Nopea yhdyntä

Q:

Hei,

Olin anaaliyhdynnässä siten, että mies työnsi peniksensä peräaukkooni kerran, otti sen heti pois ja työnsi uudestaan sisään ja otti heti taas pois. Yhdyntä ei siis kestänyt kuin muutaman sekunnin eikä ainakaan siemennestettä, tai en usko että esiliukastettakaan oli kyseisessä tapahtumassa mukana.

Olin sen verran humalassa, että en varmasti muista oliko meillä käytössä kondomia, liukuvoidetta oli. Uskoisin että kondomi oli käytössä, mutta jäin kuitenkin miettimään asiaa. Tulisiko minun tulla varmuuden varalta hiv-pikatestiin? Tässä on varmasti ollut teoreettinen riski tartunnalle, mutta mikä on sen vaikutus esim. saako siemennestettä anaaliinsa? Eli onko minulla ollut selvästi pienempi riski lyhyessä yhdynnässä kuin silloin jos yhdyntä olisi jatkunut siemensyöksyyn asti?

Kuinka nopeasti teiltä saa varattua ajan Helsingin toimipisteen testiin, eli onko teillä pitkät jonot? Täysin varma testitulos on 3 kk kuluttua riskistä, mutta onko apua tulla jo kuukauden kuluttua riskitapahtumasta? Asia vaivaa aika paljon.

A:
Hei! Suojaamattomaan anaaliyhdyntään liittyy hiv-tartunnanriski sekä sisääntyöntävälle (top) että vastaanottavalle (bottom) osapuolelle. Riski on suurempi vastaanottavalla osapuolella, erityisesti jos vastaanottava osapuoli saa spermaa tai esiliukastetta peräsuoleensa. Riskin suuruuteen vaikuttaa se, miten pitkään suojaamatonta yhdyntää tapahtuu. Esim. kymmenen minuutin pituinen suojaamaton anaaliyhdyntä on oleellisesti suurempi riski kuin muutaman sekunnin kestänyt suojaamaton anaaliyhdyntä.   Hiv-testissä on hyvä käydä, jos on ollut suojaamattomassa anaaliyhdynnässä. Testiin voi hyvin mennä jo kuukauden kuluttua riskitilanteesta, jolloin suurin osa tartunnoista voidaan todeta. Testi on täysin luotettava negatiivisen tuloksen osalta 12 viikon kuluttua viimeisimmästä riskitilanteesta. Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, voivat käydä hiv-testissä Hiv-tukikeskuksen Helsingin toimipisteessä ilman ajanvarausta (CHECKPOINT 2.0) joka torstai klo 14-18 (lukuun ottamatta juhlapyhiä ja juhlapyhien aattopäivinä tai niitä edeltävinä päivinä). Hiv-tukikeskukseen voi varata myös ajan hiv-testiin neuvontapuhelimesta. Pääsääntöisesti testaus ajanvarauksella Helsingin toimipisteessä tapahtuu tiistaisin ja yleensä ajan pystyy varaamaan soittoa seuraavalle viikolle.

Lue aiheeseen liittyviä kysymyksiä