Kesä on täällä, missä on PrEP?

21.06.2017, by Sami Tuunainen

Kesä on täällä, missä on PrEP?

2017 vuoden alkupuolisko on ollut vilkasta aika prepin tulon suhteen. Monet maat ottavat prepin käyttöön hivin ennaltaehkäisyssä. Norjassa ja Ranskassa prep on maksuton riskiryhmille, kuten seksuaalisesti aktiivisille homomiehille. Lisäksi rinnakkaisvalmisteiden tilaus Eurooppaan on helpottunut, vaikka se ei täysin laillista toimintaa useissa maissa olekaan. Britannian poikkeuksellisen tullilainsäädännön ansioista Britteihin on helppo tilata Prepin rinnakkaisvalmisteita luotettavilta toimijoilta EU:n ulkopuolelta. Lisäksi esimerkiksi Borderlinx -jälleenlähetyspalvelu toimittaa lääkkeet Britanniasta onnistuneesti useisiin maihin Euroopassa. Siitä onko kukaan yrittänyt tilata kyseistä palvelua käyttäen preppiä Suomeen ja onko lääkkeet jääneet tulliin vai ei, minulla ei ole tietoa. Suomeen reseptilääkkeitä ei saa tilata EU:n ulkopuolelta. Prepin hankkiminen omaan käyttöön onnistuu kuitenkin kohtalaisen näppärästi, jos itse käy hakemassa lääkkeet Britanniasta Suomeen.

No, milloin prep tulee sitten Suomeen? Suomessa ollaan tekemässä kansallista ohjeistusta prepin käyttöön liittyen, mutta ohjeistus saataneen valmiiksi vasta tämän vuoden loppuun mennessä. Tällä hetkellä siis suurimmat haasteet ovat alkuperäislääkkeen (Truvadan) kallis hinta ja rinnakkaisvalmisteiden saatavuus Suomeen. Prepin alkuperäislääkkeen Truvadan tärkeiden patenttien kerrotiin raukeavan nyt heinäkuun lopussa, jolloin rinnakkaisvalmisteiden tuleminen Eurooppaan ja niiden laillinen tilaaminen omaan käyttöön mahdollistuisi. Truvadan omistava lääkeyhtiö Gilead on kuitenkin riitauttanut Truvadan yhden patentin. Tämä saattaa tarkoittaa, että patentin raukeaminen ei tapahdukaan vielä heinäkuussa, jolloin Gilead voi jatkaa rahastamista Truvadalla. Tällä hetkellä Suomessa Truvadan hinta on 800 e hujakoilla kuukaudessa, joten harvalla on rahaa tai halua panostaa Prep lääkitykseensä tuollaisia summia. Rinnakkaisvalmisteita saa nykyään jo n. 30 e kk hintaan ja tuo summa sisältää jo postikulut. Rinnakkaisvalmisteet ovat käytännössä katsoen ihan sama lääke kuin alkuperäisvalmisteet. Eniten käytetyt lääkkeet ovat Mylan lääkeyhtiön Ricovir-EM ja ja Ciplan Tenvir-EM. Lääkkeitä voi tilata luotettavasti mm. Green Cross Pharmacyn ja Dynamix Internationalin nettipalveluista. Näiltä firmoilta tilattuja lääkkeita on testattu Lontoossa 56DeanStreet -klinikalla, eikä lääkeväärennöksiä ole löytynyt.

Suomeen saa tuoda EU:n/ETA alueelta 3 kk reseptilääkkeet omaan käyttöön. Tämä edellyttää, että lääkkeisiin on kirjoitettu Eurooppalainen lääkeresepti, joka tulee olla mukana lääkkeitä noudettaessa. Tietenkin Lontoossa tai muualla Britanniassa tulee olla tuttava, jonka postiosoitteeseen lääkkeet tilaa, postilokero-osoitteisiin lääkkeitä ei toimiteta. Jokaisen tätä tapaa käyttävän tulee siis löytää itselleen lääkäri, joka tekee Prepin tarpeesta arvion ja määrää tarvittavat laboratoriokokeet. Tärkeää on testata munuaisten toiminta (kreatiini -koe), tehdä hiv-vasta-ainetesti ja muut seksitautitestit. Ennen prepin aloittamista tulee siis olla varma, ettei ole saanut hiv-tartuntaa. Tuore tartuntahan näkyy testissä vasta 4-8 viikon kuluttua tartunnasta, joten tartuntariskejä kannattaa välttää tuo aikaikkuna.

Mikäli itsellä ei ole lääkärituttuja, niin myötämielisen ja asiaan perehtyneen lääkärin löytäminen voi olla haasteellista. Prep on  lääkäreidenkin keskuudessa aika tuntematon asia, ja siihen liittyy myös paljon asenteellisuutta, kuten seksiin, hiviin ja seksitauteihin yleensäkin.

Checkpoint aloittaa prep tietoisuuden lisäämisen ja edistämisen toden teolla Helsinki Priden puistojuhlassa. Tuolloin julkaistaan uusi turvaseksipakkaus: Sinä Päätät. Samalla julkaistaan uudet miestenkesken.fi -nettisivut, joilta tätäkin blogia nyt mahdollisesti jo luet. Turvaseksipakkauksen ja nettisivujen julkaisun yhteydessä esittelemme myös uuden videon: Mikä on sun turvaseksistrategia? Näissä materiaaleissa ja kampanjoinnissa Prep on mukana yhtenä keinona ehkäistä hiv-tartunta. Prepin suhteen tulee kuitenkin muistaa, että se ei suojaa muilta seksitautitartunnoilta, vaikka oikein käytettynä onkin tehokas ehkäisemään hiv-tartunnan. Jokaisen meistä tulisi siis miettiä, että mikä on se meidän oma turvaseksistrategia? Kondomi on edelleen ainut ehkäisykeino, jolla suojautua muilta seksitaudeilta hivin lisäksi. Muut seksitaudit, kuten tippuri, ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisen parin vuoden aikana, vaikka prep ei juurikaan vielä Suomessa ole ollut käytössä. Esim. Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tartunnat ovat lisääntyneet viime vuonna yli 40% ja tänä vuonna kasvu näyttää jatkuvan. Vaikka hivin tarttuvuus on äärimmäisen huono, lähes olematon suuseksissä, niin muut seksitaudit tarttuvat kohtalaisen näppärästi vaikka anaalipanoissa kondomia ja liukkaria käyttäisikin. Eli säännöllinen seksitautitesteissä käyminen on tärkeä osa jokaisen seksuaalisesti aktiivisen homomiehen elämää!

Testaa riittävän usein – hoida ajoissa – tiedä statuksesi

Kesäterveisin, Sami – Sam Checkpoint

Lisätietoa Prepistä ja sen tilaamisesta Britteihin (englanniksi): iwantprepnow

Luotettavia PrEP nettiapteekkeja: Green Cross Pharmacy ja Dynamix International

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?