Hei. Olet jo ehtinyt tutkia asiaa varsin paljon ja olet löytänytkin oikeaa tietoa, mikä ei aina internetlähteissä ole taattua. Olet aivan oikeassa, suuseksissä hiv-tartunnan riski on hyvin pieni. Tämä pieni riski on olemassa sillä, joka saa suunsa limakalvoille hiv-pitoista esiliukastetta, spermaa tai emätineritettä. Sillä, että ei anna kumppanin laueta suuhun ja näin ei saa spermaa suuhunsa, voi edelleen pienentää riskiä. Siinä, että nuolee peräaukkoa, ei ole hiv-tartunnan riskiä, ellei peräaukosta tule näkyvästi verta. Sen kyllä huomaa.
Hiv-tartunnan todennäköisyydestä on aina aivan mahdotonta sanoa tarkkaan, sillä riskiin vaikuttavat monet tekijät. Mikäli kumppanilla ei ole hiv-tartuntaa, riski on tietenkin nolla. Mikäli kumppani on hiv-tartunnan saanut, tartunnan riskiin vaikuttaa esimerkiksi viruksen määrä spermassa, mahdolliset muut omat ja kumppanin seksitautitartunnat (lisäävät riskiä), omien limakalvojen kunto sekä seksitavat (suojaamattomassa anaaliyhdynnässä riski on suurin, suuseksissä pieni). Hiv on hauras virus joka ei tartu helposti. Valtaosa uusista tartunnoista saadaan henkilöiltä, jotka eivät ole käyneet hiv-testissä eivätkä näin tiedä omasta tartunnastaan. Kun hiv-tartunnan saanut on lääkityksellä ja viruksen määrä elimistössä on lääkkeillä saatu "alle mittauskynnyksen", tartunnan riski on olematon.
Johtopäätöksenä siis, hiv-tartunnan riski suojaamattomassa suuseksissä on hyvin pieni, mutta se on olemassa, mikäli kumppanilla on hoitamaton hiv-tartunta. Toisen ihmisen mahdollisista seksitautitartunnoista ei tietenkään voi varmasti tietää. On erittäin järkevää käydä hiv-testissä säännöllisesti silloin, jos on seksiä satunnaisten kumppanien kanssa. Ainoastaan omasta seksuaaliterveydestään voi olla täysin varma, ja siitä voi varmistua käymällä testissä. Hiv-testin tulos on täysin luotettava kun viimeisestä mahdollisesta tartuntatilanteesta on kulunut 12 viikkoa.