Testaus

Nykyisin hiv- ja muiden seksiteitse tarttuvien tautien testaukseen pyritään suhtautumaan niin, että testissä käynti on aivan normaalia itsestään huolehtimista.

Hiv-testauksessa käytetään nykyisin entistä tarkempia ja herkempiä menetelmiä, jotka voivat todeta tuoreita infektioita tehokkaammin kuin ennen. Ihmisille, jotka mahdollisesti ovat eläneet hivin kanssa siitä tietämättään, voidaan nykyisin tarjota tarkoituksenmukaista hoitoa, huolenpitoa ja tukea. Oikeanlaisen ja täsmällisen hoidon avulla useimmat Suomessa asuvat hiv-positiiviset ihmiset voivat elää pidemmän, terveemmän ja aktiivisemman elämän, kuin jos elää hiv-positiivisena tietämättään tai jostain syystä ei sitoudu hoitoon.

Hivin hoito on tehokkaimmillaan silloin, kun se aloitetaan mahdollisimman varhain. Varhain diagnostisoitu hiv antaa ihmisille myös mahdollisuuden vähentää riskikäyttäytymistä ja ehkäisee samalla viruksen mahdollista tarttumista muihin ihmisiin. Negatiivinen testitulos voi antaa monelle ihmiselle mielenrauhan ja varmuuden asiasta. Vakinaisissa parisuhteissa eläville, joilla ei ole ollenkaan parisuhteen ulkopuolista seksiä, negatiivisella hiv-testituloksella voi olla myös vaikutusta seksiin liittyviin valintoihin. Hiv-testissä käyminen siis kannattaa aina testituloksesta riippumatta!

Muut seksitaudit tarttuvat hiviä helpommin, myös suojaamattomassa suuseksissä. Jos epäilet saaneesi jonkin muun seksiteitse tarttuvan taudin tai ilmenee oireita, kannattaa ottaa yhteyttä oman asuinalueen sukupuolitautien poliklinikalle tai terveysasemalle. Neuvontaa ja testejä saa myös opiskelijaterveydenhuollon ja yksityisten lääkäriasemien kautta.

Seksitautitesteissä kannattaa käydä säännöllisesti, esimerkiksi puolen vuoden välein, mikäli on partnereita, joiden kanssa on harjoittanut tai harjoittaa suojaamatonta suuseksiä. Mikäli on ollut suojaamatonta anaaliseksiä, kannattaa testeihin hakeutua aina seksitilanteen jälkeen. Klamydian ja tippurin osalta aikaisintaan viikon kuluttua riskitilanteesta, kupan osalta kuukauden kuluttua ja hivin osalta kolmen kuukauden kuluttua. Hiv-testissä etsitään hi-viruksen vasta-aineita, joiden muodostumiseen menee 1-3 kuukautta. Hiv-testin tulos on täysin luotettava kolmen kuukauden kuluttua viimeisimmästä riskitilanteesta, mutta käytännössä vasta-aineet muodostuvat useimmiten jo paljon aiemmin. Testiin voi hakeutua siis jo kuukauden kuluttua suojaamattomasta anaaliyhdynnästä.

Voit tulla testiin ilman ajanvarausta Hivpointin Helsingin toimipisteen Checkpoint-testipäivänä torstaisin klo 14-18. Osoite: Unioninkatu 45 K, 00170 Helsinki. Testausta ilman ajanvarausta on nyt myös kerran kuussa Tampereella ja Oulussa! Lisätietoja täältä.

Halutessasi voit myös varata nimettömään ja maksuttomaan hiv-pikatestiin Hivpointin Helsingin, Tampereen tai Oulun toimipisteeseen numerosta 0207 465 705 (ma-to 10-15.30)

Hiv- ja muihin seksitautitesteihin voi hakeutua myös seuraaviin toimipaikkoihin. Hiv-testauksen osalta tulisi olla mahdollisuus saada testi myös nimettömänä:

  • terveysasemat
  • sukupuolitautien poliklinikat
  • opiskelija- ja työterveyshuolto
  • SPR:n Pluspisteet  Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Seinäjoella ja Turussa (vain hiv-pikatestausta)

Lisäksi yksityiset lääkäriasemat tekevät hiv- ja muita seksitautitestejä. Yksityisellä lääkäriasemalla testit ovat asiakkaalle maksullisia.