Seksi ja riskit

Riskitöntä elämää ei ole olemassa, mutta on erilaisia tapoja vähentää riskejä merkittävästi. Sama pätee seksielämäänkin. Erilaisia valintoja tekemällä seksistä voi nauttia suhteellisen riskittömästi tai erittäin riskialttiisti. Jokaisen on itse tehtävä omat valintansa ja määriteltävä omat rajansa sen suhteen, minkälaisia ja minkä suuruisia riskejä on valmis ja halukas ottamaan.

Hivin ja muiden seksitautien tartunnan mahdollisuus on kuitenkin tärkeää muistaa miesten välisessä seksissä. Suomessa on todettu, useimpien muiden maiden tapaan, hiv-tartuntoja homo- ja bimiesten keskuudessa suhteellisesti monikymmenkertaisesti enemmän kuin keskimäärin koko väestössä. Myös osa muista seksitaudeista, kuten kuppa ja hepatiitit, ovat selvästi yleisempiä homo- ja bimiesten keskuudessa kuin koko väestössä keskimäärin. Monissa suomalaisten suosimissa matkailumaissa hiv- ja muut seksitaudit ovat huomattavasti yleisempiä kuin Suomessa. Seksissä suojautuminen onkin erityisen tärkeää muistaa matkalla ollessa.

Miesten välisessä seksissä hiv-tartuntariskin voi minimoida käyttämällä anaaliyhdynnässä kondomia liukuvoiteen kanssa ja välttämällä suuseksissä sperman saamista suuhun. Toisaalta hivin suhteen turvallinen seksi ei välttämättä ole turvallista muiden seksiteitse tarttuvien tautien suhteen.

Suuseksissä hivin tartuntariski on merkittävästi pienempi kuin anaaliyhdynnässä. Hivin tarttumiseen vaikuttavat monet asiat, kuten tartunnan saaneen virusmäärä eritteissä. Virusmäärä on suuri mm. silloin, kun tartunta on tuore ja silloin hiv myös tarttuu helposti. Tällaisessa tilanteessa tartunnan saanut ei usein ole tietoinen tartunnastaan eikä osaa varoa tartunnan eteenpäin välittymistä.  Myös muut hoitamattomat seksitautitartunnat lisäävät hiv-tartunnan riskiä.

Riskejä arvioidessa joutuu miettimään toisaalta riskien suuruutta, toisaalta niiden mahdollisia vaikutuksia omaan elämään. Ihminen joutuu myös etsimään sopivan tasapainon riskien ja erilaisten seksitapojen tuottaman nautinnon välille. Jos ei esim. halua käyttää suuseksissä kondomia, riskiä voi vähentää  sillä, ettei ota spermaa suuhunsa. Mikäli on usein suojaamatonta seksiä,  on tärkeää käydä säännöllisesti hiv ja muissa seksitautitesteissä. Näin mahdolliset tartunnat löydetään ajoissa ja niitä päästään hoitamaan mahdollisimman tehokkaasti.

Jokaisen on itse tehtävä omat valintansa siitä, minkälaisia ja minkä suuruisia riskejä on valmis ja halukas ottamaan. Jokaisen on myös seksin suhteen määriteltävä omat turvarajansa.

Näiltä nettisivuilta löydät monenlaista tietoa oman päätöksentekosi tueksi.