Kuppa

Kupan eli syfiliksen aiheuttaa bakteeri, joka voi tarttua suojaamattomassa suu- tai anaaliseksissä, peräaukkoa nuolemalla tai sormeilemalla, nyrkkinainnissa ja joskus myös suudeltaessa henkilöä, jolla on kuppahaavauma suussa. Viime vuosikymmeninä kuppatartuntoja on todettu hyvin vähän, mutta tartuntamäärät ovat kääntyneet kasvuun 1990-luvun puolessa välissä. Uusien kuppatapausten määrä miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, on viime vuosina selvästi lisääntynyt monissa maissa, myös Pohjoismaissa ja Suomessa.

Kupan oireina esiintyy yksi tai useampi kova, aristamaton haavauma suussa, kurkussa, peniksessä, kivespussissa tai peräsuolessa. Haavauma paranee ilman hoitoa 3-6 viikossa. Kun tartunnasta on kulunut 1-3 kuukautta ilmaantuu yleensä koko kehon alueelle ihottuma, joka katoaa pois viikkojen kuluessa. Ensimmäisten kuukausien aikana saattaa esiintyä myös väsymystä, nivelkipuja ja kuumetta.

Kuppa voi ensioireiden jälkeen olla oireeton monia vuosia. Hoitamattomana kuppa saattaa aiheuttaa vakavia ongelmia mm. aivoihin, sydämeen ja hermostoon.

Kuppatartunta todetaan yleensä verinäytteestä. Kuppaa hoidetaan yleensä kerta antibioottipistoksella tai antibioottipistoksilla kerran viikossa kolmen viikon ajan. Myös seksipartnereiden testaus ja hoitoon ohjaus on erittäin tärkeää. Kuppatestiin voi hakeutua 4-6 viikkoa riskitilanteesta tai oireiden perusteella.