Parisuhde ja seksi

Monet parisuhteessa olevat miehet eivät käytä keskenään anaaliyhdynnässä kondomia. Tämä on turvallista, jos kummallakaan heistä ei ole hiv-tartuntaa eikä seksiä parisuhteen ulkopuolella.

Monilla miehillä on seksiä myös parisuhteen ulkopuolella. Jos silloin ei käytetä kondomia, hiv-tartunta voi siirtyä parisuhteeseen. Jos parisuhdetta ennen on ollut riskikontakteja eikä testissä ole käyty kolme kuukautta viimeisimmän riskikontaktin jälkeen, myös silloin tartunta voi siirtyä parisuhteen osapuolelta toiselle.

Joidenkin parisuhteessa olevien miesten on vaikea keskenään puhua suhteen ulkopuolisesta seksistä. Kumppaneilla voi olla hyvin erilaiset ajatukset siitä, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei. Se voi aiheuttaa parisuhteessa ongelmia. Siksi on hyvä sopia selkeistä säännöistä.

Jos kondomin käyttö parisuhteessa tuntuu hyvältä, sitä kannattaa jatkaa. Mikäli kondomin käytöstä halutaan luopua, kannattaa ensin testeillä varmistaa, ettei kummallakaan ole hiv-tartuntaa. Myös muiden seksiteitse tarttuvien tautien testaaminen voi olla paikallaan tai ainakin niistä on hyvä keskustella.

Tärkeää on, että parisuhteen osapuolet keskustelevat turvallisesta seksistä. On hyvä tehdä sopimus siitä, saako olla seksiä muiden kanssa, ja jos saa, niin millaista. On myös hyvä sopia, mitä tapahtuu, jos toinen rikkoo sopimusta.

Erityisiä hiv- ja muiden seksitautitartuntojen riskejä saattaa syntyä varsinkin pojille ja nuorille miehille. Pojat ja nuoret miehet, joilla ei ole vielä pitkää kokemusta seurustelusta tai parisuhteista, saattavat kokea lyhyenkin seksisuhteen vakiintuneena parisuhteena ja tämän vuoksi luopuvat kondomin käytöstä suhteessa. Tällainen tilanne sisältää hiv-tartunnan riskin, mikäli jommallakummalla tai molemmilla on ollut aikaisemmin suojaamatonta seksiä ja ellei hiviä ole testattu kolmen kuukauden kuluttua viimeisimmän suojaamattoman seksikontaktin jälkeen.