24.6.2020

Fahady edistää seksuaaliterveyttä, seksuaalioikeuksia ja yhdenvertaisuutta

Ahmed Fahady, taustalla sateenkaariliina, jolla kirjainpalikoita. Kuvan alareunassa sateenkaarilippu, jossa lukee: ylpeästi esikuva

Ahmed Fahady on Hivpointin seksuaaliterveyden edistämistyötä tekevä terveyskaveri. Fahady on toiminut terveyskaverina vuodesta 2019. Seksuaaliterveyden edistäminen on Fahadylle sydämenasia ja hänen pitämät seksuaaliterveyteen liittyvät työpajat ovat olleet innostavia ja innovatiivisia!

Hei Fahady! Tämän vuoden Helsinki Priden teema on ”roolimallit”. Hivpointin terveyskaverina olet puhunut avoimesti seksuaalioikeuksista ja seksuaalisesta tasa-arvosta. Hivpointin kouluttamat terveyskaverit pitävät maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille työpajoja seksuaaliterveydestä ja seksuaalioikeuksista. Fahady, tapasi puhua HLBTIQ-ihmisten oikeuksista ja yhdenvertaisuudesta on tehnyt sinusta roolimallin monelle kohtaamallesi ihmiselle.

Miten seksuaalioikeuksiin ja yhdenvertaisuuteen liittyvä aktivismisi on vaikuttanut omaan identiteettiisi?

Olen keskustellut, opettanut ja puhunut julkisesti seksuaaliterveydestä, yhdenvertaisuudesta ja seksuaalioikeuksista maahan muuttaneille, jotka ovat erilaisista taustoista. Monet henkilöistä, joille olen pitänyt työpajoja, ovat muuttaneet Suomeen vastikään. Pitäessäni työpajoja, aloin olla avoimempi itsestäni ja seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta ja se on vaikuttanut persoonaani ja identiteettiini myönteisesti.

Tietysti puhuminen seksuaaliterveydestä, yhdenvertaisuudesta ja seksuaalioikeuksista on vaikuttanut omaan seksuaalisuuteeni myönteisesti. Ennen työtäni terveyskaverina en juurikaan välittänyt itseni ja muiden suojelemiselta seksitaudeilta, mutta nyt huomioin oman ja muiden turvallisuuden ja terveyden entistä paremmin. Minä tiedän mitä seksuaalioikeuksia minulla ja muilla on. Seksuaaliterveys on valtavan iso osa ihmisen hyvinvointia.

Miten aktiivinen puhuminen on vaikuttanut haluusi edistää yhdenvertaisuutta?

Puhuminen HLBTIQ-ihmisten oikeuksista on saanut minut yhä enemmän edistämään yhdenvertaisuutta, jota ei ollut kotimaassani. Suomessa on selvää, että kaikkien on toimittava yhdenvertaisuuden eteen. Se ei ole jotain vapaaehtoista, vaan ehdottoman tärkeää ja yhdenvertaisuuden edistämisen tulee lähteä sydämestä, ei auktoriteeteista.

Minkälaisia roolimalleja sinä kaipasit nuoruudessasi?  

Muutin Suomeen ollessani 24-vuotias. Vartuin yhteiskunnassa, jossa vallitsi täysin binäärinen käsitys sukupuolesta – oli vain mies ja nainen. Jokainen, joka ei sopinut tähän käsitykseen, oli outo ja kummallinen. Minulla ei yksinkertaisesti ollut lainkaan HLBTIQ-roolimalleja kasvaessani. Ennen kuin tulin Suomeen, en tiennyt juuri mitään sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.

Mikä saa sinut puhumaan seksuaalioikeuksista, yhdenvertaisuudesta ja seksuaaliterveydestä?

Kaksi asiaa saa minut puhumaan näistä asioista. Ensinnäkin, asun Suomessa ja koen oloni turvalliseksi puhua näistä asioista julkisesti. Toiseksi, minua kuuntelevat ihmiset kuuntelevat avoimin mielin ja he ajattelevat järjellä, eivät tunteella. Kotimaassani en olisi kokenut oloani turvalliseksi puhua näistä asioista ja minua eivät välttämättä olisi kuulleet oikeat ihmiset. Se olisi nähty negatiivisena asiana, jos minun olisi kuultu puhuvan seksuaalisesta tasa-arvosta ja erilaisista seksuaalisista suuntautumisista tai sukupuoli-identiteeteistä. Olisin asettanut oman henkeni vaaraan, jos olisin puhunut HLBTIQ-ihmisten oikeuksista. Nyt Suomessa minulla on mahdollisuus ja ääni puhua näistä asioista.

Minkälaisia asioita on tapahtunut, kun olet puhunut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksista ja terveydestä Suomessa? Onko puhumisesta seurannut myönteisiä asioita?

Kyllä [Fahady nyökkää painokkaasti]! Puhumisesta ja työpajojen vetämisestä on ehdottomasti seurannut myönteisiä asioita. Se, että olen ollut avoin itsestäni, on tehnyt minusta onnellisen ja sen ansiosta olen päässyt tutustumaan moneen upeaan ihmiseen HLBTIQ-yhteisöstä. Se on rikastanut elämääni valtavasti.

Entä onko HLBTIQ-ihmisten oikeuksista puhuminen aiheuttanut jotain negatiivista elämässäsi?

Kyllä Suomessakin puhuessani seksuaalisesta tasa-arvosta ja seksuaaliterveydestä, olen kohdannut ihmisiä, jotka ovat kritisoineet näistä aiheista puhumista. Jotkut ihmiset ovat jopa väittäneet, että Suomi maksaa minulle seksuaalisesta tasa-arvosta puhumisesta. Joten kyllä, joitain ikäviäkin tilanteita on ollut.

Minkälaisia terveisiä haluaisit lähettää ihmisille nyt Helsinki Pride -viikon aikaan?

Haluan kiittää teitä yhdenvertaisuuden edistämisestä. Edustatte ja annatte äänen miljoonille ihmisille ympäri maailman, joilla ei ole mahdollisuutta puhua avoimesti. Kiitos sydämeni pohjasta. Pysykää vahvoina. Vaikka meillä Suomessa asiat ovat edistyneet, olemme saaneet tasa-arvoisen avioliittolain, työtä yhdenvertaisuuden eteen täytyy jatkaa. On tärkeää jatkaa työtä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuuden eteen. Älkää välittäkö niistä harvoista ihmisistä, jotka yrittävät hiljentää teitä. Älkää välittäkö heistä, älkää tuhlatko aikaanne heidän kuuntelemiseen, olkaa vain omia itsejänne. Pidän teille peukkuja pystyssä!