Satiaiset ja syyhy

Satiaiset

Satiaiset ovat ihonvärisiä, verta imeviä pieniä täitä, jotka tarttuvat kiinni takajaloillaan ihokarvoitukseen. Ne lisääntyvät munimalla karvojen juuriin muniaan. Yleensä satiaisia esiintyy sukuelinten alueen ihokarvoissa ja kivespussin iholla, mutta joskus myös kainalo- ja rintakarvoissa. Ne tarttuvat ihokontaktissa seksin aikana tai sellaisten lakanoiden, pyyhkeiden tai vaatteiden kautta, joita on käyttänyt satiaistartunnan saanut henkilö.

Satiaiset aiheuttavat kutinaa, joka ilmaantuu 1–3 viikon kuluttua tartunnasta. Niitä hoidetaan apteekissa ilman reseptiä myytävillä voiteilla. Alus- ja vuodevaatteet on tarpeellista vaihtaa, ja myös seksikumppanit on syytä hoitaa samanaikaisesti.

Syyhy

Syyhyn aiheuttaa punkki, joka kaivautuu ihon sarveiskerrokseen ja munii sinne. Punkkia itsessään ei silmillä voi havaita, mutta lääkäri voi sen todeta punkin ihoon kaivamien käytävien perusteella. Niitä löytää yleisimmin sormien välistä, ranteista ja sukuelinten alueelta. Syyhy tarttuu helposti seksin aikana ihokontaktissa ja myös sellaisten lakanoiden, pyyhkeiden ja vaatteiden kautta, joita on käyttänyt syyhytartunnan saanut henkilö.

Syyhypunkki aiheuttaa varsinkin alavatsalla ja reisissä yleensä voimakasta kutinaa, joka on pahimmillaan iltaisin. Kutinaoireet alkavat yleensä noin 3–6 viikon kuluttua tartunnasta. Iholle ilmaantuu pieniä punoittavia näppylöitä. Syyhypunkin hoitoon käytetään erilaisia liuoksia ja voiteita, joita saa apteekista ilman reseptiä. Vuodevaatteiden, pyyhkeiden ja vaatteiden peseminen sekä seksikumppanien samanaikainen hoitaminen ovat tarpeen.