Klamydian tai tippurin näkyminen testeissä ja niiden parantuminen antibioottikuurilla

Q:

Moi!

Kiitos hyödyllisestä palstasta ja selkeistä vastauksista! Kunpa neuvonta myös terveyskeskuksissa ja sairaaloissa olisi yhtä luontevaa kuin täällä. Kysymykseni alla 🙂

Jos olen käynyt testauttamassa klamydian ja tippurin virtsatestillä ja tulos on negatiivinen, voiko klamydia silti olla anaalissa, eikä siten näy testissä, mikäli olen harrastanut anaaliseksiä sekä toppina että bottomina? Jos olemme harrastaneet suojaamatonta seksiä molemmin saman henkilön kanssa, eikö minun olisi tullut saada joka tapauksessa (jos hänellä se olisi ollut), vai voiko klamydia olla vain peniksessä tai vain peräaukossa? Vastaavasti jos olisin saanut positiivisen tuloksen virtsatestistä (taii tippurissa nielusta) ja syönyt lääkekuurin, poistuisiko tauti silloin kaikilta limakalvoilta? Eli lähinnä mietin, kuinka varma voin olla saamastani tuloksesta – en haluaisi aiheetta pyytää hoitajaa ottamaan näytettä peräaukosta (millaiset näytteenotto-ohjeet ja potilaan puolelta valmistautumisohjeet tästä edes on?)

Kiitos vastauksestanne!

A:
Moikka! Klamydia ja tippuri ovat bakteeri-infektioita ja näyte tulee ottaa tartuntakohdasta (virtsaputki, nielu ja peräaukko). On mahdollista, että kumppanillasi on ollut klamydia tai tippuri virtsaputkessa, mutta ei peräaukossa. Näin olet voinut saada tartunnan peräaukkoosi kun olet olet ollut vastaanottava (bottom) osapuoli. Klamydia/tippuri-näyte tulisi siis vielä ottaa peräaukosta. Sama antibioottikuuri tehoaa periaatteessa tartuntakohdasta riippumatta, kuurin pituudessa saattaa kuitenkin olla eroa, esim. nielutippuri voi vaatia pidemmän antibioottikuurin kuin tippuri  virtsaputkessa. Näytteeseen, joka otetaan peräaukosta ei tarvitse valmistautua mitenkään erityisesti.

Lue aiheeseen liittyviä kysymyksiä