Kondylooman testaus

Q:

Onko kondyloomatestiä mahdollista teettää missään muualla kuin oman kotikaupungin terveyskeskuksessa? Asun Itä-Suomalaisessa kaupungissa jossa sukupuolitautitestauksesta on tehty pitkä ja nöyryyttävä rituaali, ja tämän hiljattain itseni testakseni pari kertaa läpikäyneenä en ole valmis sinne enää menemään kuin äärimmäisessä hädässä.

Finnimäiset näppylät peräaukon ympärillä ja hienoinen kutina silloin tällöin eivät omahoitajan mukaan riitä syyksi päästä tapaamaan omalääkäriä kuin n. 2 kuukauden jonotusajalla. Oireet voivat toki olla merkki muustakin kuin kondyloomasta, mutta siitä huolimatta hoitaja oli sitä mieltä että minun tulisi mennä jonottamaan, täyttämään lomakkeita sekä tapaamaan sairaanhoitajia ja lääkäreitä sukupuolitautiklinikalle.

Kysymys siis kuuluu, onko esimerkiksi Helsingissä paikkaa, jossa asian voisi tutkia tarvitsematta turvautua oman kotikaupungin “palveluihin”?

A:
Hei. On todella ikävää kuulla, että olet saanut huonoa palvelua sukupuolitautiklinikalla. Etenkin kun yleensä nimen omaan sukupuolitautien poliklinikoilla on seksitaudit tuntevaa henkilökuntaa ja parasta asiantuntemusta. Kondyloomien toteamiseen ei välttämättä onneksi kuitenkaan tarvita erityisosaamista, sillä kondyloomat voidaan miehillä useimmiten todeta kliinisesti, ilman erityisiä testejä. Piilevät kondyloomat voidaan todeta käyttämällä etikkahappoa ja vain harvoin tarvitsee ottaa koepala. Näin ollen periaatteessa yleislääkärin vastaanotto riittää. Kerrot, että sinulla on ollut hankaluuksia saada aikaa. Valitettavasti Helsingissäkään ei ole iho- ja sukupuolitautien poliklinikan lisäksi muita "matalan kynnyksen" palveluja muiden seksitautien kuin hivin testaamiseen. Olisiko sinulla työterveyshuoltoa, jossa sinun olisi mahdollista käydä näyttämässä muutoksia peräaukkosi ympärillä? Yksi vaihtoehto on käydä yksityisellä lääkäriasemalla, mikä tietysti on jo melko hintavaa. Tai voisit vielä keskustella omahoitajasi kanssa, sillä suositus on, että mikäli selviä muutoksia on, jotka saattavat olla kondyloomia, tulisi lääkärin vastaanotolle hakeutua heti. Toivottavasti saat pikaisesti apua!

Lue aiheeseen liittyviä kysymyksiä