PEP

PEP

Mikä on PEP?

PEP (Post-Exposure Propylaxis) on hivin jälkiehkäisylääkitys. Lääkäri voi määrätä pep-lääkityksen käytettäväksi tilanteissa, joissa on kohonnut riski saada hiv-tartunta. Pep-lääkitys pienentää hivin tarttumisriskiä, kun se otetaan 72 tunnin kuluessa. Suomessa infektiolääkärit ovat antaneet suosituksen suojaamattomaan seksiin liittyvästä hivin jälkiehkäisyn tarpeesta. Suositus löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta arvosta.fi.

Kenelle pep on tarkoitettu?

Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa hiv-jälkiehkäisylääkitystä (PEP) annettavaksi kaikille henkilöille, jotka ovat selkeässä hiv-riskissä ja jotka hakeutuvat tämän vuoksi hoitoon 72 tunnin kuluessa altistustilanteesta. Katso taulukosta, milloin jälkiehkäisylääkitystä suositellaan. Pep-lääkitystä ei tarvita, jos tiedetään, että seksikumppani on hiv-positiivinen, mutta hänellä on toimiva hiv-lääkitys käytössä. Jälkiehkäisyä ei myöskään tarvita, jos kondomi on ollut käytössä koko yhdynnän ajan.

Jos ei ole tiedossa, onko lähdehenkilö hiv-positiivinen tai onko hän toimivalla hiv-lääkityksellä, määritetään hoidettavaksi altistustilanteeksi:

  1. Anaaliyhdyntä ilman kondomia miesten välisessä seksissä
  2. Emätin- ja anaaliyhdyntä ilman kondomia korkean esiintyvyyden maasta kotoisin olevan henkilön kanssa (esimerkiksi osa Saharan eteläpuoleisen Afrikan maista)
  3. Emätin- ja anaaliyhdyntä ilman kondomia seksiä myyvän tai ostavan henkilön kanssa
  4. Emätin- tai anaaliyhdyntä pistämällä huumeita käyttävän ulkomaalaistaustaisen henkilön kanssa, kun kondomi ei ole käytössä
  5. Emätin- tai anaaliyhdyntä ilman kondomia hiv-positiivisen henkilön kanssa, jolla ei ole hiv-lääkitystä käytössä.

Miten pepiä käytetään?

Pep-lääkitys tulee aloittaa 72 tunnin sisällä suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Mitä aiemmin lääkityksen aloittaa, sitä paremmin se suojaa. Pep-lääkityksen kesto on neljä viikkoa. Pep-lääkityksen tarpeen ratkaisee päivystävän yksikön lääkäri. Lääkityksen alussa varmistetaan verikokeilla, että altistuneella ei ole ennestään hiv-tartuntaa, ja että hän voi turvallisesti käyttää pep-lääkitystä. 

Hiv-altistuksen jälkiseuranta

Hiv (ja tarvittaessa virusmaksatulehdukset eli hepatiitit) tutkitaan verinäytteistä yhden ja neljän kuukauden kuluttua altistuksesta. Hivin vasta-aineiden kehittyminen voi hidastua lääkityksen takia. Lääkäri voi myös ottaa muita kokeita lääketurvallisuuden tai tartuntatautien toteamiseksi.

Kun hiv-riskitilanne liittyy suojaamattomaan seksiin, muiden seksitautien tutkiminen on tärkeää. Seksitaudit voivat olla oireettomia eikä niitä voi todeta ilman testiä. Kerro lääkärille, millaista seksiä olet harrastanut, jotta näytteet osataan ottaa oikeista paikoista. Esimerkiksi klamydia ja tippuri on testattava seksitavan mukaisesti virtsasta, emättimestä, nielusta tai peräaukon suulta. Hiv- ja kuppatartunta testataan verinäytteellä.

Miten toimin, jos tarvitsen pep-lääkitystä?

Ota altistustilanteen jälkeen mahdollisimman pian, viimeistään 72 tunnin kuluessa yhteyttä lähimpään päivystykseen. Kerro mahdollisimman tarkasti altistustilanteesta (tiedot seksitavoista ja seksikumppaneista). Päivystyvä lääkäri antaa jatko-ohjeet ja ottaa tarvittaessa yhteyttä päivystävään infektiolääkäriin. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voit olla virka-aikoina yhteydessä Infektiosairauksien poliklinikan sairaanhoitajaan.

Mistä pep-lääkkeitä saa?

Pep–lääkityksenä käytettäviä hiv-lääkkeitä on Suomessa saatavilla jatkuvasti vain sairaala-apteekeista, minkä vuoksi näiden lääkkeiden määrääminen tavallisten apteekkien kautta ei ole 72 tunnin aikarajan puitteissa mahdollista. Infektiolääkärit suosittelevat, että  pep-lääkitys annetaan altistuneelle ilmaiseksi saamaan tapaan kuin A-hepatiittirokote annetaan altistuneelle tartuntaa ehkäisevänä toimenpiteenä.

Muissa maissa, kuten esimerkiksi Thaimaassa, ulkomaan kansalaiset voivat saada pep-lääkitystä lääkärin reseptillä yksityisistä sairaaloista. Lue Thaimaan tilanteesta lisää täällä.

Uudet ohjeistukset eivät heti tavoita kaikkia terveydenhuollon toimijoita, joten on mahdollista, että päivystyksessä työskentelevä henkilö ei tiedä tästä ohjeistuksesta. Ota tämä ohje mukaasi paperilla tai sähköisenä mukaasi päivystykseen.

Tämä ohjeistus on kirjoitettu yhteistyössä infektiolääkäreiden kanssa. Lisätietoa Hivpointin neuvonnasta sekä arvosta.fi-sivustolla.

 *Huom! Pep-lääkitystä ei tarvita, jos kondomi on ollut käytössä koko yhdynnän ajan, tai jos hiv-positiivinen seksikumppani käyttää ohjeiden mukaisesti hiv-lääkkeitä ja hänen verensä hi-virusmäärät ovat mittaamattomissa (vähemmän kuin 200 viruskopiota/millilitra) vähintään 6 kuukauden ajan ennen altistumistilannetta.