Suojaamaton seksi

Seksitilanteet ovat erilaisia, ja niin ovat syytkin, miksi niissä ei aina tule käytetyksi kondomia ja/tai liukuvoidetta.

Kondomia ja liukuvoidetta ei ole saatavilla

Joskus kondomit ja liukuvoide ovat loppuneet juuri silloin, kun niitä tarvitsisi, tai seksitilanne tulee niin yllättäen, ettei niitä ehdi tai voi siihen hankkia. Tähän voi varautua pitämällä huolen siitä, että kotona on riittävästi kondomeja ja liukuvoidetta. Myös matkoille lähtiessä asia kannattaa ottaa huomioon, sillä ulkomailla ei aina ole helppo ostaa kondomeja tai liukuvoidetta. Jos haluaa olla ”aina valmis”, niin taskussa tai laukussa kulkee kätevästi mukana pari kondomia ja pientä liukuvoidepakkausta.

Seksitilanne on niin kiihkeä

Seksitilanne voi olla niin kiihkeä, että kondomin esiin ottaminen ja päälle laittaminen tuntuvat häiritsevästi katkaisevan sen. Tätäkin tilannetta helpottaa se, jos pitää kondomeja kätevästi saatavilla. Ja kyllä myös kondomin kanssa voi olla erinomaisen kiihkeää seksiä!

Kondomin käyttöä ei osata tai kehdata ottaa puheeksi

Joskus voi tuntua vaikealta ottaa puheeksi kondomin käyttöä. Voi miettiä, mitä seksikumppani mahtaa ajatella, jos itse vaadin kondomin käyttöä. Pitääkö tämä minua mahdollisesti jotenkin tiukkapipoisena, loukkaantuuko tai olettaako minun olevan hiv-positiivinen?

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen päättää itse niistä rajoista mitä, miten ja kenen kanssa seksiä harjoittaa. Jokaisella on myös oikeus vaatia kondomin käyttöä.

Oletetaan, että seksikumppanilla ei ole hiv-tartuntaa

Monet tekevät eräänlaista riskien arviointia seksikumppanista tämän ulkonäön, iän, ammatin tai jonkin vastaavan asian pohjalta. Ajatellaan esimerkiksi, ettei seksikumppanilla voi olla hiv-tartuntaa, kun ”hän on niin terveen ja hyväkuntoisen näköinen”, ”hän on niin nuori”, ”hänellä on seksiä enimmäkseen naisten kanssa” tai ”hänhän on lääkäri”.

On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että hiv ei näy ulospäin. Monilla hiv-tartunnan saaneilla ei ole mitään havaittavia oireita ja he vaikuttavat täysin terveiltä. Hiv-tartuntaa ei myöskään voi päätellä toisen iästä, seksuaalisesta suuntautumisesta, etnisestä taustasta tai vastaavasta.

Oletetaan, että hiv-tartuntaa ei voi saada tutulta seksipartnerilta

Monilla miesten välistä seksiä harjoittavilla miehillä on seksipartnereita, joiden kanssa seksiä harjoitetaan toistuvasti, joko säännöllisesti tai satunnaisesti. Tällöin voidaan helposti olettaa, ettei tartuntaa voida saada sellaiselta seksipartnerilta, jolta tartuntaa ei ole saatu aikaisemmillakaan seksikerroilla.

Tällaiseen suojautumisstrategiaan luottaminen on ongelmallista ainakin kahdesta syystä. On mahdollista, että et ole saanut tartuntaa seksipartneriltasi edellisillä kerroilla, koska olet ollut ”onnekas”. Hiv ei välttämättä tartu jokaisessa suojaamattomassa seksikontaktissa. Toisaalta tuttu seksipartnerisi on voinut saada tartunnan edellisen yhteisen seksikontaktinne jälkeen joltakin toiselta partnerilta ja on vielä tietämätön tartunnastaan. Tilanteessa, jossa hiv-tartunta on tuore, tarttuu hiv erityisen helposti eteenpäin.

Oletetaan, että seksikumppani kertoisi hiv-tartunnastaan

Jos seksikumppani osoittaa haluavansa suojaamatonta seksiä, sen joskus tulkitaan osoittavan, että tämä on hiv-negatiivinen. Kaikki hiv-tartunnan saaneet eivät kuitenkaan tiedä omasta tartunnastaan. Joskus voi myös olla tilanteita, joissa tartunnastaan tietävä henkilö syystä tai toisesta harrastaa suojaamatonta seksiä. Vastuu turvallisen seksin harjoittamisesta ei ole vain tartunnan saaneilla, vaan se on meillä kaikilla.

Ollaan rakastuneita

Rakastuminen ja rakkaus ovat hienoja asioita, mutta ne eivät suojaa hiviltä. Rakastuneena sitä usein haluaa jakaa, antaa ja saada kaiken, päästää toisen äärimmäisen lähelle. Silloin voi tuntua, että kondomin käyttö rajoittaa läheisyyttä ja osoittaa luottamuksen puutetta. Toisaalta kondomin käyttöä rakastuneenakin voi pitää osoituksena siitä, että välittää ja pitää huolta toisesta ja itsestään.

Ollaan niin päihtyneitä

Seksitilanteissa ollaan usein silloin, kun on nautittu alkoholia tai muita päihteitä. Liiallinen päihteiden käyttö alentaa harkintakykyä, ja silloin voi tulla tehneeksi asioita, joita joutuu myöhemmin katumaan.

Halutaan suojaamatonta seksiä

Joistakin miehistä yhdyntä ilman kondomia vaan tuntuu paremmalta, ja he tietoisesti haluavat sitä. Tätä kutsutaan englanninkielisellä nimellä barebacking. Jos on suojaamattomassa anaaliyhdynnässä sellaisen henkilön kanssa, josta ei tiedä onko tämä hiv-positiivinen vai ei, ottaa aina riskin. Sama koskee myös tilannetta, jossa jompikumpi tietää olevansa hiv-positiivinen.

Jos kaikesta huolimatta päättää tällaisen riskin ottaa, niin riskiä voi edes jossain määrin pienentää sillä, että käyttää erityisen runsaasti liukuvoidetta eikä anna laukeamisen tapahtua peräsuoleen. Riskiä voi vähän pienentää myös sillä, ettei käytä seksitilanteessa poppersia, koska poppers laajentaa verisuonia, jolloin limakalvovaurioita syntyy helpommin.