Seksi ja riskit

Riskitöntä elämää ei ole olemassa, mutta on erilaisia tapoja vähentää riskejä merkittävästi. Sama pätee seksielämäänkin. Erilaisia valintoja tekemällä seksistä voi nauttia suhteellisen riskittömästi tai erittäin riskialttiisti. Jokaisen on itse tehtävä omat valintansa ja määriteltävä omat rajansa sen suhteen, minkälaisia ja minkä suuruisia riskejä on valmis ja halukas ottamaan.

Voidaan esimerkiksi varmuudella sanoa, että suuseksissä hivin tartuntariski on merkittävästi pienempi kuin anaaliyhdynnässä. Sen sijaan hiv-tartunnan saaneen kanssa tapahtuvan yksittäisen suojaamattoman anaaliyhdynnän riskiä on käytännössä mahdoton arvioida, sillä se riippuu monesta tekijästä, mm. tartunnan saaneen virusmäärästä yhdyntähetkellä.

Virusmäärä on suuri mm. silloin, kun tartunta on tuore ja silloin hiv myös tarttuu helposti. Tällaisessa tilanteessa tartunnan saaneet eivät kuitenkaan usein ole tietoisia tartunnastaan eivätkä osaa varoa tartunnan eteenpäin välittymistä. Myös virustyypillä ja hiv-negatiivisen osapuolen puolustusjärjestelmän toiminnalla on vaikutusta siihen, miten helposti hiv tarttuu. Jos puolustusjärjestelmä on heikentynyt esim. muihin seksitauteihin liittyvien tulehdusten vuoksi, hiv tarttuu helpommin kuin henkilölle, jonka puolustusjärjestelmä on terve.

Riskejä arvioidessa joutuu miettimään toisaalta riskien suuruutta, toisaalta niiden mahdollisia vaikutuksia omaan elämään. Ihminen joutuu myös etsimään sopivan tasapainon riskin ja erilaisten seksitapojen tuottaman nautinnon välille. Jos ei esim. halua käyttää suuseksissä kondomia, riskiä voi vähentää sillä, ettei ota spermaa suuhunsa.

Jokaisen on itse tehtävä omat valintansa siitä, minkälaisia ja minkä suuruisia riskejä on valmis ja halukas ottamaan. Jokaisen on myös seksin suhteen määriteltävä omat turvarajansa.

Näiltä nettisivuilta löydät monenlaista tietoa oman päätöksentekosi tueksi.