Spermasta tartuntaa..?

Q:

Hei!

Harrastin ensimmäisen kerran miesten välistä seksiä. Olimme ensin suojatussa anaaliyhdynnässä, minä ottavana osapuolena. Tämän jälkeen kaveri laukesi päälleni ja spermaa saattoi mennä myös ranteessani oleviin haavoihin, joista ruvet olivat tosin jo päivää aiemmin lähteneet, minkäköhänlaiset tautien tartuntamahdollisuudet tässä oli?

Hetken päästä (joidenkin kymmenien sekuntien) kumppani laittoi myös vielä oman sormensa hetkeksi peräaukkooni, en ole varma oliko hänen sormessa hänen omaa spermaansa. Entä tässä tapauksessa tautien tartuntamahdollisuus?

En tiedä olenko ylivarovainen, mutta halusin kysyä asiaa. Kumppani ei ollut tuttu.

A:
Moi! Kondomi käytettynä liukuvoiteen kanssa koko yhdynnän ajan suojaa tehokkaasti hiviltä ja muilta seksitaudeilta. Hiv ei tartu terveen ihon kautta tai käsien välityksellä. Jotta hiv voisi tarttua ihon kautta, tulisi iholla olla avohaaava, johon pääsee tuoretta viruspitoista eritettä. Kuvailusi perusteella tilanteessa ei ole ollut hiv-tartunnan riskiä. Muut seksitaudit, kuten klamydia ja tippuri tarttuvat helpommin kuin hiv, mikäli partnerillasi oli spermaa sormessaan, on pieni tartunnan mahdollisuus olemassa. Suurin hivin ja muiden seksitautien riski liittyy kuitenkin suojaamattomaan anaaliyhdyntään. Mikäli haluat käydä seksitautitesteissä, tulee klamydia/tippurinäyte ottaa peräaukosta.

Lue aiheeseen liittyviä kysymyksiä