Vain testi kertoo

Oletko sinä yksi niistä, jotka eivät tiedä tartunnastaan?

Vain testi kertoo. 

Mistä on kyse?

Miesten kesken -työ kampanjoi 9.3.-5.4.2013 välisenä aikana Sateenkaariyhteisöt ry:n verkkosivuilla (Ranneliike) oikea-aikaiseen hiv-testiin hakeutumisen puolesta. Tavoitteena oli herätellä mahdollisimman monia ajattelemaan omaa tilannettaan ja kannustaa niitä, joilla ei ole tietoa omasta hiv-statuksestaan, hakeutumaan testiin.

Joka kolmas hiv-tartunta tapahtuu miesten välisessä seksissä

Suomessa todetaan vuosittain noin 180-200 uutta hiv-tartuntaa ja vuoden 2012 loppuun mennessä Suomessa oli todettu yhteensä noin 3100 hiv-tartuntaa. Suomessa arvioidaan lisäksi olevan noin 1000 ihmistä, jotka eivät tiedä saaneensa hiv-tartunnan.

Noin joka kolmas Suomessa todetuista hiv-tartunnoista on saatu miesten välisen seksin kautta.  Hiv-tartunnat ovat homo- ja bimiesten keskuudessa kymmeniä kertoja yleisempiä kuin muun väestön keskuudessa. Hivin esiintyvyyden on eri tutkimuksissa arvioitu olevan 2-4 prosentin luokkaa homo- ja bimiehillä, kun väestötasolla esiintyvyys on alle 0,1 %.

Vuonna 2010 toteutettuun EMIS (The European MSM Internet Survey) -kyselyyn vastanneista suomalaisista homo- ja bimiehistä (2072 miestä) 3,2 prosentilla oli todettu hiv-tartunta. Hiv-tukikeskuksen ja Kansanterveyslaitoksen (nykyinen THL) vuonna 2006 toteuttaman esiintyvyystutkimuksen mukaan esiintyvyys saattaisi olla vieläkin korkeampi: sylkinäytteeseen perustuvaan esiintyvyystutkimukseen osallistuneista 4,5 % oli hiv-positiivisia.

Useissa Euroopan maissa homo- ja bimiesten hiv-tartunnat ovat vielä huomattavasti yleisempiä ja esiintyvyys on lähellä tai jopa yli 10 prosenttia. Esimerkiksi Alankomaissa EMIS-tutkimuksen mukaan hiv-tartuntojen esiintyvyys MSM-ryhmässä on jopa 15,6 prosenttia, Iso-Britanniassa 10,4 ja Ranskassa 10,5 prosenttia.

Vaikka Euroopassa ja etenkin Pohjoismaissa ja Suomessa hiv-tartuntojen esiintyvyys väestötasolla on hyvin alhainen, puhutaan MSM:n (miehet, joilla on seksiä miesten kanssa) kohdalla epidemiasta. Hiv-tartuntojen määrä on homo- ja bimiehillä Euroopassa ja kansainvälisesti pikemminkin nousussa kuin laskussa. Tämä johtuu pitkälti siitä, että hiv-infektio pääsi epidemian alkuaikoina leviämään laajasti homo- ja bimiesten keskuuteen jolloin tartuntojen esiintyvyys jäi korkeaksi. Lisäksi anaaliyhdynnässä on kohonnut hiv-tartunnan riski. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan erityisesti nuorten homo- ja bimiesten hiv-tartuntojen määrä on kasvussa.

Hiv tarttuu henkilöiltä, jotka eivät ole tietoisia tartunnastaan

Valtaosa uusista hiv-tartunnoista saadaan henkilöiltä, jotka itse eivät tiedä kantavansa virusta. Hiv-tartunnastaan tietämätön saattaa elää vuosia täysin oireettomana. Henkilöllä, jolla on hyvin tuore tartunta tai pitkälle edennyt infektio, on kohonnut riski välittää tartunta eteenpäin. Noin neljäsosa Suomessa todetuista hiv-tartunnoista todetaan hyvin myöhäisessä vaiheessa: aids-vaiheessa tai lähellä sitä. Niillä, joilla hiv todetaan myöhäisessä vaiheessa, tartunnan saamisesta on kulunut keskimäärin 10 vuotta.

Hiv-tartunnan hoitotulokset ovat tänä päivänä todella hyviä, kun hiv-lääkitys on aloitettu oikea-aikaisesti. Hivin varhainen toteaminen on tärkeää parhaan mahdollisen hoitotuloksen kannalta. Kun lääkitys on voitu aloittaa oikea-aikaisesti, on hiv-tartunnan saaneen eliniän odote lähes sama kuin muulla väestöllä keskimäärin. Hiv-lääkitys on lisäksi erittäin merkittävä tekijä uusien hiv-tartuntojen ehkäisemisessä. Testissä käyminen on ratkaisevan tärkeää, jotta hiv-infektio voidaan todeta ja sitä voidaan hoitaa.

Olenko minä yksi niistä… joiden olisi syytä käydä testissä?

Hiv voi tarttua suojaamattoman seksin välityksellä suojaamattomassa peräaukko- tai emätinyhdynnässä. Suuseksissä hiv-tartunnan riski on hyvin pieni, mikäli saa hiv-pitoista spermaa, esiliukastetta tai emätineritettä suuhunsa. Anaaliyhdynnässä hiv-tartunnan riski on suurin, sillä peräsuolen limakalvot voivat rikkoontua melko helposti. Sivuillamme voit lukea lisää hivistä ja hivin tarttumistavoista ja turvallisemmasta seksistä.

Suomalaisilla homo- ja bimiehillä on EMIS-tutkimuksen mukaan hyvät tiedot hiv-testauksen eduista ja siitä, milloin hiv-testiin pitäisi hakeutua. Suomalaiset käyvät kuitenkin muita eurooppalaisia harvemmin hiv-testeissä. Kyselyyn vastanneista alle neljäsosa oli käynyt hiv-testissä viimeisen vuoden aikana, kun esimerkiksi Ranskassa hiukan alle puolet oli hakeutunut testiin.

Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa pitävät tutkimusten mukaan tärkeänä hiv-testauksen mahdollisimman matalaa kynnystä. Hivpointin (ent. Hiv-tukikeskus) syksyllä 2011 toteuttaman terveyskeskuskartoituksen perusteella nimettömään hiv-testiin pääsy ei valtaosassa terveyskeskuksia ole syystä tai toisesta mahdollista, vaikka julkisessa terveydenhuollossa tulisi saada hiv-testi asiakkaan pyytäessä nimettömästi, ilman lääkärin lähetettä ja myös vieraalla paikkakunnalla. Suomessa tarvitaan lisää matalan kynnyksen testauspaikkoja eli mahdollisuuksia päästä testiin lähellä, nimettömästi ja ilman ajanvarausta.

Käy testissä, mies! Se on helppoa!

Hiv-testi on ainoa tapa selvittää oma hiv-status, jos on ollut suojaamattomassa yhdynnässä. Mikäli kondomin käyttö yhdynnässä ei ole osa omaa seksielämää, on suositeltavaa käydä testissä säännöllisesti, esimerkiksi puolen vuoden välein. Turvallisempi seksi ei ole kuitenkaan mustavalkoista kuten ei elämä yleensä. ”Käytä kumia ja liukkaria” -motto ei pelkästään toimi hiv-tartuntojen ehkäisemiseksi tosielämän tasolla. Voit pian lukea sivuiltamme lisää siitä, millä tavoin voit omalla kohdallasi pienentää hiv-tartunnan riskiä, mikäli kondomi ei kuulu ”turvaseksistrategiaasi”. Kondomin käyttö yhdynnässä on kuitenkin edelleen tehokkain tapa ehkäistä hiv- ja muut seksitautitartunnat.

Hiv-testin tulos on täysin luotettava, kun viimeisimmästä mahdollisesta tartuntatilanteesta on kulunut 2-3 kuukautta. Hiv-testiin pääsee missä tahansa terveyskeskuksessa (soittamalla terveysasemalle tai kunnan terveysneuvontaan saat tietää käytännöistä tarkemmin) ilmaiseksi. Terveysasemilla tulisi päästä halutessaan testiin nimettömästi. Hiv-testissä voi käydä lisäksi opiskelijaterveydenhuollossa, työterveyshuollossa, sukupuolitautien poliklinikoilla ja yksityisillä lääkäriasemilla. Muita hiv-testejä tekeviä toimijoita ovat esimerkiksi SPR:n Pluspisteet ja terveysneuvontapisteet eri puolilla Suomea. Netistä tilattavia testejä emme toistaiseksi suosittele, sillä kotona tehtäviksi tarkoitettujen testien luotettavuudesta ei ole vielä riittävästi tietoa.

Hivpointin Helsingin toimipisteessä pääsee ilman ajanvarausta testiin joka torstai klo 14-18 homo- ja bimiehille suunnatussa CHECKPOINT-testauspalvelussa. Se järjestetään kerran kuussa myös Tampereella ja Oulussa Lue lisää täältä.

Jos haluat tietää lisää

Sivuillamme on nettineuvonta, jonne voit lähettää kysymyksesi nimettömästi. Hivpointin Miesten kesken -työn työntekijät ovat koodi.net -chatissa joka keskiviikko klo 13.30-14.30 ja 15.00-16.00 ja joka kuun ensimmäisenä lauantaina klo 19.30-21 ja 21.30-23 vastaamassa kysymyksiin ja keskustelemassa halukkaiden kanssa heitä askarruttavista asioista. Hivpointin puhelinneuvonta palvelee arkisin numerossa 0207 465 705 klo 10-15.30. Numerosta voit varata ajan myös hiv-testiin.

Lisää tietoa hivistä ja testauksesta löydät myös alla olevista linkeistä:

ECDC:n (European Centre for Disease Prevention and Control) raportti hivin ja seksiteitse tarttuvien infektioiden ehkäisystä Euroopassa

THL:n artikkeli hiv-tartunnoista homo- ja bimiesten keskuudessa

EMIS-tutkimus

Suomalaiset hiv-tilastot

Tieteellistä tutkimusta tekee esimerkiksi Sigma Research