Kesä – Seksii, PrEPpii, seksitauteja ja testausta

20.07.2018, by Sami Tuunainen

Kesä – Seksii, PrEPpii, seksitauteja ja testausta

Lomakausi on kiivaimmillaan ja (seksi)hellettä on riittänyt. Tässä kuitenkin ennen lomille lähtöä on hetki aikaa pohtia vähän mennyttä talvea töissä ja mitä kaikkea sitä tulikaan tehtyä. Kuluva vuosi on ollut uusien toimintojen aikaa Checkpoint-testauspalvelussa ja aika monta tuntia on tullut käytettyä myös prepin edistämiseksi Suomessa. Aloitimme seksitautien testauspilotin vuosi sitten syksyllä. Asiakaspalautteen perusteella meillä oli tiedossa, että homo- ja bimiehille suunnatulla matalan kynnyksen testauspalvelulle on tarvetta. Prep nytkähtää toivottavasti kunnolla eteenpäin ennen vuoden vaihdetta.

Pitäskö sitä käydä seksitautitesteissä?

Seksitautien testausklinikka on pyörinyt pilottina kerran kuussa ilta-aikaan Hivpointin Helsingin toimistolla. Palvelu on ollut erittäin suosittu, jopa ruuhkainen kiireisimpinä aikoina. Suurista asiakasmääristä huolimatta olemme pystyneet handlaamaan klinikkatoiminnan jouhevasti. Totta kai uuden palvelun kehittämisessä on aina omat haasteensa ja kompastuskivensä. Jokaisen testausillan jälkeen toiminta on arvioitu ja käytäntöjä muutettu niiden toimintojen osalta, mitkä eivät ole toimineet. Klinikka-pilotti jatkuu syksyllä lomien jälkeen.

Klinikalla on viime talven aikana käynyt reilu 200 miestä. Hienoa, että tyypit haluavat huolehtia seksuaaliterveydestään. Ja kuten mediassa on toitotettu, seksitaudit ovat todella lisääntyneet: klinikan kävijöistä yli 10 prosentilla todettiin jokin seksitautitartunta. Yleisin oli klamydia pepussa, joka siis selviää vain testaamalla, koska usein oireettomuutensa takia siitä ei muuten ole mitään tietoa.  Klamydia, kuten tippuri ja kuppakin, voivat tarttua eteenpäin, vaikka oireita ei oliskaan.

Mistä nämä seksitautitartuntojen kasvu sitten johtuu? Käyttävätkö ihmiset nykyään vähemmän kondomia? Harrastetaanko seksiä enemmän ja onko meillä enemmän seksipartnereita?

Maailmalla tehtyjen tutkimusten ja kyselyjen mukaan homo- ja bimiesten kondomin käyttö anaaliseksissä on vähentynyt. Viime vuosina on tullut kondomin rinnalle myös muita tapoja hivin ennaltaehkäisyyn. Panot toimivalla lääkityksellä olevan hiv-positiivisen kanssa ovat hivin suhteen turvallisia, vaikka kondomia ei käyttäisikään. Lisäksi hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys – prep –  on todettu oikein käytettynä jopa 99% luotettavaksi hivin ehkäisyssä, siis huomattavasti luotettavammaksi kuin kondomi yksinään.

Prep-lääkkeet ovat tosin Suomessa vielä osittain kiven alla. Lääkäreitä, jotka tekevät prep-lääkityksen tarvearvioita ja kirjoittavat reseptejä, on vielä todella vähän. Lisäksi lääkkeet tulee tilata tai käydä ostamassa ulkomailta, koska Suomessa ei ole edelleenkään rinnakkaisvalmisteita saatavilla, kuten on jo suuressa osassa muita Euroopan maita. Toivotaan tämän tilanteen muuttuvan tulevana syksynä myös Suomessa. Lisäksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos vetää työryhmää, jonka tarkoituksena on saada Suomeen prep-ohjeistus. Ohjeistuksen on alustavasti luvattu valmistuvan tämän vuoden loppuun mennessä. Ohjeistusta odotellessa kannattaa pitää silmällä sivujemme prep-tietopankkia, jota päivitetään jatkuvasti, kun uutta tietoa on saatavilla. Me tarvitsemme prepin Suomeen nyt!

Onko hiv-tartunnan riski se ainut syy miksi kondomia on ylipäätään käytetty?

Oman kokemukseni mukaan osittain totta, osittain puppua. Monille kondomi on edelleen tärkeä turvaseksistrategia hivin ja muiden seksitautien ehkäisyssä. Tosin suuseksissä kondomin käyttö on ollut olematonta vuosikymmeniä siihen liittyvistä seksitautien tarttumisriskeistä huolimatta. Tehostamalla seksitautien testausta sekä poistamalla stigmaa seksin ja seksitautien testauksen ympäriltä olemme oikeilla jäljillä. Seksitautien ehkäisyyn pätee kondomin käytön lisäksi simppeli matikka: varhain todettu ja hoidettu tartunta ehkäisee uudet tartunnat! Tähän toimintaan pitäisi saada myös terveysasemat mukaan. Terveysasemat ovat kuitenkin se yhteiskuntamme ensisijainen paikka seksitautien testaukselle. Testit tulisi ottaa oikeista paikoista ja matalalla kynnyksellä silloin, kun riski tartunnalle on olemassa.

Hivpointin klinikan kaltaisille homo- ja bimiesten seksuaaliterveyspalvelulle on kuitenkin tarve. Kohdennettu, matalan kynnyksen palvelu on suunnattu erityisesti niille, jotka eivät syystä tai toisesta hakeudu perusterveydenhuollon palveluihin tai käyttävät niitä liian harvoin. Lisäksi hyvällä sijainnilla oleva palvelu, joka voidaan järjestää myös virka-ajan ulkopuolella, madaltaa kynnystä testeihin hakeutumiseen. Puhumattakaan siitä, että kävijäpalautteiden mukaan meillä on erittäin mukava ja ammattitaitoinen henkilökunta, jonka järjestämiin palveluihin on mukava tulla.

Harrastetaanko seksiä sitten enemmän? Onko homoilla enemmän seksipartnereita kuin aikaisemmin?

No, en tiedä, mutta ainakin seuran hakeminen on nykyään helpompaa kaiken maailman deittisovellusten kuten Grindrin, Romeon, Scruffin ja muiden palvelujen ansioista. Teknologian kehittymisen myötä (seksi)seuran hakemisesta on tullut nopeampaa ja mutkattomanpaa. Voi siis olla, että seksiä sitten harrastetaan enemmän ja useampien partnereiden kanssa, jolloin myös seksitautien riskejäkin on enemmän.

Aktiivisesta seksielämästä huolimatta muistetaan käydä kuitenkin testeissä sekä huolehditaan itsestämme ja kumppaneistamme! Let’s enjoy!

Nyt on hyvä siirtyä kesälomalle ennen kiireistä syksyä! Hyvää kesää ja nähdään Checkpoint-testauksissa, klinikalla tai jossain? 🙂

Lomaterkuin! Sam

 

 

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?