Muut testauspaikat

Jos epäilet saaneesi jonkin seksiteitse tarttuvan taudin tai sinulla on oireita, sinun kannattaa ottaa yhteyttä asuinalueesi sukupuolitautien poliklinikalle tai terveysasemalle. Neuvontaa ja testejä saa myös opiskelijaterveydenhuollon ja yksityisten lääkäriasemien kautta. Julkisen terveydenhuollon palvelut ovat pääsääntöisesti maksuttomia, ja joissakin tapauksissa myös itse hoito ja lääkkeet ovat maksuttomia.

Lisätietoja seksitautien testauksesta saat oman paikkakuntasi terveysasemalta. Säännöllistä seksitautitesteissä käymistä suositellaan kaikille, joilla on satunnaisia kumppaneita ja heidän kanssaan suojaamatonta suu- tai anaaliseksiä. Testaustilanteessa kannattaa kertoa mahdollisimman tarkasti millaista suojaamatonta seksiä olet harjoittanut. Tällöin varmistetaan, että testit otetaan oikein ja oikeasta paikasta. Aina testiä ei oteta verestä tai virtsasta, vaan se voi seksitavasta riippuen olla myös tikkunäyte virtsaputkesta, peräaukosta tai nielusta.

Sukupuolitautien poliklinikat Suomessa

Pääkaupunkiseutu: HUS, Iho- ja allergiasairaala, sukupuolitautien poliklinikka

Tampere: Sukupuolitautien vastaanotto

Turku: TYKS, Iho- ja sukupuolitautien poliklinikka

Oulu: OYS, Iho- ja sukupuolitautien poliklinikka

Kuopio: Sukupuolitautien vastaanotto

Korkeakouluopiskelijat voivat käydä seksitautien testauksessa maksutta myös YTHS:n toimipisteissä.

Miesseksityöntekijöille on vastaanotto Pro-tukipisteessä, missä voi muun muassa testauttaa hivin ja muut seksitaudit, saada rokotuksia ja neuvoja turvalliseen seksityöhön.