Kannattaako prepiä harkita?

29.04.2019, by Miesten Kesken

Kannattaako prepiä harkita?
Mikä ihmeen prep?

Prep on lyhenne englanninkielisestä sanasta pre-exposure prophylaxis, ja sillä viitataan hivin estolääkitykseen. Kyse on lääkeyhdistelmästä, jonka avulla pyritään suojautumaan hiv-tartunnalta. Prepiä on tähän asti ollut Suomessa saatavilla järjettömin hinnoin, sillä Suomessa on ollut käytössä ainoastaan alkuperäisvalmiste. Vihdoin ja viimein tilanne on kuitenkin se, että prepin rinnakkaisvalmisteet saapuvat Suomen markkinoille ja hinnat putoavat taivaista järkevimpiin summiin vielä tämän kevään aikana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että prepin käyttö muuttuu halvaksi, mutta yleisellä tasolla voidaan toivottavasti lähitulevaisuudessa puhua taloudelliselta kannalta harkittavissa olevasta lääkityksestä.

Kannattaisiko harkita prepiä?

Prepiä kannattaa harkita, jos olet seksin suhteen hyvin aktiivinen mies, jolla on useita miespuolisia seksikumppaneita ja kondomi ei ole välttämättä käytössä. Lisäksi jos tykkää tehostaa seksiä erilaisilla kemiallisilla yhdisteillä, voi prepin käyttö tehdä seksistä hivin kannalta turvallisempaa. Yleisesti ottaen prepin käyttöä suositellaan henkilöille, joilla on korkea riski saada hiv-tartunta. Suomessa kohderyhmään kuuluvat mm. miehet, joilla on seksiä miesten kanssa. Miesten välinen seksi ei sinänsä sisällä hiv-riskiä, jos käytössä on kondomi ja liukuvoide, tai hiv-positiivinen seksikumppani on toimivalla lääkityksellä. Usein kuitenkin tilanne on hivin suhteen se, että tartunnan saa henkilöltä, joka ei tiedä tartunnastaan. Tällöin tartunta saattaa olla tuore, jolloin hiv myös tarttuu helpommin eteenpäin. Prep suojaa oikein käytettynä hyvin tehokkaasti hiv-tartunnalta seksissä!

Miten prepiä käytetään?

Prep-reseptin voi kirjoittaa hivin hoitoon perehtynyt lääkäri, ja reseptin voi saada kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan, koska prepin käyttäjän on sitouduttava säännöllisiin seurantakäynteihin, joissa testataan muun muassa hiv, klamydia, tippuri ja kuppa. Lisäksi esimerkiksi munuaisten toimintaa on syytä seurata. Ennen lääkityksen aloitusta on oltava täysin varma siitä, ettei ole saanut hiv-tartuntaa, joten viimeisimmästä hiv-riskitilanteesta seksin suhteen tulisi olla kolme kuukautta. Lääkettä on ensiarvoisen tärkeää käyttää ohjeiden mukaisesti, ja esimerkiksi puhelinta voi käyttää apuna muistuttamisessa. Jos prepiä ei käytä oikein, voi siitä hyödyn sijaan olla lähinnä haittaa. Prepin huolimaton käyttö ei ensinnäkään suojaa hiviltä. Toiseksi tietämätön tartunta ja prepin käyttö samaan aikaan ruokkii hi-viruksen puolustuskykyä hiv-lääkkeitä vastaan. Prepin käytön aloitusta pohtiessa on siis tärkeää miettiä, pystyykö sitoutumaan lääkitykseen.

Itse lääkettä voi käyttää kahdella tavalla tarpeesta riippuen. Prepin voi ottaa osaksi päivittäistä pitkäaikaista rutiinia. Silloin prepiä napataan yksi tabletti päivittäin, ja lääkitys tulee aloittaa seitsemän päivää ennen riskitilannetta hivin suhteen. Jos lääkityksen haluaa lopettaa, niin se tulisi tehdä seitsemän päivää viimeisestä riskitilanteesta. Jos sinulla on B-hepatiitti, voi prepiä käyttää ainoastaan pitkäaikaisen lääkityksen muodossa! Prep-lääkitys voi vaikuttaa B-hepatiitin oireisiin, joten tästä tulee keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Jos tarve puolestaan on satunnaista, kuten esimerkiksi ulkomailla reissatessa, voi prepiä käyttää tarpeen mukaan. Tällöin lääkitys aloitetaan kahdella tabletilla 2-24 tuntia ennen riskitilannetta ja lääkitystä jatketaan yhdellä tabletilla päivässä siihen asti, kunnes viimeisimmästä riskitilanteesta on kulunut kaksi päivää.

Milloin prepiä ei voi käyttää?

On mahdollista, että prep lääkitys ei sovi, jos olet esimerkiksi yliherkkä sen ainesosille. Toiseksi prepiä ei voi välttämättä käyttää yhtäaikaisesti muiden lääkkeiden kanssa. Näistä tulee keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Myös munuaisten toiminnan ongelmat voivat olla este prep-lääkitykselle.

Muistisäännöt prepin käytölle:
  1. Hiv-statuksesi on testattu suoniverinäytteellä negatiiviseksi.
  2. Pystyt sitoutumaan lääkitykseen ja olet tarkka lääkkeiden oton suhteen.
  3. Prep ei suojaa muilta seksitaudeilta.
  4. Suunnittelet lääkärin kanssa prepin aloituksen, käytön ja lopetuksen. On erittäin tärkeää seurata kehon vointia lääkityksen aikana ja lopettamisen yhteydessä!

Kirjoittaja on Hivpointin harjoittelija, sosiaalipyskologian opiskelija Viivi Sihvonen

Lisää aiheesta THL:n sivuilta http://www.julkari.fi/handle/10024/137989

Haluatko lukea lisää tästä aiheesta?