HIV:n tartuntatavoista vielä

Q:

1) Luin palstaltanne, ettei HIV tartu tyydyttäessä toista käsillä, vaikka aktiin liittyisi sylkeä ns. liukasteena. Muuttaako se asiaa, jos tyydytyksessä terskaan on aiheutunut punoittavia hiertymiä? Onko tilanne eri, jos sylkeä pääsee hiertyneeseen terskaan?

2) Toinen kysymykseni koskee suutelua: onko HIV:n riski olemassa, jos kielisuutelee sellaista henkilöä, joka on aiemmin vastaanottanut spermaa suuhunsa? Olettaen, että aiemmin vastaanotettu siemenneste olisi ollut infektoitunutta.

3) Voiko HIV tarttua siemennesteen välityksellä melko tuoreeltaan esimerkiksi vaatteiden kautta, jos se pääsee kosketuksiin peniksen limakalvojen kanssa?

Löydän internetistä hyvin ristiriitaista tietoa aiheeseen liittyen ja haluaisin saada arvion HIV-testin tarpeellisuudesta.

A:
Kuvailemisiin tilanteisiin ei liity hiv-tartunnan riskiä. Vaikka syljestä voidaan eristää hi-virusta, ei sitä ole siinä tarpeeksi paljon, että sen kautta voisi saada hiv-tartunnan. Lisäksi kaikissa eritteissä oleva hi-virus, myös niissä eritteissä joissa hiviä on huomattavasti enemmän kuin syljessä, kuolee välittömästi joutuessaan kehon ulkopuolelle. Kädellä peniksen tyydyttäminen ja samalla syljen käyttäminen liukasteena ei voi aiheuttaa hiv-tartuntaa edes tilanteessa, jossa sylkeä pääsee hiertyneelle terskalle. Hiv-tartuntaa ei voi saada suutelemisen kautta. Suomessa ei tiedetä hivin koskaan tarttuneen suutelemisen yhteydessä, vaikka varmasti myös tuon tyyppisiä tilanteita joita kuvailet, on ollut lukuisia. Hiv tuhoutuu joutuessaan kehon ulkopuolelle, esim. vaatteille tai muille pinnoille. Hiv ei voi tarttua vaatteiden kautta, vaikka vaatteille joutunut erite koskettaisi peniksen limakalvoja. Kuvailemisien tapaisten tilanteiden vuoksi ei ole tarpeellista hakeutua hiv-testiin.

Lue aiheeseen liittyviä kysymyksiä