Turvallinen seksi

Turvallista miesten välistä seksiä on kaikki sellainen seksi, jossa siemennestettä, esiliukastetta tai verta ei pääse seksikumppanin limakalvolle tai rikkoutuneelle iholle.

Hiv-tartunnan suhteen on siis turvallista muun muassa suudella, nuolla, hyväillä toisen kehoa ja tyydyttää kädellä toisen penistä. Myös suuseksi on turvallista, kun käytetään kondomia ja anaaliseksi silloin, kun käytetään kondomia ja liukuvoidetta (vesiliukoista tai silikonipohjaista).

Kondomi

Suomen markkinoilla on laaja valikoima erimuotoisia, -kokoisia, -paksuisia, -värisiä, -makuisia ja -hajuisia kondomeja. Myös kumiallergisille sopivia polyuretaanista valmistettuja kondomeja on saatavilla tai esim. kondomeja, joiden sisäpinnalle laitetun puudutteen avulla voidaan viivyttää herkkää siemensyöksyä.

Jos olet käyttänyt vain jotakin tiettyä kondomimerkkiä ja saanut siitä huonoja kokemuksia, siitä ei kannata vetää johtopäätöksiä kaikista kondomeista ja kondomin käytön epämukavuudesta. Kokeilemalla voit löytää itsellesi parhaiten sopivan ja sinusta parhaimmalta tuntuvan kondomimerkin.

Teollisuuden standardiksi on tullut tuottaa kondomeja, joiden pituus on yli 170 mm. Osa kondomeista on suoria putkia, joiden päässä on säiliö spermaa varten. Osa on muotoiltuja ja niissä on ennen kondomin päätä kapeampi kohta, jonka tarkoituksena on parantaa kondomin istuvuutta.

Voit käyttää anaaliyhdynnässä mitä tahansa laatutarkastettua kondomia. Sellaisen tunnistat pakkauksessa olevasta CE-merkinnästä, joka kertoo, että kondomi on Euroopan Unionin standardin mukainen ja valmistaja vakuuttaa sen täyttävän standardissa asetetut kriteerit.

Suuseksiin löytyy monia eri tavalla maustettuja kondomeja, jotka voivat tuntua miellyttävämmiltä kuin maustamattomat kondomit.

Liukuvoiteet

Anaaliyhdynnässä tulee kondomin kanssa käyttää runsaasti vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Liukuvoiteen oikea ja riittävä käyttö vähentää merkittävästi kondomin hajoamisen tai poisluiskahtamisen riskiä, ehkäisee haavaumien syntyä ja lisää yhdynnän nautinnollisuutta.

Vesiliukoiset liukuvoiteet ovat yleisempiä kuin silikonipohjaiset. Liukuvoiteita voi ostaa mm. apteekeista, seksitarvikeliikkeistä ja monista päivittäistavaraliikkeistä/tavarataloista, silikonipohjaisia lähinnä seksitarvikeliikkeistä. Kondomeja ja liukuvoiteita voi myös tilata netistä sekä kotimaisilta että ulkomaisilta sivustoilta. Liukuvoiteita voi ostaa tuubeissa, pulloissa ja kertakäyttöpakkauksissa.

Vesiliukoinen liukuvoide on helppo pestä pois käytön jälkeen eikä se tahraa. Sillä on kuitenkin taipumus kuivua, joten varsinkin pidempään kestävässä yhdynnässä sitä voi olla hyvä lisätä välillä.

Silikonipohjaista liukuvoidetta riittää pienempi määrä ja se kestää pidempään, sillä se ei kuivu samalla tavalla kuin vesiliukoinen. Vesiliukoista ja silikonipohjaista liukuvoidetta voi käyttää myös yhdessä. On olemassa myös hybridiliukuvoiteita, joissa on valmiiksi yhdistetty silikonipohjaista ja vesiliukoista liukuvoidetta.  Silikonipohjainen liukuvoide voi aiheuttaa allergiaoireita herkkäihoisille.

Anaaliyhdynnässä ei kannata kondomin kanssa käyttää mitään öljypohjaista liukasteainetta, kuten käsi- tai kosteusvoidetta tai mitään öljyjä, sillä ne haurastuttavat nopeasti kondomin

Kondomin oikea käyttö

 1. Tarkista, ettei kondomipakkaus ole repeytynyt rikki tai muuten vahingoittunut ja ettei viimeinen käyttöpäivämäärä ole ylittynyt.
 2. Avaa kondomipakkaus huolellisesti, jotta kondomi ei vahingoitu. Useissa pakkauksissa on jonkinlainen lovi tai muu merkki osoittamassa oikeaa kohtaa, josta pakkauksen voi repäistä auki. Pitkät kynnet rikkovat helposti kondomin. Älä avaa kondomipakkausta hampailla, saksilla tai muulla terävällä esineellä.
 3. Tarkista kondomin aukirullaantumissuunta. Älä kuitenkaan rullaa kondomia auki tai venytä sitä ennen päälle asettamista.
 4. Vedä esinahka taakse. Rullaa kondomi jäykistyneen peniksen päälle sen juureen saakka. Tämä vähentää kondomin poisluiskahtamisen riskiä.
 5. Kun alat asettaa kondomia paikalleen, purista sormilla mahdolliset ilmakuplat pois kondomin kärjestä, sillä ne voivat rikkoa kondomin. Pienet rypyt eivät sen sijaan haittaa.
 6. Älä koskaan käytä kahta kondomia päällekkäin. Se ei lisää suojaa, vaan aiheuttaa kitkaa, jonka seurauksena molemmat kondomit rikkoutuvat helpommin.
 7. Käytä anaaliyhdynnässä runsaasti vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Laita liukuvoidetta sekä kondomin päälle että suoraan peräaukkoon. Liukuvoide ehkäisee haavaumien syntyä, estää kondomin hajoamista kesken yhdynnän ja lisää yhdynnän nautinnollisuutta. Ilman riittävää liukuvoiteen käyttöä kitka kasvaa ja kondomi voi rikkoutua tai luiskahtaa pois. Lähes kaikkiin kondomeihin lisätään valmistusvaiheessa pieni määrä liukastetta käyttömukavuuden parantamiseksi, mutta tämä määrä ei riitä anaaliyhdyntään.
 8. Älä käytä mitään öljypohjaista liukasteainetta kuten esimerkiksi käsi- tai kosteusvoidetta, aurinkovoidetta, vaseliinia, oliiviöljyä tai hierontaöljyä. Ne haurastuttavat kondomin nopeasti.
 9. Jos penistä on hierottu liukuvoiteella ennen yhdyntää, pyyhi ylimääräinen liukuvoide pois ennen kuin asetat kondomin paikalleen. Muutoin kondomi saattaa luiskahtaa pois päältä yhdynnän aikana.
 10. Liukuvoidetta voi olla hyvä lisätä yhdynnän aikana. Varsinkin vesiliukoista liukuvoidetta käytettäessä ja pitkään kestävässä yhdynnässä tämä voi olla tarpeen.
 11. Jos kondomi hajoaa tai luiskahtaa pois päältä, vaihda se heti uuteen. Pidä kondomeja ja liukuvoidetta koko ajan saatavilla.
 12. Vaihda kondomi, mikäli yhdyntä kestää yli puoli tuntia. Muista myös silloin käyttää lisää liukuvoidetta. Muutenkin on hyvä aina välillä tarkistaa, että kondomi on ehjä ja paikallaan, varsinkin jos yhdyntä on raju.
 13. Vedä penis ulos peräaukosta heti siemensyöksyn jälkeen, ennen kuin erektio häviää kokonaan. Pidä kondomista kiinni peniksen tyven kohdalta poisvedon aikana, jottei kondomi luiskahda pois päältä ja siemennestettä pääse valumaan siitä ulos.
 14. Hävitä kondomi normaalin sekajätteen mukana. Älä huuhtele sitä vessasta alas, sillä se voi tukkia viemärin.

Säilytä kondomit ja liukuvoiteet huoneenlämmössä, suojassa auringon valolta, valaisimen lämmöltä tai pakkaselta.

Kondomin ja liukuvoiteen oikeaa käyttöä voit harjoitella vaikka itsetyydytyksen yhteydessä. On hyvä opetella laittamaan kondomi paikalleen myös pimeässä tai penikseen katsomatta.

Kondomit ja liukuvoide on helppo ottaa tarpeen vaatiessa seksitilanteeseen mukaan, kun pidät niitä aina lähettyvilläsi sängyn vieressä ja mukanasi taskussa tai laukussa. Mikäli säilytät kondomia esimerkiksi lompakossa, huolehdi ettei kondomi joudu tekemisiin terävien esineiden kanssa ja vaihda mukana pitämäsi kondomi vähintään puolen vuoden välein.

Ongelmatilanteet

Kondomin käyttöön voi joskus liittyä ongelmia. Kondomi voi hajota, mikä voi johtua siitä, että sitä ei ole käytetty aivan oikein. Joskus kondomia taas käytetään muulla tavoin niin, ettei se anna täyttä suojaa seksiteitse tarttuvia tauteja vastaan. Seuraavassa joitakin esimerkkejä tyypillisistä ongelmatilanteista kondomin käytössä:

Kondomi laitetaan päälle liian myöhään

Jotta kondomi suojaisi mahdollisimman tehokkaasti seksiteitse tarttuvilta taudeilta, sitä on käytettävä koko yhdynnän ajan. Jotkut miehet harrastavat ”dippailua” (englanniksi dipping), jossa penis laitetaan lyhyeksi ajaksi peräaukosta sisään ilman varsinaista yhdyntää. Tämä usein edeltää yhdyntää, jossa sitten käytetään kondomia. Tutkimuksissa tosin on todettu, että ”dippailevilla” miehillä on muita enemmän myös varsinaisia suojaamattomia anaaliyhdyntöjä. Kannattaa ottaa huomioon, että ”dippailuun” sisältyy tartuntariski monien taudinaiheuttajien suhteen.

Kondomi rullataan auki ennen päällelaittamista

Kondomi on suunniteltu asetettavaksi paikalleen rullaamalla. Tällöin kondomiin ei tarvitse kohdistaa ylimääräistä venytystä, joka saattaa vaurioittaa sitä.

Käytetään vääränkokoista kondomia

Liian lyhyen kondomin käyttö lisää poisluiskahtamis- ja rikkoutumisriskiä. Myös käytettäessä liian isoa kondomia poisluiskahtamisen riski kasvaa.

Ei käytetä vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta

Liukuvoiteen käyttäminen anaaliyhdynnässä pienentää kitkaa ja vähentää näin kondomiin kohdistuvaa mekaanista rasitusta (hankaus, venytys). On tärkeää käyttää riittävästi vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta, sillä öljypohjaiset liukasteaineet (esimerkiksi käsi- ja kosteusvoiteet tai hierontaöljyt) haurastuttavat kondomin nopeasti. Syljen käyttäminen liukasteena ei ole suositeltavaa, sillä sen liukastava vaikutus ei ole riittävä.

Kondomia ei vaihdeta pitkään kestävässä yhdynnässä

Vaikka kondomit ovatkin kestäviä, pitkään kestävässä yhdynnässä kondomin rikkoutumisen tai poisluiskahtamisen riski kasvaa. Siksi onkin suositeltavaa vaihtaa kondomi yli puoli tuntia kestävässä yhdynnässä.

Penistä ulos vedettäessä erektio on jo hävinnyt ja/tai kondomista ei pidetä kiinni

Jos kondomista ei pidetä kiinni penistä ulos vedettäessä, etenkin silloin jos erektio on siemensyöksyn jälkeen jo hävinnyt, on vaarana, että siemennestettä pääsee valumaan peräaukkoon. Tämä voi olla tartuntareittinä monille taudinaiheuttajille, myös hi-virukselle.