Pitäisikö meidän puhua PrEPistä?

15.06.2017, by Sami Tuunainen

Pitäisikö meidän puhua PrEPistä?

Voiko PrEP lääkitys olla tärkeä keino useille homomiehille vähentää riskiä saada hiv-tartunta vai onko PrEP lääkitys vain niille homoille, jotka ottavat isoja riskejä seksissä ja eivät vain halua kondomia?

Luettuani Lontoolaisen seksitautien testausklinikan (56 Dean Street) työntekijän blogin prepiin liittyvistä asenteista aloin itsekin pohtimaan, kohtaavatko prepin käyttäjät samankaltaista stigmaa kuin hiv-positiiviset? Onko prepin käyttö vastuullisuutta vai vastuuttomuutta?

Työssäni homomiesten seksuaaliterveyden parissa kohtaan monenlaisia miehiä heidän monenlaisine mielipiteineen suhteessa kondomin käyttöön, seksitapoihin, seksipartnereiden määrään, prepiin jne. Suomessa prep-tietoisuus on nostanut päätään vasta viimeisen vajaan vuoden aikana. Monet homomiehet kyselevät siitä ja pohtivat voisiko se tulevaisuudessa vähentää heidän riskiään saada hiv-tartunta?

Mitä se sitten tarkoittaa, kun on prep lääkityksellä? Muuttaako se ihmistä? Ottavatko nämä miehet suurempia riskejä seksissä ja harrastavat ainoastaan suojaamatonta seksiä? Eivätkö he ole yhtään huolissaan muista seksitaudeista? Oletko sinä pohtinut sitä mitä muut ajattelevat, jos olisit prep-lääkityksellä? Haluatko kertoa asiasta kaikille vai pitää sen vain lähipiirin ja ehkä säännöllisten seksipartnereiden tiedossa?

Monet miehet miettivät sitä, mitä muut ajattelevat heistä prepin käyttäjinä. Heihin voi kohdistua samantyyppinen stigma, joka usein liittyy hiv-tartunnan saaneisiin. Toisaalta se on ymmärrettävää, koska vaikka prepistä tiedetään jo paljon, on siitä mediassa ja eri yhteyksissä kerrottu ja tiedotettu kuitenkin hyvin vähän. Prepiä kohtaan liittyy pelkoa ja epävarmuutta. Prep on kuitenkin kondomin, hiv-testauksen ja hiv-hoidon lisäksi tervetullut ehkäisykeino vähentämään uusia hiv-tartuntoja.

Vaikka prep ei ole vielä helposti saatavilla Suomessa, on minulla ollut ilo tutustua muutamiin homomiehiin, jotka ovat prep-lääkityksellä. Minulle on kerrottu, että ihmiset ovat usein hyvinkin tietämättömiä prep-lääkityksestä. Ihmiset saattavat luulla henkilön olevan hiv-positiivinen tai ainakin kuvittelevat että prepillä oleva henkilö harrastaa vain suojaamatonta seksiä, haluaa tiedostamattaan hiv-tartunnan tai on hyvin itsekäs ja edistää muiden seksitautien leviämistä. Tuttavani ovat kohdanneet myös kielteisiä asenteita ja mielipiteitä seksipartnereiden määrään liittyen.

Asiaa tutkaillessani ja erinäisissä yhteyksissä keskustelleena suojaamaton seksi tai kondomin käyttö eivät ole yksiselitteisiä asioita prep-lääkityksellä olevilla miehillä, niin kuin ne eivät ole muillakaan hiv-negatiivisilla, -positiivisilla tai tartunnastaan tietämättömillä. Seksisuhteet ja seksitilanteet ovat erilaisia. Jokainen meistä, prep-lääkityksestä tai hiv-statuksestaan huolimatta, ottaa elämässään erisuuruisia riskejä, ja tämä koskee myös seksiä ja seksisuhteita. Jokaisella meistä on jonkinlainen turvaseksistrategia, vaikka kondomi ei aina olisikaan käytössä. Monet prep-lääkityksellä olevat käyttävät edelleen anaaliseksissä kondomia ja prep on lisäsuoja hiv-tartuntaa vastaan.

Oikein käytettynä prep ehkäisee uudet hiv-tartunnat, mutta ei ainoana suojautumiskeinona suojaa muilta seksitaudeilta. Tässä tilanteessa pitääkin nyt pohtia, onko muilta seksitaudeilta suojautuminen riittävä syy käyttää kondomia. Millaisissa seksitilanteissa tai seksisuhteissa koemme ottavamme sen suuruisen muiden seksitautien riskin, että käytämme kondomia ja missä tilanteissa emme.

Joka tapauksessa muiden seksitautien (klamydia, tippuri, kuppa ja c-hepatiitti) testauspalvelut ovat tärkeässä roolissa prepin tullessa Suomeen. Homo- ja bimiehillä seksitauteja on joka tapauksessa ollut enenevässä määrin viime vuosina vaikka anaaliyhdynnässä kondomia olisi käytettykin. Muiden seksitautien riski on myös suuseksissä ja yleisesti suuseksissä ei ole käytetty kondomia. Ehkä suurimpana syynä tähän on suuseksiin liittyvä hyvin vähäinen hiv-riski, nautintoa unohtamatta.

Hivpointin Checkpoint –testauspalvelu aloittaa muiden seksitautien testauspalvelujen pilotoinnin homo- ja bimiehille kevään 2017 aikana. Lisäksi Miesten kesken -työ on aktiivisesti mukana prep-keskustelussa ja edistämässä prep –lääkityksen turvallista saatavuutta Suomeen.

Puhutaan PrEPistä!

Sami Tuunainen
Seksuaalineuvoja, koordinaattori – Checkpoint testauspalvelut

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?