Palvelut hiv-positiiviselle

Sopeutumisvalmennuskurssit

Hivpoint järjestää sopeutumisvalmennuskursseja hiv-tartunnan saaneille. Kurssien työskentely on aina ammatillisesti ohjattua. Tavoitteena on ehkäistä sairaudesta aiheutuvia haittoja sekä tukea toimintakykyä ja elämänhallintaa. Sopeutumisvalmennuskursseilla on mahdollisuus tutkia omaa elämäntilannetta, löytää voimavaroja, jakaa kokemuksia toisten tartunnan saaneiden kanssa, rentoutua ja virkistyä. Sopeutumisvalmennuskursseja järjestetään kurssikeskuksissa, urheiluopistoilla ja kylpylöissä. Vaihtelua arkeen haetaan luonnossa liikkumisesta, taide-elämyksistä, liikunnasta ja hyvän olon hoidoista.

Kursseille osallistuneet ovat kertoneet saaneensa rohkaisua elämään, luottamusta tulevaisuuteen ja voimia arkeen. He ovat voineet tarkastella omaa elämäntilannettaan ulkopuolisen silmin, kun aikaa on jäänyt omalle itselle ilman arjen rutiineja. Vertaistuen antaminen ja saaminen – kokemusten ja tietojen vaihto – ovat olleet arvokkaita elämyksiä. Kursseilla on luotu uusia kontakteja ja saatu ystäviä. Sopeutumisvalmennuskurssit kestävät pääsääntöisesti 2-4 vuorokautta. Kurssit ovat osallistujille maksuttomia matkakustannuksia lukuun ottamatta. Hivpoint tarjoaa ilmaisen yhteiskuljetuksen kurssipaikalle pääkaupunkiseudulta. Kursseille voi hakea reilu 2 kuukautta ennen kurssia. Alustava kurssiohjelma ja hakuohjeet päiviteteään noin 2 ja puoli kuukautta ennen kurssia.

Tuki- ja kriisikeskustelut

Hiv-tartunnan saaneilla ja heidän läheisillään on mahdollisuus keskustella luottamuksellisesti erilaisista hiv-tartunnan kanssa elämiseen liittyvistä kysymyksistä Hivpointin työntekijöiden kanssa.

Hiv-tartunta nostaa usein esiin monenlaisia kysymyksiä: Kenelle ja miten kertoa tartunnasta? Kuinka hiv vaikuttaa parisuhteeseen? Voiko perustaa perheen? Kuinka seksielämän käy? Näistä asioista voi puhua luottamuksellisesti Hivpointin työntekijän kanssa. Häneltä saa myös tietoa hiv-tartunnasta. Tukikeskuksen asiakastyöntekijät tavoittaa toimipisteiden aukioloaikoina ajanvarauksella numerosta 0207 465 705 ma-to klo 10-15.30.

Sosiaaliohjaus

Hivpointin sosiaaliohjauksella tarkoitetaan asiakkaiden ohjaamista psykososiaalista tukea täydentävien palveluiden piiriin. Sosiaaliohjauksen tavoitteena on toimia sekä asiakkaalle että muille palveluiden tuottajille hiv-asiantuntijana, tarjota neuvoja siitä, missä palveluissa on olennaista tuoda esille hiv-tartunta ja pyynnöstä konsultoida muita asiakkaan palveluiden tuottajia.

Sosiaaliohjaajaan voi olla yhteydessä esimerkiksi asumiseen, oleskelulupaan, toimeentuloon, työelämään tai opiskeluun sekä erilaisiin etuuksiin ja oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. Sosiaaliohjaajalta voi kysyä neuvoa myös mahdollisissa syrjintätilanteissa. Myös päihdeongelmiin ja perhetilanteisiin liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä sosiaaliohjaajaan.

Sosiaaliohjausta tehdään yksilöllisesti case management -menetelmän avulla. Työntekijän kanssa kartoitetaan asiakkaan elämäntilannetta kokonaisvaltaisesti ja mietitään eri vaihtoehtoja työn, kouluttautumisen tai eläkkeellä olemisen suhteen.

Hivpointin sosiaaliohjauksen palveluista voi kysyä numerosta 0207 465 705 maanantaista torstaihin klo 10-15.30.