Muut seksitavat

Sormen tai sormien työntäminen peräaukkoon

Moni käyttää sormen tai sormien työntämistä peräaukkoon korvikkeena peräaukkoyhdynnälle. Se on hiv-tartunnan kannalta turvallista. Kynnet on syytä pitää lyhyinä.

Peräaukon nuoleminen

Peräaukon nuoleminen eli rimming on hivin kannalta turvallista, jos suuhun ei nuollessa joudu verta. Peräaukon nuolemisessa on silti riskinä klamydian tai tippurin tarttuminen nieluun, myös tartunta suusta peräaukkoon on mahdollinen. Lisäksi esimerkiksi A-hepatiitti ja eräät suolistobakteerit tai -loiset voivat tarttua peräaukkoa nuollessa. Riskiä voi olennaisesti vähentää käyttämällä suun ja peräaukon välissä suojana esimerkiksi halkaistua kondomia.

S/M

Ruumiilliseen kuritukseen, sidontaan, läimäyttelyyn tai roolileikkeihin ei liity tartunnan vaaraa, ellei limakalvolle tai rikkoutuneelle iholle pääse verta tai siemennestettä.

Seksilelut

Seksileluilla tarkoitetaan esimerkiksi dildoja ja hieromasauvoja. Mitä pidempi ja leveämpi seksilelu on, sitä suurempi on riski, että se rikkoo peräsuolen limakalvoja. Hieromasauvat on valmistettu kovasta muovista, lateksista valmistetut seksilelut ovat pehmeämpiä ja silikonista valmistetut vielä pehmeämpiä. Jos samoja seksileluja käyttää useampi kuin yksi ihminen, hivin ja muiden seksitautien tarttumisen voi estää laittamalla seksilelujen päälle uuden kondomin aina, kun käyttäjä vaihtuu, tai pesemällä ne lämpimällä saippuavedellä käyttäjien välillä.

Fistaus eli nyrkkinainti

Jos kädessä ei ole haavoja tai siemennestettä, sen työntäminen peräaukkoon ei välitä hiv-tartuntaa. Nyrkkinainnissa eli fistauksessa voi kuitenkin tarttua esimerkiksi kuppa tai hepatiitti C. Nyrkkinainnissa on hyvä käyttää suojakäsineitä. Kynsien tulee olla lyhyet ja sormukset täytyy ottaa pois. Nyrkkinainnissa käytetään usein öljypohjaista liukasteainetta, kuten Criscoa. Jos nyrkkinainnin jälkeen siirrytään anaaliyhdyntään, on parempi käyttää vesipohjaista liukuvoidetta. Peräsuoleen jäävä öljypohjainen liukuvoide haurastuttaa kondomia. Suojaamaton yhdyntä on nyrkkinainnin jälkeen erityisen riskialtista, koska nyrkki voi aiheuttaa haavoja ja repeytymiä.

Virtsa- ja ulosteleikit

Seksitilanteet, joissa on mukana virtsaa ja ulostetta, ovat hiv-tartunnan kannalta turvallisia. Virtsaamisessa ja ulostamisessa iholle tai limakalvoille ei ole hiv-riskiä, jos niissä ei ole haavaumia eikä eritteissä ole verta. Jos iho on rikki, ulosteesta on riski saada bakteeritulehdus.

Muut seksitoiminnot

Miesten välisistä seksitekniikoista suosituimpia ovat suutelu ja hyväilyt, peniksen tyydyttäminen kädellä sekä kokovartalokontakti. Ne eivät sisällä hiv-tartuntariskiä, kuten eivät syvät suudelmatkaan, joissa kieli on toisen suussa.