Anustapista seksitauti?

Q:

Hei!

Harrastin vähän aikaa sitten ensimmäistä kertaa seksiä miehen kanssa. Koko sukupuolikontaktin ajan käytössä oli kondomi, joka säilyi ehjänä, eli siltä osin asian pitäisi olla kunnossa.

Kuitenkin, vasta jälkikäteen aloin pohtimaan, onko mahdollisuutta, että olisin saanut anustapista seksitaudin?

Toinen tappi oli ikään kuin “pumppu”, joka oli tarkoitettu peräsuolen puhdistamiseen, joka siis kuitenkin tuli ensin työntää anukseen, eli suoraa kontaktia oli, toinen taas oli aivan perinteisen mallinen anustappi. Kumppani vakuutteli että molemmat tapit oli pesty ja kuivia ne olivatkin, varmuuden vuoksi pesaisin tätä kyseistä pumppua vielä itsekin kuumalla vedellä ja saippualla.

Seksitauteja kumppanilla ei kuulemma pitäisi olla. Aloin kuitenkin epäröimään vierailuni jälkeen, että olisiko syytä käydä testaamassa itseään? Millainen todennköisyys taudinaiheuttajilla on selvitä lelun kuivilla, pestyillä pinnoilla?

A:
Hei, Miesten välisessä seksissä suurin riski saada hiv tai muu seksitautitartunta liittyy suojaamattomaan anaaliyhdyntään. Riskin voi välttää käyttämällä anaaliyhdynnässä kondomia ja runsaasti vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Seksitaudit voivat tarttua myös suuseksin välityksellä. Kuppa, klamydia ja tippuri voivat suuseksissä tarttua kummallekkin osapuolelle. Hiv voi suuseksissä tarttua ainoastaan sille joka saa spermaa tai esiliukastetta suuhunsa. Mikäli epäilee saaneensa klamydia- tai tippuritartunnan nieluunsa, tulee näyte ottaa nielusta. Mikäli taas epäilee saaneensa klamydia tai tippuri tartunnan peräaukon kautta, tulee näyte ottaa peräaukosta. Onkin tärkeää kertoa testinottotilanteessa millaista seksiä on ollut.  Hiv ja kuppa testataan yleensä verestä. Hiv-testi on luotettava, kun viimeisimmästä riskitiltanteesta on kulunut 3 kuukautta, tosin suurin osa tartunnoista näkyy testissä jo aikaisemmin, joten testiin voi hakeutua jo ennen 3 kk riskitilanteesta. On hyvin epätodennäköistä, että hiv tarttuisi seksilelun tms. pinnalta, koska hi-virus on hyvin hauras, eikä säily tartuttavana ihmiskehon ulkopuolella. Esineen pinnalla tulisi olla suuri määrä tuoretta viruspitoista eritettä, jotta tartunta olisi edes teoriassa mahdollinen. Muut seksitaudit esim. klamydia voivat tarttua seksilelun tms. välityksellä, jos esineen pinnalla on selkeästi eritettä. Mikäli mainitsemasi esineet ovat kuivia ja puhtaita, ei hivin tai muiden seksitautien tartuntariskiä ole. Kuivat, pestyt pinnat eivät ole riski seksitautien suhteen. Tarvetta testaukseen ei kertomasi perusteella ole. Seksilelut on hyvä huuhdella ja pestä miedolla saippualla käytön jälkeen. Mikäli käyttäjiä on useampia, voi esim. dildon suojata kondomilla, joka vaihdetaan käyttäjien välillä.  

Lue aiheeseen liittyviä kysymyksiä