kuitenkin prep-reseptini uusittua epidemian aikana?

Mikäli olet prep-lääkityksellä, tulisi sinun tämänhetkisen (27.3.2020) tiedon mukaan saada uusittua reseptisi sekä saada prep-seurantaan liittyvät laboratoriokokeet samassa terveydenhuollon yksikössä, jossa olet ne ennenkin hoitanut.

Hivpointin Checkpoint Express –klinikan ollessa suljettuna toistaiseksi, emme voi voi valitettavasti toistaiseksi ottaa prep-seurantaan liittyviä testejä yksityistä lääkäriäsi varten, vaan sinun tulee hoitaa laboratoriokokeet prep-lääkitystäsi hoitavan lääkärin ohjeiden mukaan, hänen tekemillään laboratoriolähetteillä omakustanteisesti.

Jos olet yhteydessä prep-lääkityksestäsi vastaavaan terveydenhuollon yksikköön, niin huomioithan, että vastausaika voi olla normaalia pidempi. Terveydenhuollon tärkein tehtävä on, epidemian ollessa huipussaan, selvitä kiireellistä hoitoa vaativista potilaista.

Jos olet jonossa prepin aloitusta varten julkisen terveydenhuollon puolelle, niin huomioithan että odotusaika voi olla pidempi kuin ennen koronaepidemian alkua ja uusia prep-lääkityksiä ei välttämättä voida aloittaa epidemian aikana. HUS:n sukupuolitautien poliklinikan jono prep-aloitukseen oli 3-4 kk ennen tämän epidemian alkua. Nyt kannattaa odottaa maltilla ja muistaa muut turvaseksistartegiat hivin ehkäisyssä odottaessa pääsyä prep-hoitoon, mm. kondomin käyttö yhdynnässä.

 Saanko prep-lääkitykseeni liittyvät laboratoriotutkimukset normaalisti epidemian aikana?

Koronaepidemian hoito kuormittaa laboratorioita ja koronaviruksen diagnosointiin liittyvät laboratoriokokeet ovat terveydenhuollon prioriteetti. Mikäli tilanne pahenee entisestään voivat terveydenhuollon yksiköt ympäri Suomea joutua karsimaan ei kiireellisiä testauksia, joihin oireettomien seksitautien testaaminen kuuluu, entisestään. Eri terveydenhuollon yksiköiden toiminnassa on varmasti eroja ja asia kannattaa tarkistaa yksikön nettisivuilta. Tällä hetkellä Hivpointin Checkpoint Express -klinkan toiminta on tauolla, emmekä pysty tarjoamaan seksitautien testausta prepin käyttäjille tai muille klinikan kohderyhmään kuuluville.

Kuinka voin turvallisesti aloittaa prepin uudelleen tauon jälkeen?

Jos sinulla ei ole ollut seksiä prepin lopettamisen jälkeen, niin voit aloittaa prepin heti kun tarve sille tulee. Homo- ja bimiehet, voivat aloittaa lääkityksen ottamalla 2 tabletti 2-24 tuntia ennen seksiä ja jatkaa tämän jälkeen päivittäistä tai on-demand käyttöä. Kaikkien muiden tulee syödä prep-lääke päivittäin seitsemän päivän ajan ennen seksiä.

Jos sinulla on ollut seksiä prep-tauon aikana, etkä voi olla täysin varma hiv-tartunnan riskistäsi, niin hiv-testi tulisi tehdä ennen prepin uudelleen aloitusta. Voit kysyä lisää asiasta ja hivin testaamisesta: prep(at)hivpoint.fi

Mitä jos olen lopettanut prepin käytön ja minulle tuleekin halu ja mahdollisuus harrastaa seksiä?

Jos sinulle tulee halu ja mahdollisuus harrastaa seksiä prep-tauon aikana, voit aloittaa on-demand prep käytön välittömästi. Tämä vaihtoehto on mahdollinen vain homo- ja bimiehille, sekä muille cis miehille.

Jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä prep-tauon aikana, sinulla on mahdollisuus kysyä hivin jälkiehkäisyyn tarkoitettua PEP-lääkitystä. PEP-lääkitys on kuukauden mittainen lääkekuuri. Lääkkeet ovat samoja, joita käytetään hiv-infektion hoidossa. PEP:n saatavuus pitäisi olla turvattu myös koronaepidemian aikana. On mahdotonta kuitenkin ennustaa, kuinka terveydenhuolto pystyy palvelemaan epidemian laajetessa. PEP- lääkitys tulee aloittaa 72 tunnin kuluessa riskitilanteesta.

Lisätietoa ja kuinka saada PEP: miestenkesken.fi/pep

Mitä on fyysisen etäisyyden ottaminen?

Fyysinen etäisyys toisista ihmisistä ehkäisee ja hillitsee koronavirustartuntojen leviämistä. Sitä usein kuvataan myös sosiaalisen etäisyyden ottamisena, mutta siitä ei tässä tilanteessa ole todellakaan kyse. Sosiaalisten kontaktien ylläpitäminen ja vahvistaminen on tässä epidemiatilanteessa erityisen tärkeää, ainoastaan fyysinen etäisyys ja fyysisen kanssakäymisen välttäminen on tärkeää.

Fyysinen etäisyys/eristäytyminen tarkoittaa:

 • Välttää kontaktia henkilöiden kanssa, joilla on koronavirukseen viittaavia oireita. Näitä oireita ovat mm. kuume, kuiva yskä, lihassäryt.
 • Välttää kontaktia henkilöön, joka on matkoilta palannut Suomeen viimeisen 14 vuorokauden sisällä.
 • Välttää julkista liikennettä, mikäli ei ole pakko mennä minnekään. Jos on pakko hoitaa asioita, niin tehdä se ruuhka-aikojen ulkopuolella.
 • Tehdä etätöitä, jos se suinkin on mahdollista.
 • Välttää suuria ihmisjoukkoja. Suomessa on tällä hetkellä yli 10 hengen kokoontumiset kielletty.
 • Ei käydä ravintoloissa, baareissa, klubeilla jne. Suositaan ruoan tilaamista kotiin tai käydään vain noutamassa ruoka-annokset ravintoloista
 • Välttää tapaamisia ystävien ja tuttujen kanssa. Ei vierailla sukulaisissa, eikä missään nimessä iäkkäiden eikä perussairaiden ihmisten luona.
 • Pyritään välttämään myös satunnaisia seksikontakteja, ei käydä videopaikoissa, seksiklubilla tai homosaunoissa. Seksikontaktissa koronavirukselta ei voi suojautua.
 • Toteutetaan seksuaalisia tarpeita ilman fyysistä kontaktia
 • Yhteyttä tulee pitää etäteknologian avulla. Soittaa puhelimella ja käydä videokeskusteluja ystävien ja sukulaisten kanssa. Käyttää sosiaalista mediaa hyväksi kertomalla kuulumisia ja kyselemällä tuttujen kuulumisia.
 • Terveydenhuollon yksiköihin tulee olla yhteydessä puhelimitse tai chat / nettiyhteyksien kautta. Ei mennä suoraan lääkärin vastaanotolle, ennen kuin on sovittu etäyhteyksillä, kuinka tulee toimia.

 

HUS Sukupuolitautien poliklinikka

Toimisto: 09 471 86220 puhelinaika ma-pe klo 8-10 ja 12-14

KORONAVIRUKSEN TAKIA, OLE ENSIN PUHELIMITSE YHTEYDESSÄ POLIKLINIKKAAN, MIKÄLI SUUNNITTELET SEKSITAUTITESTEIHIN TULOA!