Testaus

Nykyisin hiv- ja muiden seksiteitse tarttuvien tautien testaukseen pyritään suhtautumaan niin, että testissä käynti on aivan normaalia itsestään huolehtimista.

Hiv-testauksessa käytetään nykyisin entistä tarkempia ja herkempiä menetelmiä, jotka voivat todeta tuoreita infektioita tehokkaammin kuin ennen. Ihmisille, jotka mahdollisesti ovat eläneet hivin kanssa siitä tietämättään, voidaan nykyisin tarjota tarkoituksenmukaista hoitoa, huolenpitoa ja tukea. Oikeanlaisen ja täsmällisen hoidon avulla useimmat Suomessa asuvat hiv-positiiviset ihmiset voivat elää pidemmän, terveemmän ja aktiivisemman elämän, kuin jos elää hiv-positiivisena tietämättään tai jostain syystä ei sitoudu hoitoon.

Hivin hoito on tehokkaimmillaan silloin, kun se aloitetaan mahdollisimman varhain. Varhain diagnostisoitu hiv antaa ihmisille myös mahdollisuuden vähentää riskikäyttäytymistä ja ehkäisee samalla viruksen mahdollista tarttumista muihin ihmisiin. Negatiivinen testitulos voi antaa monelle ihmiselle mielenrauhan ja varmuuden asiasta. Vakinaisissa parisuhteissa eläville, joilla ei ole ollenkaan parisuhteen ulkopuolista seksiä, negatiivisella hiv-testituloksella voi olla myös vaikutusta seksiin liittyviin valintoihin. Hiv-testissä käyminen siis kannattaa aina testituloksesta riippumatta!

Muut seksitaudit tarttuvat hiviä helpommin, myös suojaamattomassa suuseksissä. Jos epäilet saaneesi jonkin muun seksiteitse tarttuvan taudin tai ilmenee oireita, kannattaa ottaa yhteyttä oman asuinalueen sukupuolitautien poliklinikalle tai terveysasemalle. Neuvontaa ja testejä saa myös opiskelijaterveydenhuollon ja yksityisten lääkäriasemien kautta. Seksitautitesteissä kannattaa käydä säännöllisesti, esimerkiksi puolen vuoden välein, mikäli on partnereita, joiden kanssa on harjoittanut tai harjoittaa suojaamatonta suu- tai anaaliseksiä.

Testeihin kannattaa hakeutua aikaisintaan viikon kuluttua riskitilanteesta, kupan osalta kuukauden kuluttua ja hivin sekä hepatiittien osalta kolmen kuukauden kuluttua. Hiv-testissä etsitään hi-viruksen vasta-aineita, joiden muodostumiseen voi mennä jopa kolme kuukautta. Hiv-testin tulos on täysin luotettava kolmen kuukauden kuluttua viimeisimmästä riskitilanteesta. Todellisen riskitilanteen jälkeen hiv-testiin kannattaa hakeutua jo aikaisemmin kuin kolmen kuukauden kuluttua.

Varaa aika nimettömään ja maksuttomaan hiv-pikatestiin Hiv-tukikeskuksen Helsingin, Tampereen ja Oulun toimipisteeseen numerosta 0207 465 705 (ma-to 10-15.30)

tai hakeudu testiin homo- ja bimiehille järjestettyyn ilman ajanvarausta  CHECKPOINT 2.0 -palveluun torstaisin klo 14-18. Osoite: Unioninkatu 45 K, 00170 Helsinki, ja kerran kuukaudessa myös Tampereelle tai Ouluun! Lisätietoja ja tarkemmat päivämäärät TÄSTÄ!