Suuseksin riskit

Q:

Hei!

Harrastin suuseksiä saavana osapuolena, eli minua siis imettiin.

Kondomi oli päällä koko ajan ja pysyi ehjänä, tajuan että useimpia seksitauteja en ole voinut saada. Herpes minulla on ollut jo teinistä asti joten siitäkään en murehdi.

Suurin huoleni on että kumppanini oli kupan korkean esiintyvyyden maasta ja on siis teoriassa voinut tarttua minuun. Tämä vaatii käsittääkseni suoran kontaktin kupan aiheuttamaan haavaumaan ja se voi tarttua muuallekin kuin limakalvon kautta, eli esim. sheivauksesta johtuvan nirhauman kautta. En nähnyt kumppanin huulissa mitään tavallisuudesta poikkeavaa mutta murehdin silti. Netistä lukiessani olen ymmärtänyt että kuppaa sairastavat ovat yllättävän usein myös hiv:n kantajia. Onko siis mahdollista saada kuppa suojatusta seksistä, ja onko mahdollista että kuppahaavasta nirhaumaan voisi tarttua myös hiv?

A:
Kupan eli syfiliksen aiheuttaa bakteeri, joka voi tarttua suojaamattomassa suu- tai anaaliseksissä, peräaukkoa nuolemalla, nyrkkinainnissa ja joskus myös suudeltaessa henkilöä, jolla on kuppahaavauma suussa. Tietyssä tartunnan vaiheessa voi kuppapitoinen veri joutuessaan toisen henkilön limakalvoille tai verenkiertoon aiheuttaa kuppatartunnan. Iholla kuppabakteeri ei elä eikä pääse siitä läpi. Kuppatartunnan saanut on tartuttavimmillaan haavaumavaiheessa, jolloin tartunta tapahtuu erittäin helposti kuppahaavasta. Koska olet suojautunut seksissä, sinulla ei pitäisi olla riski seksitautitartuntoihin. Mikäli kuitenkin vahvasti epäilet jonkinlaista altistumista, voit käydä seksitautitesteissä. Kertomasi perusteella sinulla ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan tarvetta hakeutua testeihin.

Lue aiheeseen liittyviä kysymyksiä